Credinta de fatada si credinta adevarata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Credința de fațadă și credința adevărată

[2009-01-27]
Autor: Andreea Romanovschi

Oamenii cred că, dacă se arată evlavioși și dacă se roagă la biserică, viața lor va fi mai bună. Pentru majoritatea românilor, religia este foarte importantă, dar nu toți se comportă în spiritul credinței lor.

De ce credeți că se închină românii când trec pe lângă o biserică?

Din credință

Din superstiție

Pentru că așa se obișnuiește

Pentru că așa simt, pentru că așa își găsesc liniștea sufletească și își regăsesc speranța sau pentru că se simt mai împliniți, oamenii merg la biserică și se roagă. Uită de griji măcar în timpul slujbei și sunt convinși că, dacă se vor ruga în continuare, viața lor va fi mai frumoasă.

Un credincios vine la biserică, își face semnul crucii la intrare, sărută icoanele și stă liniștit într-un loc pentru a asculta slujba. Dar se întâmplă din când în când ca printre cei care se roagă în liniște să vadă doamne care cam strâmbă din nas când văd în biserică fete mai tinere, cu părul lung și despletit și machiate mai puternic.

Aproape că-și înfig privirile în ochii lor și le judecă dintr-o uitătură. Par să uite, cel puțin pe moment, învățătura “Nu judecați, ca să nu fiți judecați”.

Alții încep să vorbească și să-și povestească pățaniile din ultimele zile în care nu s-au văzut, în timp ce corul bisericii cântă. Ce a făcut vecinul și cum s-a purtat când, de fapt, nu așa era bine sau povețele unei mătuși sunt mai importante decât slujba.

Povețe de la cunoscuți

Cel care vrea să se roage consideră aceste persoane, mai degrabă, unele care vor să respecte ritualurile, dar fără să simtă credința. Pe multe forumuri, în special cele dedicate femeilor, utilizatoarele își dau sfaturi.

Unde să meargă, ce acatiste să citească și câte zile la rând, la care preot să se ducă pentru ca problemele legate de sănătate, căsnicie sau familie să se rezolve rapid.

Sfaturile primite de la preoți de o persoană sunt transmise apoi de la om la om, astfel că, în anumite cazuri, se întâmplă să devină mai important ce ai aflat de la un cunoscut decât să ceri sfatul duhovnicului.

“Dacă dai acatist în altă parte, n-are același efect”, spune o femeie trecută de 50 de ani, care stă la coadă la Biserica Sf. Anton așteptând să-i citească preotul acatistul. “Să dai pentru examene, pentru bucurii, mamă”, îmi spune o bătrânică.

În virtutea obișnuinței

E suficient ca autobuzul în care ești să treacă prin fața unei biserici și vezi imediat cum mulți pasageri încep să-și facă semnul crucii. Unii mai mult se schimonosesc, dar numărul celor care se închină repede și repetat când văd o biserică e, de multe ori, mare.

Alții își afișează ostentativ credința. Sunt șoferi care au multe iconițe și cruci atârnate de oglinda retrovizoare. “Le țin să fiu apărat de necazuri și probleme. Accidente se pot întâmpla oricând. Doamne ferește!”, explică Vasile, taximetrist de meserie.

Românii, un popor religios

Un studiu recent al Institutului de Cercetare a Calității Vieții referitor la “Valorile românilor” a arătat că, pentru 51%, religia este foarte importantă.

Datele nu surprind. Un studiu realizat de grupul GfK împreună cu „Wall Street Journal“ în ultimul semestru al anului 2004 a ajuns la concluzia că românii se declară cel mai religios popor european. Întrebați dacă se identifică cu o anumită religie, 97% din repondenții din România au răspuns afir­mativ.

Totodată, potrivit unui studiu realizat anul trecut de GfK, biserica se afla pe locul patru la capitolul încredere, cu 87%, după pompieri, forțe armate și servicii poștale.

În 2006 însă, biserica era instituția care se bucura de cea mai mare încredere în rândul populației, cu 86%, potrivit unui sondaj INSOMAR. Biserica surclasa armata și mass-media.

Credința, efect de analgezic

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au ajuns la concluzia că oamenii credincioși suportă mai ușor durerea, a relatat “The Daily Telegraph”. Potrivit echipei de filosofi și teologi care a realizat studiul, credincioșii pot suporta durerea mai bine decât semenii lor fără credință.

12 catolici și 12 atei au fost supuși unor șocuri electrice, timp în care li s-a cerut să privească o icoană și un tablou liniștitor. Pe baza rezultatelor de tomograf, cercetătorii au afirmat că oamenii credincioși au simțit cu 12% mai puțină durere când au privit icoana.

“Credința poate modifica modul în care funcționează creierul”, a afirmat arhiepiscopul anglican Tom Wright. Cercetătorii au spus că rezultatele indică faptul că rezistența martirilor în fața torturii nu ar fi un mit.

Asalt de sărbători

Mii de credincioși au venit la Patriarhie de Sfântul Dumitru

De sărbători sau când sunt aduse moaștele unui sfânt, zeci sau chiar sute de mii de credincioși formează cozi imense la biserici.

Momentele de paroxism religios apar la fiecare mare praznic al Cuvioasei Parascheva sau la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Unii își fac loc dând din coate printre cei care nu uită de smerenie.

Mulțimile, sub pază

La slujba Sfintei Liturghii oficiate de Bobotează de ÎPS Teofan, în Curtea Catedralei Mitropolitane Iași au participat peste 1.500 de credincioși. Au stat ore la coadă pentru a lua agheasmă, supravegheați de jandarmi.

Pe 7 decembrie, mii de credincioși au stat la o coadă de aproape jumătate de kilometru pentru a ajunge în fața raclei unde odihnesc, la Curtea de Argeș, moaștele Sfintei Filofteia.

Cu trei zile înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, mii de credincioși s-au îmbulzit, la Patriarhie, să atingă moaștele Sfinților Dimitrie, Pavel, Constantin și Elena. Mulți au încercat să ajungă rapid în față. Unii au leșinat în timpul slujbei, fiind nevoie de intervenția medicilor.

Multe probleme, răbdare puțină

Pelerinii au înconjurat de trei ori Mănăstirea Nicula

Psihologii spun că pentru multe persoane credința este ultimul refugiu, iar unii se îndreaptă spre Dumnezeu abia atunci când nu mai văd nicio soluție pentru problemele lor. Așteaptă un miracol. Și vor să primească ajutorul imediat. Există și persoane care consideră că destinul lor este scris și trăiesc pasiv.

Dar o cuantificare a credinței este imposibilă.La situații mai puțin plăcute se ajunge pentru că anumiți oameni nu dau dovadă deloc de răbdare, a explicat preotul Ioan Iordache, parohul Bisericii Sf. Spiridon Vechi din București.

“Sunt oameni care au probleme și care speră într-o rezolvare rapidă a acestora. Credința e tot ce le-a mai rămas. Dar uită că trebuie să aibă răbdare”, a spus părintele Ioan Iordache, adăugând că și educația, și învățăturile primite de la duhovnic sunt foarte importante.

“Să nu uităm ce a spus Mântuitorul – prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre”, a subliniat preotul.

Schimbarea ține de fiecare

Preotul Ioan Iordache a explicat că fiecare credincios trebuie să-și analizeze viața, să-și dea seama unde sunt problemele sale, să stea de vorbă cu duhovnicul și să încerce să schimbe lucrurile în bine. Schimbarea trebuie să vină de la nivel individual.

Important este ca fiecare să îi respecte pe cei din jur, să se respecte pe sine și, mai ales, să nu uite de ce se află în biserică. Să se roage și să asculte învățăturile de credință ortodoxă. Credincioșii trebuie să înțeleagă, spun preoții, că nu există căi de scurtătură.

Trebuie să știe că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali. În acest timp, cei care se autodeclară credincioși, dar care par îndepărtați de cele sfinte, mai bâjbâie căutând o potecă pentru a scurta drumul către rezolvarea problemelor pe care le au.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 413, Ultimul acces: 2020-07-03 14:42:50