Noul Patriarh ortodox rus! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noul Patriarh ortodox rus!

[2009-01-28]
Înainte chiar să găsesc știrea pe siturile din Rusia, publicația Inside the Vatican trimitea un email cu vestea alegerii noului Patriarh ortodox rus. După ce am publicat o știre pe Catholica.ro (probabil unii ați citit-o deja), ne-am gândit să vă oferim și acest material. Este subiectiv, evident, fiind punctul de vedere al editorului de la Inside the Vatican. Nu e vreun punct de vedere oficial, subliniem încă o dată, dar credem că e de interes. Cine este deci noul Patriarh de la Moscova? Lectură plăcută și... să fie într-un ceas bun!

editor@catholica.ro

(Adaptare după un material Inside the Vatican)

În chiar prima zi de vot, Episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse l-au ales în seara aceasta pe noul Patriarh (succesorul Patriarhul Alexei al II-lea, decedat în decembrie): Kiril, Mitropolit de Smolensk și Kaliningrad, în vârstă de 62 de ani.

Kiril a strâns 508 din cele 702 de voturi, adică 72%. Această alegere, la aproape 20 de ani după colapsul comunismului sovietic, marchează o nouă epocă în viața Bisericii Ruse și a însăși Rusiei. Kiril este o persoană dinamică, energică și hotărâtă. Este ferm în credință, încrezător în rolul credinței în viitorul țării și în viitorul Europei și al lumii. El a susținut că doar o întoarcere la "adevăratele valori" poate să permită Rusiei și Europei să confrunte actuala criză economică și culturală. De asemenea consideră că măreția Rusiei, eclipsată în ultimii ani, poate fi restaurată doar printr-o înnoire a credinței ortodoxe.

Kiril va avea astfel o dublă agendă: (1) de a construi pe ceea ce Patriarhul Alexei a realizat în cei 18 ani de patriarhat, continuând reconstruirea infrastructurii ruinate a Bisericii (mii de biserici ortodoxe au fost reconstruite în Rusia după 1991); și (2) de a lansa o serie de noi inițiative de întărire a glasului Bisericii și a influenței ei în societatea rusă. Ne așteptăm deci ca noul Patriarh să continue reconstruirea de biserici, redeschiderea de școli, extinderea seminariilor, înnoirea mănăstirilor și în general refacerea semnelor exterioare ale vieții religioase a Bisericii Ortodoxe. Dar Kiril, care a fost o figură cheie a promulgării fără precedent a învățăturii sociale a Bisericii Ruse într-un document din 2000, este foarte probabil și că va merge dincolo de înnoirea structurilor instituționale ale Bisericii. El vrea ca efectele Bisericii să fie asupra întregii societăți.

Noul Patriarh, care de câțiva ani a avut propria lui emisiune de televiziune, duminica dimineața, dorește ca glasul Bisericii, glasul învățăturilor și al valorilor creștine, să fie auzit în Rusia contemporană cu privire la marile probleme cu care se confruntă țara și lumea - în economie, în legislație, în viața de familie, în educație, în proiectele de reformă socială, în cultură. Kiril, un puternic orator, a fost extrem de activ în ultimii ani, străbătând lumea din Indonezia în Brazilia, din Roma în Havana și în Geneva, pentru a predica și a construi prietenii în zeci de țări. El a făcut acest lucru în funcția sa de "ministru de externe" al Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind șeful Departamentului de Relații Externe al Bisericii.

Nu este clar dacă acest gen de călătorii vor marca și patriarhatul său, dar este sigur că va fi unul cu o deschidere globală. Nu ar putea fi altfel, având în vedere experiența sa de viață din ultimii ani. O întrebare importantă privește relațiile lui cu Papa de la Roma și cu Biserica Catolică în general. Pare sigur faptul că Kiril, care a mers de câteva ori la Roma și s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea de mai multe ori, îl va invita pe acesta să viziteze Rusia - lucru pe care Papa Ioan Paul al II-lea a dorit să îl facă dar nu a putut, datorită lipsei de disponibilitate a Patriarhului Alexei al II-lea de a-l primi.

"Kiril conștientizează foarte bine rolul important al instituțiilor religioase în viața publică", a spus Daniel Schmidt, un filantrop american care s-a întâlnit și a stat mult de vorbă cu Kiril. "El recunoaște rolul esențial al credinței, nu doar în propria lui țară, ci în societatea umană în general", a declarat Schmidt, director de programe al Fundației Bradley din Milwaukee, Wisconsin. Fundația a sprijinit multe centre de tineret, orfelinate, clinici și școli rusești în ultimii zece ani. Alegerea lui Kiril, așadar, ar putea inaugura o perioadă de deschidere a Bisericii Ruse la colaborare și eforturi comune, în Rusia și în lumea întreagă, împreună cu Biserica Catolică dar și cu alți parteneri.

Kiril, care a fost deja timp de opt săptămâni "Patriarh interim" (fiind ales de colegii lui întru episcopat să continue sarcinile Patriarhului Alexei după decesul acestuia la 5 decembrie), a spus unele lucruri interesante într-o predică din 6 ianuarie, la Liturghia din Ajunul Crăciunului, celebrată în Catedrala Cristos Mântuitorul (după calendarul iulian, Biserica Ortodoxă Rusă celebrează Crăciunul la 7 ianuarie). Peste 3.000 de persoane au participat la Liturghie, inclusiv președintele rus Dimitry Medvedev cu soția sa, premierul Vladimir Putin, sute de demnitari, precum și Nunțiul apostolic, Arhiepiscopul Antonio Mennini. Kiril i-a invitat pe cei prezenți să înfrunte cu curaj criza economică actuală și a cerut ajutor spiritual pentru președintele națiunii.

El a evidențiat anumite atitudini din lumea de astăzi, cum ar fi "lăcomia, pierderea controlului asupra consumului, dorința de îmbogățire personală prin orice mijloace și de a avea cât mai mult posibil". El a spus că criza a început atunci când oamenii au uitat adevăratele valori, și că crizele viitoare ar putea fi evitate dacă valorile vor asigura baza economiei. "Astăzi ne amintim cum Fiul lui Dumnezeu a coborât la oameni pentru ca fiecare dintre noi să se poată uni cu El. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe un răspuns din partea noastră, răspuns demn de iubirea divină - propria noastră iubire, activă și jertfelnică", a spus Kiril. Viața Patriarhului decedat Alexei al II-lea a fost un exemplu de o astfel de iubire, a spus el, lăudând eforturile neobosite ale defunctului Patriarh în direcția păstrării unității Bisericii. "Decesul Sfântului Patriarh Alexei încheie o perioadă importantă din istoria Bisericii noastre, care a coincis cu profunde schimbări sociale. Trăim acum într-o societate total diferită de cea din timpurile ateismului impus".

Locțiitorul patriarhal a recunoscut că creștinii ortodocși din Rusia se confruntă acum cu noi probleme, majoritatea dintre ele de natură socială și economică. "Biserica îi îmbrățișează cu compasiune pe toți cei care simt că le este greu să meargă mai departe", a spus el. "Fie ca Dumnezeu să le dea tărie tuturor - conducători, oameni de afaceri și muncitori obișnuiți - pentru ca eforturile noastre comune și coordonate, sprijinul reciproc și căutarea deciziilor corecte să ne poată ajuta să depășim dificultățile actuale, să ne protejeze pe noi și pe cei dragi ai noștri și să mențină pacea și armonia în societatea noastră".

Kiril le-a spus credincioșilor că "doar iubirea creează unitatea adevărată". "Doar dacă nu mai este lăsat deloc spațiu dușmăniei, invidiei sau rivalității în sufletele noastre și dacă inimile noastre sunt deschise către iubire și unitate, binecuvântarea lui Dumnezeu va coborî asupra noastră, vindecând suferințele noastre și umplându-ne de putere", a spus el.

Kiril, și ceilalți care cred ca el, este controversat în Occident, în special pentru declarațiile lui dure de condamnare de către societate a homosexualității. Într-un interviu publicat la mijlocul anului 2008 de publicația germană Der Spiegel, Kiril spunea că dacă societatea va înceta să considere homosexualitate un păcat, pasul următor va fi scuzarea generală a diferitelor perversiuni sexuale. Amintindu-i celui care l-a intervievat că Biblia numește homosexualitatea păcat, Mitropolitul Kiril a subliniat că Biserica nu condamnă homosexualii și că este împotriva "persecutării sau insultării acestor oameni". Dar, a continuat el, "de ce să promovăm păcatul? O paradă homosexuală este o deranjantă afișare a depravării. Biserica există pentru a spune că păcatul e păcat. Altfel nu mai este nevoie de Biserică."

În martie 2007, Kiril a denunțat ideea unei parade homosexuale în Moscova. A spus că parada este "împotriva (voinței) majorității societăți ruse. Noi credem că legea nu trebuie să interfereze cu viețile private ale cetățenilor. Poți să păcătuiești dacă așa vrei, dar vei răspunde în fața lui Dumnezeu. Dar dacă încerci să îți propagi păcatul seducând sau degradând oameni, societatea trebuie să se opună." Într-un discurs de la cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană, de la Sibiu, din septembrie 2007, Kiril a spus că dacă Europa vrea să supraviețuiască încercărilor în fața cărora au capitulat civilizațiile anterioare, trebuie să își mențină identitatea creștină. Un număr tot mai mare de creștini și de necreștini au ajuns să recunoască creștinismul ca "un puternic izvor de sprijin pentru civilizația europeană". El a explicat că aceasta nu înseamnă că în Europa nu ar exista spațiu "pentru oameni de altă religie și cu alte vederi despre lume", ci este vorba doar de "recunoașterea rolului deosebit al credinței creștine în trecutul, prezentul și viitorul continentului".

Kiril pare hotărât să mai reducă din spațiul ce desparte Biserica Ortodoxă Rusă de cea Catolică. El declara că "în Vatican și nu doar în Vatican ci în întreaga lume, catolicii înțeleg că ortodocșii sunt aliații lor. Ortodocșii îi privesc la rândul lor tot mai mult pe catolici ca pe niște aliați în fața secularismului ostil." Unii ortodocși ruși cred că a mers prea departe însă. La 31 decembrie, situl Pravaya.ru a publicat o scrisoare deschisă în care Kiril este chestionat privitor la legăturile cu Biserica Catolică. Scrisoare îi cerea să renunțe la niște declarații din trecut. În primul rând, se spune în scrisoare, "vă cerem să dezaprobați ideea că Bisericile Ortodoxă și Catolică sunt părți despărțite ale aceleiași Biserici Una, și să afirmați că Biserica Ortodoxă este în adevăratul sens Biserica Una, Sfântă, Catolică/Sobornicească și Apostolică." Scrisoarea citează un interviu dat de Kiril în 1991, în care afirmă că nici un Conciliu Ecumenic, similar celor care au fixat doctrina Bisericii în primele secole de creștinism, nu a mai fost convocat de la despărțirea Bisericilor, pentru a condamna oficial religiile rezultate ca eretice.

În apărarea lui Kiril, Episcopul ortodox rus Hilarion de Viena și Austria a publicat la 13 ianuarie un material în care citează interviuri, predici și documente în care Kiril dezaprobă "teoria ramurilor" creștinătății. "Scopul etichetării cuiva cu care nu ești de acord ca eretic nu este, desigur, găsirea adevărului, ci ponegrirea oponentului", scria Hilarion. "Când aceasta se întâmplă în pragul unui Sinod Arhieresc ce va alege Patriarhul, și se referă la unul dintre posibilii candidați, atunci este clar că e vorba de o luptă imorală cu o persoană nedorită."

Procesul alegerii delegaților fiecărei Eparhii pentru Sinod a stârnit de asemenea dezbateri aprinse. S-a observat că se află printre delegați birocrați și diverse persoane cu conexiuni cu puterea, exemple fiind guvernatorul regiunii Ormk, soția guvernatorului de Primorsky Krai și mai mulți oameni de afaceri. Mitropolitul Kliment de Kaluga și Borovsk, responsabilul administrativ al Patriarhiei Moscovei, care era văzut ca mai puțin entuziasmat de unitatea Bisericii decât Kiril, a fost celălalt candidat. Mitropolitul Filaret de Minsk a fost văzut ca unul dintre favoriți, dar au existat îngrijorări cu privire la sănătatea sa, și Filaret însuși s-a retras înainte de vot, cerându-le celor prezenți să îl voteze pe Kiril.

"Sub acest om sfânt, Biserica Ortodoxă Rusă a devenit singura forță care păstrează tradițiile și valorile sfintei Rusii", a spus Kiril în Catedrala Cristos Mântuitorul din Moscova, la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea, din 9 decembrie. "Asemenea unui om bolnav, căruia i se permite să se ridice după o lungă perioadă petrecută în pat, Biserica noastră a fost slabă la începutul slujirii lui, și incapabilă să își folosească deplin potențialul ei spiritual. Astăzi, ea nu mai este slabă, și trăiește cu poporul". Printre participanții la funeralii s-au aflat președintele rus Dmitry Medvedev și premierul Vladimir Putin, precum și Patriarhi și Arhiepiscopi ortodocși și lideri ai altor credințe și denominațiuni. Între catolici s-au numărat Cardinalul german Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și Cardinalul francez Roger Etchegaray, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 993, Ultimul acces: 2024-04-16 03:30:12