Schimb de experienta intre tineri din Iasi si Chisinau - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Schimb de experiență între tineri din Iași și Chișinău

[2009-01-20]
La Chișinău, în Republica Moldova, a avut loc, în perioada 16-18 ianuarie 2009, un schimb de experiență între tinerii parohiei gazdă "Divina Providență" și un grup reprezentativ al Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași. Scopul acestei întâlniri a fost realizarea unei înfrățiri între tinerii din Chișinău și Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași în vederea promovării acestei asociații de laici și pe teritoriul moldovean, informează Ercis.ro.
Delegația AC a fost formată din Anca Lucaci (președinte AC), Narcis Jitaru (vicepreședinte AC), Daniela Chelaru (responsabil diecezan pentru sectorul tineri AC) și pr. Eduard Patrașcu (asistent spiritual sector tineri AC, zona Iași). Continuând mandatul lăsat Acțiunii Catolice de către Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, cu cele trei însemne (contemplație, comuniune și misiune), Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași are în vedere în acest an asociativ dimensiunea misionară. Prin prezența AC Iași la Chișinău s-a dorit o extindere a misiunii sale și la nivel internațional. Originile acestei experiențe misionare se află în Grupul de promovare a Acțiunii Catolice, înființat de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice în anul 2005, când Acțiunii Catolice din România i s-a încredințat o promovare a acestei asociații în Moldova și în Ucraina.
Vizita la Chișinău a fost o continuare a primului pas de cunoaștere între cele două realități locale, realizat în noiembrie 2008, când un grup de tineri moldoveni a fost prezent la un curs de formare pentru președinții parohiali, organizat de Acțiunea Catolică. Delegația AC a ajuns în Chișinău vineri, 16 ianuarie, seara, și a fost întâmpinată de pr. Mihai Balan, asistentul spiritual al grupului de tineri din parohia "Divina Providență". Întâlnirea de lucru s-a deschis sâmbătă dimineața cu diverse jocuri de cunoaștere care au evidențiat preocupările celor aproximativ 25 de tineri prezenți din parohia gazdă și așteptările lor de la ziua respectivă. A urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Eduard și pr. Mihai în capela catedralei "Divina Providență".
După amiază, membrii delegației AC au explicat principalele caracteristici ale grupurilor formă de "acțiune catolică" (eclezialitate, laicitate, organicitate, colaborare cu ierarhia). A urmat o prezentare, prin intermediul unor imagini sugestive, a modului de lucru și a specificului Acțiunii Catolice "Sf. Iosif" din Dieceza de Iași: structura, organizarea sectorială și zonală, activități specifice celor patru direcții de acțiune - liturgică, educativ-formativă, caritativă, cultural recreativă - programul diecezan de activități ș.a. Întâlnirea a continuat cu discuții în grupuri mici pe baza materialelor prezentate, urmărindu-se trasarea unui plan de activități pe care tinerii din parohia gazdă doresc să le realizeze în perioada următoare.
Un moment deosebit în cadrul acestor zile a fost întâlnirea delegației AC cu PS Anton Coșa, Episcopul de Chișinău, care și-a arătat prețuirea pe care o are pentru tineri și a exprimat sprijinul său pentru înființarea unui grup organizat de tineri în Dieceza pe care o păstorește. Întâlnirea de la Chișinău fost un moment de cunoaștere reciprocă și prilej de a reflecta în comun asupra identității grupurilor de tineri, făcându-se astfel și un schimb de experiență asupra modalității de a face față provocării evanghelizării în lumea contemporană.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1321, Ultimul acces: 2022-11-28 21:34:14