Sfintii Ierarhi Atanasie si Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, ocrotitori ai mai multor locasuri de cult din tara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, ocrotitori ai mai multor locașuri de cult din țară

[2009-01-19]
 Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit duminică, 18 ianuarie 2009, pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. Deși au trăit la distanță de aproximativ o sută de ani – Sfântul Atanasie (295-373) și Sfântul Chiril (378-444) –, Biserica îi prăznuiește împreună. Tot împreună au fost așezați ca ocrotitori ai sfintelor lăcașuri.
În București, biserica Bucur și-a sărbătorit hramul ieri, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Biserica Bucur a fost construită în jurul anului 1632 de către monahii Mănăstirii Radu Vodă, aflată în apropiere, pe fundațiile unei unui sfânt locaș datând din 1416. La rândul ei, biserica ctitorită de voievodului Mircea cel Bătrân a fost înălțată pe fundațiile unei biserici mai vechi de lemn. Potrivit legendei, aceasta a fost ridicată de către Bucur Ciobanul, aici fiind localizat leagănul cetății.
Hramul a fost sărbătorit și la Parohia Plopu din Arhiepiscopia Bucureștilor. Sfântul locaș datează dinainte de 1833, fiind înscris în lista monumentelor istorice.
Mănăstirea Podgoria Copou din Iași și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Tot la Iași, capela Spitalului Clinic de Pneumologie din centrul orașului și-a aniversat hramul. La slujba Vecerniei din seara zilei de 17 ianuarie a participat și Înalt Preasfințitul Părinte Teofan al Moldovei și Bucovinei. Sfântul locaș datează de acum 335 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1489, Ultimul acces: 2024-05-20 06:47:57