Migratia este o ocazie de intalnire intre civilizatii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Migrația este o ocazie de întâlnire între civilizații

[2009-01-18]
Duminică, 18 ianuarie 2008, după întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea Angelus în Piața San Pietro, Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la a se pune capăt "violenței nemaiauzite" care seamănă moarte și distrugere în Fâșia Gaza. El i-a încurajat pe toți cei care se străduiesc "să oprească tragedia" din Țara Sfântă, formulând urări pentru un nou și curajos proces de pace în regiune. În Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, gândul Papei s-a îndreptat și spre imigrații care trăiesc adesea în condiții dramatice. În continuare, a salutat începutul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, îndemnând credincioșii să reînnoiască eforturile pe calea ecumenismului.
Dragi frați și surori,
Are loc astăzi Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților. Fiindcă anul acesta se celebrează Anul Paulin, gândindu-mă tocmai la Sfântul Paul ca mare misionar itinerant al Evangheliei, am ales ca temă: "Sfântul Paul migrant, Apostol al neamurilor". Saul - acesta e numele său ebraic - s-a născut într-o familie de evrei emigrați la Tars, important oraș al Ciliciei, și a crescut într-o întreită cultură - ebraică, elenistă și romană - și cu o mentalitate cosmopolită. Când s-a convertit din persecutor al creștinilor în apostol al Evangheliei, Paul a devenit "ambasador" al lui Cristos înviat pentru a-l face cunoscut tuturor, în convingerea că în El toate popoarele sunt chemate să formeze marea familiei a fiilor lui Dumnezeu.
Aceasta este și misiunea Bisericii, mai mult ca oricând în acest timp de globalizare. În calitate de creștini, nu putem să nu simțim nevoia de a transmite mesajul de iubire al lui Isus în special tuturor celor care nu-l cunosc, sau se găsesc în situații dificile și dureroase. Astăzi mă gândesc în mod special la migranți. Realitatea lor este, fără îndoială, felurită: în unele cazuri, mulțumim lui Dumnezeu, este senină și bine integrată; alteori, din păcate, este dureroasă, dificilă iar uneori chiar dramatică. Doresc să asigur că comunitatea creștină privește la fiecare persoană și la fiecare familie cu atenție, și cere de la Sfântul Paul forța unei reînnoit elan pentru a favoriza în orice parte a lumii conviețuirea pașnică între bărbați și femei de etnii, culturi și religii diferite.
Apostolul ne spune care a fost secretul noii sale vieți. "Și eu - scrie - am fost cucerit de Isus Cristos" (Filipeni 3,12); și adaugă: "Faceți-vă imitatorii mei" (Filipeni 3,17). Da, fiecare dintre noi, după propria vocație și acolo unde trăiește și lucrează, este chemat să mărturisească Evanghelia, cu o grijă din ce în ce mai mare pentru acei frați și surori care din alte țări, din diferite motive, au venit să trăiască în mijlocul nostru, prețuind astfel fenomenul migrațiilor ca ocazie de întâlnire între civilizații. Să ne rugăm și să acționăm pentru ca aceasta să se realizeze mereu în mod pașnic și constructiv, în respect și în dialog, prevenind orice tentație de conflict și de samavolnicie.
Doresc să adaug un cuvânt special pentru lucrătorii din domeniul navigației și pentru pescari, care trăiesc de un anumit timp necazuri mai mari. Pe lângă dificultățile obișnuite, ei îndură restricții pentru a coborî pe uscat și a primi la bord capelanii, după cum înfruntă riscurile pirateriei și daunele pescuitului ilegal. Exprim pentru ei apropierea mea și urarea ca generozitatea lor, în activitățile de ajutor pe mare, să fie recompensată de mai mare considerație. Mă gândesc, în fine, la Întâlnirea Mondială a Familiilor, care se încheie la Ciudad de Mexico, și la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor care începe chiar astăzi. Dragi frați și surori, pentru toate aceste intenții vă invit să ne rugăm, invocând mijlocirea maternă a Fecioarei Maria.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 670, Ultimul acces: 2020-05-24 21:11:33