Parintele Mihai Kiss le raspunde copiilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Părintele Mihai Kiss le răspunde copiilor

[2009-02-12]
În parohia greco-catolică cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt, din Cluj-Napoca, se conturează ceea ce ar putea deveni o tradiție. Liturghia celebrată duminica pentru copii și tineri (alături de părinții și bunicii lor) este precedată de câteva săptămâni de o întrebare pe care o pun cei mici și la care preotul răspunde în câteva minute, evident pe înțelesul lor. L-am rugat pe pr. Mihai Kiss, vice-parohul parohiei amintite (cunoscută și ca Mănăștur 1 Vest), să pună în scris răspunsurile pe care le dă întrebărilor copiilor. A acceptat, rezultatul fiind materialul următor.

pr. Mihai Kiss
- Părinte, de ce este așezat în dreapta acest scaun mare?
- Iubiți copii, scaunul așezat în partea dreaptă, în fața Altarului, se numește tron arhieresc și este destinat episcopilor noștri, atunci când celebrează Sfânta Liturghie în această biserică. De obicei, episcopul se așează pe acest tron în timpul primei părți a celebrării liturgice, de la binecuvântarea inițială și până la intratul cu Evanghelia, după aceea intră în Sfântul Altar și în timp ce se citește apostolul zilei, se așează pe tronul cel mic, pe cale îl puteți observa în spatele mesei altarului. Inițial exista un singur tron, cel din interior, având la bază câteva trepte, motiv pentru care a primit denumirea de "tronul cel de sus". Din acest loc, episcopul le predica credincioșilor după proclamarea Sfintei Evanghelii.

În ceea ce privește semnificația simbolică, putem spune că cele două tronuri ne amintesc de faptul că orice autoritate în Biserică vine de la Dumnezeu și că mai presus de toate Isus Cristos este "Împăratul împăraților și Domnul domnilor", "Păstorul cel Mare" care își conduce turma spre fericirea veșnică.

- Părinte, în timp ce se rostește Crezul, scuturați o pânză deasupra altarului. De ce?
- Pânza pe care o scutură preotul deasupra discului și a potirului, în timp ce se rostește Crezul, se numește aer și are mai multe semnificații simbolice, în funcție de diferitele momente ale Sfintei Liturghii: bolta cerească, piatra de la ușa mormântului și harul Spiritului Sfânt. După cum s-a putut observa, sunt în total trei bucăți de material, care se folosesc pentru a acoperi pâinea și vinul care urmează să fie consacrate. Datorită acestei utilizări au primit numele de acoperitoare: două mici - unul pentru potir și unul pentru disc - și unul mare - aerul, care acoperă atât potirul cât și discul. De obicei, acoperitoarele sunt confecționate din același material ca și veșmintele preoțești, având o dublă funcțiune: estetică și igienică.

Prin scuturarea aerului deasupra Sfintelor Daruri este ilustrată lucrarea și prezența Spiritului Sfânt care, înainte de Creație, se purta deasupra apelor, apoi la Botezul Domnului, s-a coborât din cer în chip de porumbel, iar în ziua de Rusalii, a coborât asupra Apostolilor sub forma limbilor de foc. La fel se întâmplă și în Sfânta Liturghie, când Spiritul Sfânt se coboară asupra pâinii și a vinului pentru a le transforma în Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Isus Cristos.

- Părinte, pentru ce doi copii țin o pânză în fața Dvs. la Împărtășanie?
- Cei doi copii care țin pânza dreptunghiulară între preot și credincioșii care vin să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului sunt invitați să fie foarte atenți pentru ca să nu cadă nici o firimitură pe jos. Isus este prezent în fiecare strop de vin din potir și în fiecare firimitură de pâine de pe disc. Momentul Sfintei Împărtășanii este unul deosebit de important în cadrul celebrării liturgice, pentru că atunci Isus este primit, prin cuminecarea cu Trupul și cu Sângele Său, în sufletele credincioșilor care și-au mărturisit păcatele și au participat la Sfânta Liturghie.

Pentru a evita profanarea Sfântului Trup și Sânge este important ca și cei care vin să se împărtășească, dincolo de starea lor interioară - spovediți recent, reculeși pentru acest moment liturgic -, să fie atenți la următoarele aspecte exterioare: să primească Sfânta Euharistiei deasupra pânzei amintite, să stea în fața preotului și nu în lateral și să-și deschidă gura în așa fel încât preotul să poată introduce cu ușurință Sfânta Împărtășanie. Așadar, preotul, cei doi copii și credincioșii care se împărtășesc îi aduc lui Cristos un semn de iubire, prin grija pe care o au față de Trupul și Sângele Său.

- Părinte, cu cât timp înainte de Liturghie nu avem voie să mâncăm și de ce această cerință?
- În Biserica Catolică, ajunul euharistic este de o oră înainte de momentul primirii Sfintei Împărtășanii, făcându-se excepție în cazul apei și al medicamentelor care pot fi luate și la câteva minute înainte de a ne împărtăși. Pentru ca să înțelegeți motivația care a dus la stabilirea acestei reguli, vă invit să vă gândiți la felul în care vă pregătiți pentru a răspunde invitației de a lua masa împreună cu cineva din familie sau cu un prieten apropiat. Sunt sigur că nici unul dintre voi nu va porni de acasă cu burta plină, știind că cel care ne-a invitat s-a ostenit pentru a pregăti bunătățile așezate pe masă. În același fel în care familia se adună în jurul mesei, suntem și noi adunați în jurul altarului pe care se jertfește Mântuitorul nostru Isus Cristos, singurul care poate hrăni sufletele noastre înfometate. Așadar, să facem această mică renunțare pentru ca să-l primim pe Isus Euharisticul așa cum se cuvine.

- Părinte, de ce pe ușile de la iconostas sunt pictate animale: un bou, un leu, un vultur?
- Cele trei animale pictate pe ușile împărătești sunt simbolurile a trei dintre cei patru evangheliști: Luca, Marcu și Ioan. Alături de aceste animale poate fi observat și un înger, reprezentare simbolică pentru Sfântului Evanghelist Matei. Cele patru simboluri atribuite Evangheliștilor își au originea în cele patru fiare prezentate în cartea profetului Ezechiel (1,5-14) și cele patru ființe din Apocalipsă (4,6-9). Alegerea acestor simboluri nu a fost întâmplătoare, ci reflectă conținutul fiecărei Evanghelii. Matei este omul sau îngerul, tocmai pentru că Evanghelia sa începe prin prezentarea strămoșilor lui Isus, de la Avraam și până la tatăl său crescător, Sfântul Iosif. Marcu este leul, simbol universal al regalității, pentru că încearcă să sublinieze faptul că Isus Cristos este Rege și Domn. Luca este vițelul sau boul pentru că aceste animale erau de obicei aduse ca jertfă, iar Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu care s-a jertfit pe sine, de bunăvoie, pentru iertarea păcatelor noastre. Ioan este vulturul pentru că prin teologia sa, care este mult mai dezvoltată, străbate înălțimile cerurilor prin mesajul său spiritual.

Toate aceste simboluri ne ajută și la identificarea vizuală a celor patru evangheliști. Dacă pe străbunicul sau pe un verișor îndepărtat îi recunoaștem din fotografii sau pentru că i-am văzut cu ochii noștri, în cazul sfinților este puțin mai dificil. În special la cei care au trăit acum multe secole, ori chiar milenii, nu ni s-au transmis fotografii sau tablouri fidele. De aceea, pentru a putea recunoaște sfinții, se apelează la o serie de elemente care să ajute la identificarea lor. Fie se scrie explicit numele lor (așa cum se poate vedea în biserica noastră), fie se pun unele elemente grafice pentru a-i identifica. De exemplu, pe Sfântul Marcu îl vom recunoaște după Evanghelia pe care o ține în mână și capul de leu pictat lângă el, pe Sfântul Andrei după crucea în "X", iar pe Sfântul Iosif după firul de crin din mâna stângă și Pruncul Isus pe care îl ține în brațe.

autor: pr. Mihai Kiss

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1016, Ultimul acces: 2024-04-05 06:54:44