Manifestare istorico-folclorica pe strazile Romei cu ocazia Epifaniei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manifestare istorico-folclorică pe străzile Romei cu ocazia Epifaniei

[2010-01-05]
Ca în fiecare an de sărbătoarea Epifaniei, și acum, în 6 ianuarie 2010, Via della Conciliazione din Roma, celebra stradă din fața Bazilicii San Pietro, se va înveșmânta în culorile costumelor populare locale și ale personajelor istorice, în cadrul celei de a 25-a ediții a paradei istorico-folclorice de Epifanie, în organizarea asociației 'Europae Fami.li.a'. Protagoniștii provin prin rotație din localitățile din regiunea Lazio: în acest an, din orășelele Alatri, Fiuggi și Vico nel Lazio vor veni, în mod simbolic, cei trei magi purtând un mesaj de pace și solidaritate între națiuni. Nu vor lipsi, desigur, produsele culturale, de artizanat și culinare. Participanții vor ajunge în Piața San Pietro unde vor lua parte împreună cu ceilalți romani și pelerini la rugăciunea Angelus cu Papa Benedict al XVI-lea. 'Magii' vor merge apoi, potrivit tradiției, la Casa Pontificală, pentru un act de omagiu adus Sfântului Părinte și îi vor oferi darurile lor simbolice.
Redacția centrală a Radio Vatican l-a contactat pe Sergio Balestrini, președintele asociației organizatoare: 'Este o sărbătoare îndrăgită de Sfântul Părinte, ca de altfel și de toate familiile. O trăsătură specială a manifestării este faptul că în fiecare an 'magii' provin dintr-un loc diferit; de această dată, de la Alatri, Fiuggi și Vico nel Lazio, urmați de circa 1500 de figuranți în costume ce reprezintă istoria, cultura, tradițiile și produsele regiunii'. 'Pentru noi', a explicat Sergio Balestrini, 'Epifania înseamnă sărbătoarea darului prin excelență, manifestarea lui Isus înaintea tuturor popoarelor pământului. Este punctul de referință pentru orice creștin și pentru orice persoană care vede în familia de la Nazaret un exemplu de viață, un model pentru existența și condiția proprie, un model de educație a copiilor, de a trăi și de a se integra în societate. Epifania este una dintre cele mai importante sărbători creștine'.
Președintele a mai arătat cum se desfășoară procesiunea istorico-folclorică și ce reprezintă darurile simbolice din acest an: 'Pe Via della Conciliazione va avea loc parada istorică. Mai înainte de a sosi în Piața San Pietro va avea loc ceremonia de primire din partea reprezentanților Primăriei Romei și tradiționalul schimb de daruri. După sosirea în Piață, vom participa la rugăciunea Angelus iar apoi `Regii Magi` vor oferi daruri simbolice Sanctității Sale: un basorelief în bronz, reprezentând un Crucifix, pentru că noi considerăm Crucea un punct de referință universal pentru toate culturile; apoi, un set complet pentru Sfânta Liturghie și vinul prieteniei, un gest de întărire a păcii și fraternității între oameni. Al treilea dar este un basorelief în bronz împodobit cu pietre și montat pe lemn de măslin. Opera se inspiră din Enciclica Papei `Caritas in veritate`, al cărei conținut social reprezintă pentru noi o importantă referință morală și civilă. În centrul scenei acestui basorelief este reprezentat Isus care conduce popoarele la izvorul adevărului. Prin aceste daruri dorim să dăm mărturie Sfântului Părinte că îl ascultăm și îl urmăm, că și în timpul anului respectăm și urmăm învățătura Bisericii'.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1632, Ultimul acces: 2024-04-09 14:42:54