Muzica pentru ecumenism - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Muzică pentru ecumenism

[2009-01-23]
Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teologie Romano-Catolică ale Universității 'Al.I. Cuza' din Iași au organizat un concert de muzică sacră ce a avut loc marți, 20 ianuarie 2009, începând cu ora 18.30, în aula 'Mihai Eminescu', informează Ercis.ro. Evenimentul face parte din programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se desfășoară în perioada 18-25 ianuarie 2009. La concert a participat corul 'Gaudete' al Facultății de Teologie Romano-Catolică, dirijor Petronela Andrieș, și corul 'Theologus' al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijor pr. Alexăndrel Barnea.
Din program au făcut parte lucrări de Anton Pann, Georg Friedrich Handel, Nicolae Lungu, Wolfgang Amadeus Mozart, Ion Popescu Pasărea, Villem Vogel, Nicu Moldoveanu, Antonio Tomas del Pino Romero. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Dan Sandu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă. După intervenția prof. Vasile Ișan, rectorul Universității 'Al.I. Cuza', au luat cuvântul Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, în calitate de reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași. Pr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, vorbind despre rugăciunea cântată, a susținut o alocuțiune cu titlul 'Lăudați și cântați și vă bucurați - semnificații teologice ale rugăciunii cântate', iar pr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, a vorbit despre legătura cu divinitatea prin cânt: 'Cântul sacru - expresie a sublimului, punte spre divinitate'.
În cuvântul adresat celor prezenți, PS Petru a apreciat eforturilor celor două coruri 'cu două tradiții, dar cu același scop și cu aceleași sentimente frățești', care 'și-au înălțat glasurile pentru a-l preamări pe autorul muzicii și pentru a-i uni pe oameni într-un singur sentiment de laudă și de iubire'. Apoi a amintit de unirea principatelor sub patronajul lui Alexandru Ioan Cuza, exprimându-și speranța că 'celebrarea acestui moment ocazionat de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, aici în Universitatea Al.I. Cuza, poate fi considerat un gest simbolic în drumul refacerii unității spirituale și creștine'.
La zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, Episcopul a amintit de visul Sfântului Părinte 'de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare'. În acest context i-a îndemnat pe cei prezenți să ia parte la rugăciunea lui Isus, 'ca toți să fie una'. Cuvintele regretatului poet Grigore Vieru, 'Regret că nu am văzut cu ochii mei unirea cu țara!', exprimă regretul creștinilor care nu-și pierd speranța de unire. 'Cred că visul unității creștinilor nu trebuie să înceteze niciodată, chiar dacă nu poate fi văzut cu ochii noștri înlăcrimați', a încheiat PS Petru, felicitându-i încă o dată pe cei care au făcut posibilă această manifestare cultural spirituală de credință și de speranță. Întâlnirea s-a încheiat cu intonarea solemnă 'Sfinte Dumnezeule', interpretată de cele două coruri reunite.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1450, Ultimul acces: 2024-03-26 05:20:13