Moment aniversar dedicat Unirii Principatelor Romane la Patriarhia Romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Moment aniversar dedicat Unirii Principatelor Române la Patriarhia Română

[2009-01-21]
 Vineri, 23 ianuarie 2009, Patriarhia Română, împreună cu Președinția României și Academia Română organizează un Moment Aniversar dedicat împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2009), la Catedrala patriarhală și la Palatul Patriarhiei din București.
Vor participa Președintele României, Domnul Traian Băsescu, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și ierarhi ai Sfântului Sinod, demnitari de stat, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, Domnul Academician Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române și alți membri ai Academiei Române, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori de teologie, alți invitați.
Evenimentul se va desfășura după următorul program:
- La Catedrala patriarhală, după oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române, de la orele 11.00, va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din viața poporului român care a confirmat o aspirație multiseculară și un deziderat istoric legitim.
- La orele 11.30, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (din apropierea Catedralei Patriarhale) de către reprezentanții celor trei instituții organizatoare.
- La orele 11.45, va avea loc un Moment Aniversar în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, construit pe locul în care, la 24 ianuarie 1859, a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.
Vor susține cuvântări despre semnificația și importanța istorică a Unirii Principatelor Române din anul 1859, Excelența Sa Domnul TRAIAN BĂSESCU, Președintele României, Domnul Academician DAN BERINDEI, Vicepreședintele Academiei Române și Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ceremonia se va încheia cu un scurt moment muzical patriotic susținut de orchestra și grupul psaltic „Anton Pann” din București.
Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2009), Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au editat volumul de studii Biserica Ortodoxă Română și Unirea Principatelor – moment aniversar 1859-2009 și au emis o medalie aniversară, având imprimate chipul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (avers) și imaginea Catedralei patriarhale (revers), în care a fost primit Alexandru Ioan Cuza, la 8 februarie 1859, ca Domnitor al Principatelor Române.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1244, Ultimul acces: 2022-11-29 14:28:36