Convertirea lui Paul, model al adevaratei convertiri crestine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Convertirea lui Paul, model al adevăratei convertiri creștine

[2009-01-25]
La întâlnirea duminicală a Papei Benedict al XVI-lea cu miile de pelerini prezenți în Piața San Pietro pentru recitarea rugăciunii Angelus, alături de el la fereastra Palatului Apostolic au stat doi copii ai Acțiunii Catolice din Roma, care a încheiat prin 'Caravana Păcii' luna ianuarie dedicată de asociație promovării păcii. Unul dintre copii a citit un mesaj de pace în numele celorlalți, iar altul și după el Papa însuși au dat drumul la doi porumbei albi, simbol al păcii. În alocuțiunea sa, Papa s-a referit la Evanghelia duminicii în care Isus cheamă la convertire, aceasta fiind ilustrată fericit de sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul. După rugăciune, Papa a amintit cea de-a 55-a Zi Mondială a Bolnavilor de Lepră, și a transmis urări pentru populațiile din Asia care sărbătoresc la 26 ianuarie începutul noul an lunar. Vă oferim alocuțiunea Papei, după traducerea realizată de Radio Vatican.
Dragi frați și surori,
În Evanghelia acestei duminici răsună cuvintele primei predici a lui Isus în Galileea: 'Timpul s-a împlinit; împărăția lui Dumnezeu este aproape: convertiți-vă și credeți în Evanghelie' (Marcu 1,15). Și tocmai astăzi, 25 ianuarie, se comemorează 'Convertirea Sfântului Paul'. O coincidență fericită, mai ales în acest An Paulin, grație căruia putem înțelege adevărata semnificație a convertirii evanghelice - metanoia - privind la experiența Apostolului. La drept vorbind, în cazul lui Paul, unii preferă să nu folosească termenul 'convertire', deoarece el era deja credincios, un evreu fervent, și de aceea nu a trecut de la necredință la credință, de la idoli la Dumnezeu, nu a trebuit să abandoneze credința ebraică pentru a adera la Cristos. În realitate, experiența Apostolului poate fi model al oricărei adevărate convertiri creștine.
Cea a lui Paul s-a maturizat în întâlnirea cu Cristos înviat; această întâlnire a fost decisivă pentru a-i schimba radical existența. Pe drumul Damascului s-a întâmplat pentru el ceea ce Isus cere în Evanghelia de astăzi: Saul s-a convertit deoarece, grație luminii divine, 'a crezut în Evanghelie'. În aceasta constă convertirea sa și a noastră: în a crede în Isus mort și înviat și a se deschide iluminării harului său divin. În acel moment Saul a înțeles că mântuirea sa nu depindea de faptele bune săvârșite conform legii, ci de faptul că Isus murise și pentru el - persecutorul - și înviase. Acest adevăr, care în virtutea Botezului luminează existența fiecărui creștin, schimbă complet modul nostru de a trăi.
A se converti înseamnă, și pentru fiecare dintre noi, a crede că Isus 's-a dat pe sine pentru mine', murind pe cruce (cf. Galateni 2,20) și, înviat, trăiește cu mine și în mine. Încredințându-mă puterii iertării Sale, și lăsându-mă prins de mână de El, pot ieși din nisipurile mișcătoare ale orgoliului și păcatului, ale minciunii și tristeții, egoismului și oricărei false siguranțe, pentru a cunoaște și trăi bogăția iubirii Sale.
Dragi prieteni, invitația la convertire, valorizată de mărturia Sfântului Paul, răsună astăzi, la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, deosebit de importantă pe plan ecumenic. Apostolul ne indică atitudinea spirituală adecvată pentru a înainta pe calea comuniunii. 'Nu că aș fi dobândit deja aceasta - scrie Paul Filipenilor - sau aș fi ajuns la desăvârșire, dar mă străduiesc s-o cuceresc, așa cum am fost și eu cucerit de Cristos Isus' (Filipeni 3,12). Desigur noi creștinii nu am ajuns încă la țelul deplinei unități, dar dacă ne lăsăm convertiți continuu de Domnul Isus, vom ajunge cu siguranță. Fericita Fecioara Maria, Mama Bisericii Una și Sfântă, să ne obțină darul unei adevărate convertiri, pentru ca să se realizeze cât mai curând dorința fierbinte a lui Cristos: 'Ut unum sint'. Ei îi încredințăm întâlnirea de rugăciune pe care o voi prezida în după-amiaza aceasta în Bazilica San Paolo fuori le mura, și la care vor participa, ca în fiecare an, reprezentanții Bisericilor și Comunităților ecleziale prezente la Roma.
(Sursa: Radio Vatican)
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 467, Ultimul acces: 2020-07-04 04:01:11