Ajunul Bobotezei - prilej de pregatire pentru praznicul imparatesc al Botezului Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ajunul Bobotezei - prilej de pregătire pentru praznicul împărătesc al Botezului Domnului

[2010-01-05]

Credincioșii ortodocși se pregătesc astăzi, 5 ianuarie, pentru întâmpinarea sărbătorii Botezului Domnului. În ajunul Bobotezei, este zi de post, fiind și un prilej de reculegere duhovnicească înaintea marelui praznic al Botezului Mântuitorului.
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la 29 august, și de Ajunul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, 24 decembrie.
Rânduielile liturgice speciale din ajunul Botezului Mântuitorului sunt Ceasurile împărătești, care au paremii speciale, prochimen, apostol, evanghelie și cântări legate de praznicul împărătesc din ziua următoare, și Liturghia Sf. Vasile cel Mare, oficiată în Biserica Ortodoxă de 10 ori pe an: de 5 ori în Postul Mare, în ajunul Crăciunului și în ajunul Bobotezei, de Sf. Vasile cel Mare, în Joia și în Sâmbăta Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1240, Ultimul acces: 2023-03-25 15:20:50