Evocarea personalitatii poetului Grigore Vieru in Arhiepiscopia Tomisului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Evocarea personalității poetului Grigore Vieru în Arhiepiscopia Tomisului

[2009-01-19]
 Ieri, 18 ianuarie a.c., în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a evocat personalitatea poetului Grigore Vieru, trecut la cele veșnice. Cu acest prilej, Ierarhul locului a afirmat: „se cuvenea să facem acest popas de rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii pentru cel ce a slujit credința, neamul și țara, pentru cel ce a fost și rămâne simbolul Basarabiei reînviate, pentru cel ce a avut curaj - firav cu firea sa omenească, dar puternic cu sufletul său atât de cald - să îi înfrunte pe cei ce nu recunoșteau limba din Basarabia ca limba română. De aceea, trebuie să ne aducem aminte de el cu recunoștință și cu pioșenie astăzi, când este ziua recunoștinței, așa cum am ascultat în Sfânta Evanghelie.
Poetul Grigore Vieru este, cu adevărat, cel ce ne-a lăsat cea mai frumoasă poezie despre ceea ce înseamnă moartea. O poezie în stilul său filosofic și profund, dar care ne arată că moartea nu trebuie să fie o înspăimântare, ci o ușă spre Dumnezeu. S-a inspirat în această poezie din cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur; și noi trebuie să ne inspirăm din cuvintele Sfinților Părinți.
Grigore Vieru a fost o flacără vie care a ars neîncetat pentru neamul său, pentru Biserica sa, pentru țară. El a socotit țara nu doar Basarabia, ci toată România, cu ținuturile românești istorice.
S-a sfârșit în mod tragic, parcă Dumnezeu a vrut să se împlinească cu el acest sfârșit, așa cum tragică a fost istoria noastră.
Trebuie să avem recunoștință față de acest mare român din Basarabia care a venit să aducă în cealaltă parte românească căldura sufletului chinuit și trecut prin multe vitregii istorice.
Veșnică să-i fie pomenirea și noi să-l pomenim cu evlavie, cu dragoste frățească, cu acea nădejde că, dacă a plecat din viața aceasta, îl primește Părintele Îndurărilor și, poate, prin el, să ne trimită Dumnezeu lumină cerească și binecuvântare.”

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1524, Ultimul acces: 2024-04-16 04:09:45