Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sfanta Liturghie la Catedrala Patriarhala si a sfintit Agheasma mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a sfințit Agheasma mare

[2010-01-06]

Astăzi, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă a prăznuit Botezul Domnului, numit și Boboteaza sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Capitală. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a explicat importanța teologică și duhovnicească a praznicului Botezului Domnului, prezentând legătura dintre botezul Mântuitorului Iisus Hristos și Botezul credincioșilor, informează TRINITAS TV.
După Slujba Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat și Sfințirea cea mare a apei în fața Reședinței patriarhale. Ca în fiecare an, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheață de aproximativ trei metri înălțime, împodobită cu flori, cetină de brad și busuioc. De asemenea, au fost amplasate 12 vase, din care credincioșii au putut lua Agheasmă mare.
În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat diferența dintre agheasma mare și agheasma mică. Apa sfințită în ziua de Bobotează are mai multe semnificații, ea fiind purtătoare de Duh Sfânt și întărind credința ortodoxă mărturisită la Botez.
Credincioșii gustă din agheasma mare timp de 8 zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie, atunci când biserica prăznuiește Odovania Praznicului Botezului Domnului.
Prin Botezul Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii primesc deopotrivă de la Dumnezeu darurile înfierii, al învierii, dar și al iertării păcatelor. Sărbătoarea Bobotezei este și un prilej de cinstire a Sfintei Treimi, momentul Teofaniei sau Dumnezeieștii Arătări.
Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1309, Ultimul acces: 2023-03-24 05:01:12