L-am descoperit pe Dumnezeu in creatia lui - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

L-am descoperit pe Dumnezeu în creația lui

[2009-01-19]
Cei trei tineri români plecați ca misionari laici în Kenya și-au început misiunea: iubesc și ajută. Dar, spun ei, primesc din partea băștinașilor cel puțin la fel de mult. Gilberta Hobincu, Alina Cojan și Adrian Cimpoeșu lucrează de mai bine de două luni în misiunea românească din nordul Kenyei, alături de cei trei preoți români care slujesc comunitatea gabra de ani de zile și de cei doi noi seminariști care au plecat și ei spre Africa în noiembrie 2008, citim într-un material de pe Ercis.ro.
"Viața aici e mult mai normală decât mă așteptam", spune Gilberta, sintetizând impresiile acestei perioade acomodare. "Aveam o cu totul altă imagine în cap: și anume că misionarul era omul acela îmbrăcat modest care, cu un toiag în mână și o sticlă de apă după el, umblă prin căldură toată ziua, predicând evanghelia. Probabil aveam în cap imaginea lui Ioan Botezătorul. Lucrurile sunt însă foarte diferite. Preoții celebrează zilnic sfânta Liturghie și predică în adevăratul sens al cuvântului. Noi însă `predicăm` prin munca noastră pentru acești oameni", adaugă tânăra misionară laică. Alina, Gilberta și Adrian au primit sarcini care corespund pregătirii lor. "Eu mă ocup cu tot ce ține de mecanică și de construcții. De lucru este în fiecare zi din plin. Mereu se construiește ori se renovează câte ceva. Nu am timp să mă plictisesc pentru că mereu apare câte ceva care necesită reparații: fie pompa de apă, fie mașina, fie lucruri mărunte din casă: o chiuvetă, un robinet...", mărturisește Adrian.
Alina lucrează în dispensarul misiunii. "Fiecare zi ne aduce o nouă experiență, cu oameni noi și lucruri uneori total necunoscute. Suntem trei asistente și un farmacist și împreună trebuie să facem tot ce ne stă în putință să tratăm, să prevenim boli, să educăm tinere ori viitoare mame, care aici au o vârstă tare fragedă. În misiune nu există medic, iar pentru a salva o viață sau a ajuta o mamă să dea viață unui copil suntem uneori nevoite să facem lucruri pe care nu le-am învățat. Ca tânără absolventă, pentru mine mereu este ceva nou, dar colegele mele au deja ani de experiență și învăț multe de la ele", scrie Alina în mesajul prin care își împărtășește experiența de laic misionar. Gilberta a primit în grijă grădinițele. "Domeniul educației e vast, iar misiunea e responsabilă de 19 grădinițe aflate la distanță unele de altele. Fiecare grădiniță are propriul educator. Sarcina mea este să verific dacă el are tot ce-i trebuie pentru buna desfășurare a programului: pixuri, hârtii, cretă, planșe etc. În caz contrar, trebuie să mă ocup de procurarea lor. Eu răspund și de hrana copiilor, în condițiile în care misiunea le oferă zilnic o masă copiilor. Atenția pe care copiii o acordă educatorului mă impresionează. Sunt tot timpul nerăbdători să afle lucruri noi, iar asta mă motivează și mai tare să-mi fac treaba cât pot de bine", mărturisește Gilberta.
Munca lor zilnică e completată de activitatea de la bucătărie unde, cu sau fără experiență, fiecare e responsabil într-o zi din săptămână de hrana celorlalți membri ai misiunii. "Nu-i ușor, mai cu seamă că acasă nu făceam de mâncare niciodată", spune Gilberta. Cea mai frumoasă experiență este însă legată de munca pastorală și de rugăciunile pe care le fac zilnic împreună. "Nu l-am cunoscut pe Dumnezeu până acum decât în familie, în comunitatea de credincioși din satul meu, din Dieceză, în sfârșit nu l-am cunoscut decât printre români și în România. Aici am avut bucuria să-l descopăr pe Dumnezeu în creația lui, în alt context, în alți oameni, într-o altă cultură. Dumnezeu cel pe care îl regăsești în adierea de aer cald de aici, în oamenii aceștia simpli și relaxați, în deșertul uscat, lipsit de verdeață și plin de pietre și animale sălbatice e, de fapt, același tată grijuliu", conchide Alina.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1542, Ultimul acces: 2024-05-20 07:44:21