Sfintenia: paradoxul, incununarea si fructul vietii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințenia: paradoxul, încununarea și fructul vieții

[2009-02-02]
Sfințenia - un paradox?

---
Cu siguranță, fiindcă prima imagine asociată mental cu termenul de "sfânt" este a martirilor sau/și a sfinților pictați după canoane, a căror figură se apropie atât de mult de esența scânteii divine din om, încât existența umană autentică este prea îndepărtată pentru a fi receptată imediat de privitor. În același timp, caracteristica sfințeniei pare să țină fie de martiriu, fie de haruri cu totul speciale manifestate după dorință sau de orice altă modalitate de comunicare directă, excepțională cu Dumnezeu. Într-un anume fel, "sfințenia" sugerează de asemenea ideea de refuz, respingere sau chiar de dispreț al vieții - idee falsă, fiindcă martiriul nu înseamnă a disprețui propria viață, ci tocmai a o desăvârși, cu orice preț, în jurul unei idei-forță care reprezintă însăși esența sa. Sfințenia nu reprezintă refuzul vieții, ci asumarea ei plină de responsabilitate și în totalitate. Altfel spus, idealul sfințeniei pare de neatins. Și totuși, Domnul-Dumnezeu se adresează astfel poporului său: "voi să vă sfințiți și fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt" (Levitic 11,44-45 și 19,2) - or aceasta înseamnă că idealul sfințeniei nu este nici prea înalt, nici prea îndepărtat de om. Și totuși, cine este sfânt / ce este un sfânt?

Există o definiție a sfințeniei ?

Ca pentru tot ceea ce e de la sine înțeles (fiindcă ideea de sfințenie evoluează odată cu societatea umană și conceptul de om), definiția mai mult se "simte" decât se poate exprima rațional. Și totuși : John A. Coleman S.J., profesor de religie și sociologie la "Graduate Theological Union", Berkeley [1], scria în 1987 că sfinții, indiferent de cultura și religia din care provin, aparțin unei familii spirituale comune, prin următoarele caracteristici: 1. sunt modele exemplare; 2. prezintă învățături extraordinare; 3. împlinesc minuni sau sunt sursa unor puteri benefice; 4. sunt intermediari între om și divin prin mijlocirea rugăciunii făcută pentru ceilalți; 5. posedă o relație specială și revelatorie cu divinul. În Biserica Catolică se consideră de asemenea ca semn de sfințenie primirea stigmatelor.

La aceeași întrebare: "Cine este un sfânt?", antropologul Lawrence Babb [2] răspunde că în infrastructura simbolică a unor religii, sfântul este persoana care exprimă puteri miraculoase extraordinare asociate cu o anumită conduită morală. Și tot el continuă: "sfinții sunt punctele focale ale unor câmpuri de forță spirituale", care exercită o intensă putere de atracție asupra celorlalți, transformându-le astfel viața". Definiții mai prozaice găsim în orice dicționar: sfânt este cel care duce o viață cucernică și curată, care se apropie cât mai mult de divinitate, aceasta întruchipând suprema puritate și perfecțiune. În acest context, poate că expresia lui Pierre Teilhard de Chardin, SJ, exprimă mai puțin precis decât precedentele, dar mai adecvat motivul pentru care porunca din Levitic poate fi împlinită: "Noi nu suntem ființe umane cu experiență spirituală, ci ființe spirituale cu experiență umană".

De fapt, Teilhard de Chardin, SJ (opera sa, preluată de filosofii transumaniști [3] și de oamenii de știință [4], nu încetează a fi subiect de controversă) a dat o definiție deopotrivă științifică și filosofică dar în același timp profund creștină devenirii universului: el a considerat că materia avansează prin propria-i capacitate spre lumina cunoașterii, ajungând în cele din urmă în "fenomenul om", la fel cum "un sâmbure din brazda reavănă încolțește, pentru ca apoi să tindă spre lumina soarelui; sau asemenea sevei care urcă din sol spre a ajunge în vârful arborelui". Iar urcușul universului material spre viață și cunoaștere înseamnă ascensiunea continuă spre cunoașterea slavei lui Dumnezeu și, ca atare, spre lauda Sa. Universul a trebuit să parcurgă un drum lung ca să ajungă până aici. Însă, odată ajuns până în acest punct, el așteaptă ca și omul să-și facă datoria, care nu este alta decât a fi el însuși "Slava lui Dumnezeu". Și dacă în limba ebraică cuvântul "slavă" a re și înțelesul de "densitate maximă" , așa cum era universul la nașterea sa, atunci omul își recunoaște idealul în a deveni densitatea maximă a tot ceea ce e Bun și Frumos în univers: "Învățătorule Bun (și Frumos" - în textul gr.) - i se adresează lui Isus tânărul bogat (Marcu 10,17-31, Luca 18,18-30). Altfel spus, aceasta e definiția și calea sfințeniei - manifestată de Cel care este El Însuși "Calea, Adevărul și Viața".

A fi Bun și Frumos

Bunătatea și Frumusețea sunt manifestarea iubirii Lui Dumnezeu în și față de creație. Din perspectiva omului, "Iubirea cuprinde toate vocațiile, Iubirea este totul, este pentru toate timpurile și pentru toate locurile, într-un cuvânt este veșnicie", așa cum scria Sfânta Tereza de Lisieux. Nu trăise nici măcar un sfert de secol pe pământ ea, cea care avea să lumineze secolul XX și să-și trimită în continuare lumina asupra creștinilor secolului XXI (comenta Conrad De Meester [5]). "Semnificația iubirii este sacrificiul de sine", nota în jurnalul său Sf. Tereza de Lisieux. Cele trei daruri ale sale: o inteligență vie, cunoașterea aprofundată a mesajului Evangheliei și, mai ales, cunoașterea plină de iubire și prin iubire a lui Isus ca persoană au făcut ca viața Sf. Tereza de Lisieux să fie o parabolă profetică: propunându-și "calea cea mică", ea a regăsit "însăși inima Evangheliei, dar cu cât farmec și prospețime" - afirma Papa Pius al XII-lea.

Mesajul său este simplu: "Dumnezeu e iubire; fiecare om este iubit de Dumnezeu; Dumnezeu așteaptă să fie auzit și iubit de fiecare". Și comentându-l, Papa Ioan-Paul al II-lea scria: "Iată un mesaj pe care voi, tinerii de astăzi, sunteți chemați să-l primiți și să-l strigați altor tineri: "Omul este iubit de Dumnezeu!" Acesta este anunțul simplu și mișcător pe care Biserica trebuie să-l facă cunoscut omului" ("Christifideles laici", nr. 34). Iar a fi bun și frumos în și pentru iubire este prin excelență harul tinereții spirituale.

Sfinții printre noi?

Într-o lume secularizată și secularizantă, e mai ușor să ne imaginăm "extratereștrii printre noi" (cu sau fără semnul întrebării), decât sfinții. De ce? Pentru că sunt tineri? Pentru că sunt în vârstă? Pentru că au gusturi și expresii culturale diferite? Pentru că sunt altfel decât noi? Sau, mai degrabă, fiindcă nu ne putem imagina noi înșine sfinți? E un fel de gelozie, ranchiună, invidie care întunecă realitatea și ne împiedică să-i recunoaștem pe sfinți și să ne recunoaștem noi înșine sfinți. E sentimentul de neputință și mâhnire care stăvilește elanul minții și sufletului către Dumnezeu - sentiment izvorât nu din rebeliune, ci din ignoranță și neîncredere. Sau din prea puțină încredere în milostivirea Lui Dumnezeu.

"Isuse, mă încred în tine" sunt cuvintele pe care Sf. Faustina Kowalska le-a făcut să se reverse asupra încercatului secol XX - și chiar dacă scrierile ei [6] au fost trecute pentru un timp în Indexul Cărților Interzise, adevărul a învins. Cea care a fost aleasă de providență să răspândească cultul Divinei Îndurări s-a stins la 33 ani - în pragul celui de al doilea război mondial. O tânără, am putea spune - care vestește lumii iubirea divină într-o altă formă: aceea a iertării. De iertare are nevoie mai mult ca oricând lumea, astăzi - și fiecare în parte. Și iată de ce: răul poate îmbrăca multiple înfățișări; una dintre ele este convingerea clamată sub diferite forme, în diferite domenii de activitate, că "lumea merge spre dezastru, noi toți suntem păcătoși, relele trecutului ne apasă, nimic și nimeni nu iartă și nu se iartă atât timp cât eu însumi nu mă pot ierta".

Puțini dintre noi suntem conștienți că această atitudine este suflul răului care otrăvește încet dar sigur viața de zi cu zi: Demonul orgoliului! Dumnezeu iartă întotdeauna, oamenii uneori, natura niciodată - fiindcă natura întoarce spre noi fără greș ceea ce răspândim în jurul nostru. Iar cel mai greu lucru este să-i ierți pe cei cărora le-ai făcut tu însuți rău. Și mai greu decât aceasta e să te ierți pe tine însuți. Dar aceasta înseamnă a avea conștiința naturii divine a omului și a ta însuți, implicit - fiindcă numai divinitatea nu poate greși. Un paradox, nu-i așa? Iertarea începe cu cel de lângă tine și se rotește în cercuri largi, până când, ajungând la țărmul iubirii divine, se întoarce înapoi la tine, și atunci iertarea pe care ai dăruit-o tuturor celorlalți aduce și spre tine conștiința iertării divine - a milostivirii divine. Iubirea și iertarea - iată cele două aripi tandre și puternice ale zborului spre sfințenie.

Exercițiul constant al sfințeniei

De fapt, sfințenia se manifestă conștientizând în fiecare clipă prezența lui Dumnezeu în noi și în afara noastră. Astfel sfințenia se manifestă în fiecare act al vieții - dacă acesta este făcut cu iubire, din iubire, spre binele și bucuria necondiționată a aproapelui - conștientizând faptul că bucuria din noi, iubirea din noi, bucuria și iubirea pe care o dăruim nu vin din noi și nu sunt ale noastre, ci sunt și vin prin noi de la Dumnezeu. Sfințenia nu este un act sau un moment festiv, făcut odată pentru totdeauna, ci continuitate în repetare: "viața spirituală ori are ritmicitatea și constanța exercițiilor, ori nu există" [7]. Iar atunci când nu ne rămâne decât suferința - acea suferință dăruită lui Isus este un act de sfințenie. Actualul proces de beatificare a Chiarei Luce Badano din Mișcarea Focolarelor o demonstrează. Sau, cum spunea Sf. Tereza de Lisieux: "când nu mi-a mai rămas nimic să dăruiesc, chiar și acel nimic îl dăruiesc lui Isus". Fiindcă totul, de la prima respirație până la întreaga minune a vieții și, mai ales, minunea credinței și a înălțării sufletului către Dumnezeu, a zborului inimii în rugăciunea către El - totul ne-a fost dăruit de Dumnezeu. Iar sfințenia nu este decât întoarcerea la Slava Lui, conștientizând și mulțumindu-i pentru daruri. Cum? Simplu, iubind și abandonându-ne total iubirii Lui.

Undeva, în adâncul Golfului Mexic, există un crucifix scufundat. E din piatră, iar imaginea lui Isus este conturată, decupată în granitul dur. Are statura unui om. De o parte și de alta, albastrul nesfârșit al mării. Razele soarelui îl străbat, închipuind umbre, lumini, figuri umane în apa albastră și caldă, cu gust sărat. Gustul lacrimilor. Gustul vieții. Gustul mântuirii. Putem trece prin acea imagine decupată în granit dintr-o parte în cealaltă. Cu o condiție. Să acceptăm răstignirea. Numai așa putem trece, cu brațele întinse în forma crucii. Ca să răstignim în apa sfântă răul din noi - indiferent cum s-ar numi acel rău: orgoliu, dorință de acumulare, dorință de întâietate, delăsare, defetism, autoculpabilizare... Dar mai ales nepăsare. Sfârșitul lumii începe cu indiferența. După cum, la polul opus, Creația începe cu iubirea , viața - cu moartea în Cristos pentru a începe comuniunea de viață cu El, sfințenia - cu "trăirea sacramentală a reamintirii, speranței și repetă rii în [...] "liturghia lumii"..."" [8] .

Uneori ne străduim să înțelegem. Și să închidem în definiții riguroase tot ce ne înconjoară. Dar ceea ce e cu adevărat important pentru viața noastră scapă oricărei definiții: nu există o definiție științifică pentru spațiu, pentru timp, pentru lumină, pentru cer... Și nici pentru sfințenie, pentru că iubirea de Dumnezeu nu poate fi definită. Ea își ajunge sie înseși. Și nu poate fi înțeleasă decât trăind-o, constant și ritmic, ca fluxul și refluxul mării, ca răsăritul și asfințitul, ca respirația pădurii și sărutul cerului - trăind-o în bucuria ritmului etern al vieții. Acolo, la pieptul lui Dumnezeu, ca să poți auzi bătaia inimii Lui, care-ți răspunde ție și numai ție atunci când îi șoptești: "Tată!"


Note

1. Coleman, John A. S.J.: "Conclusion: after sainthood" in Hawley, John Stratton, ed. Saints and Virtues Berkeley: University of California Press, 1987. pp 214-217
2. Babb, Lawrence A.: "Sathya Sai Baba"s Saintly Play" in Hawley, John Stratton, ed. Saints and Virtues Berkeley: University of California Press, 1987. pp 168-170
3. Eric Steinhart: "Teilhard de Chardin and Transhumanism": Journal of Evolution and Technology - Vol. 20 Issue 1 –December 2008 - pgs 1-22
4. Tipler, F.J: "Fizica nemuririi", trad.: Roman Chirilă, Doina Țimpău. Ed.Tehnică, București, 2008
5. De Meester, Conrad: "En route avec Therese" - rev. trim. "Presence du Seigneur" no.15-16 - Louvain, 1996
6. Sf. Faustina Kowalska: "Mic Jurnal. Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu". Ed. ARCB, 2008 - trad. coord.: Pr. Tadeusz Rostworowski, SJ
7. Pr. Taloș Marius, SJ: "Gustul speranței:speranța între amintire și repetare". Studia Univ. Babeș-Bolyai, Theol. Catholica, LIII, 4, 2008, pp. 81-85.
8. Ibidem.

autor: Ecaterina Hanganu

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1350, Ultimul acces: 2024-04-13 08:42:55