A inceput IMF 2009 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Știri și Evenimente

A început ÎMF 2009

[2009-01-14]
Contextul congresului teologico-pastoral din cadrul celei de-a VI-a Întâlniri Mondiale a Familiilor poate fi cel mai bine descris ca familial, afirmă purtătorul de cuvânt pr. Rafael Jacome, legionar al lui Cristos. În următorul interviu pentru Zenit, preotul mexican vorbește despre prima zi a întâlnirii, care a depășit recordurile întâlnirilor anterioare. Peste 10.000 de persoane au luat parte la conferințele primei zile.
- La începutul congresului cum ați descrie contextul?- Participanții au sosit devreme, cu bucurie și entuziasm, creând un mediu de împărtășire fraternă între diferitele rase și naționalități de pe toate continentele. Au sosit în aula principală pentru a participa la "lectio divina" condusă de Cardinalul Francisco Robles Ortega, Arhiepiscop de Monterrey. Mai apoi a sosit Cardinalul Ennio Antonelli, președintele Consiliului Pontifical pentru Familii, precum și Cardinalul Norberto Rivera Carrera, Arhiepiscop de Ciudad de Mexico; Episcopul Carlos Aguiar Retes, președintele Conferinței Episcopale, și președintele mexican Felipe Calderon cu soția sa Margarita Zavala. Imnul național al Mexicului a deschis întâlnirea.
- De ce sunt importante aceste întâlniri?- După cum știm, servul lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea a instituit aceste întâlniri în 1994. Acum Papa Benedict al XVI-lea ne invită să profităm de ocazie pentru a analiza, reflecta și schimba opinii despre rolul de neînlocuit al familiei în educarea persoanelor în integritate.
- Care este principalul mesaj pe care dorește să îl transmită această întâlnire?- Există trei mesaje ce vor fi abordate: familia ca educator al valorilor umane; importanța mărturiei părinților în lucrarea de a trăi împreună și de a comunica; și nevoia de a promova legi care întăresc familia.
- Care a fost cel mai subliniat aspect la inaugurarea congresului?- Cardinalul Antonelli a susținut că familia este o prioritate decisivă pentru viitorul societății și al Bisericii, și că Papa Benedict a pus în centrul Magisteriului său promovarea valorilor umane și creștine în cultura noastră postmodernă care suferă de individualism și relativism. Cardinalul Rivera Carrera a vorbit despre depersonalizarea prin care trece astăzi lumea, despre lipsa de solidaritate, din această perspectivă familia fiind un dar pentru societatea umană pentru ca ea să meargă pe calea valorilor umane și spirituale.
Episcopul Aguiar Retes, bazându-se pe documentul de la Aparecida și citând din discursul Papei de la deschiderea întâlnirii din Brazilia, a spus că familia ține de patrimoniul omenirii, că este o școală de credință, o arenă a valorilor umane și civice, o casă în care familia umană se naște și este primită. La rândul său, președintele Calderon a spus că rolul familiei este de a forma și transmite valorile umane, sociale și politice, astfel ca individul să învețe să îi slujească pe ceilalți, să respecte, să tolereze, să fie solidar. A subliniat că guvernul său lucrează pentru binele comun al societății, punând ființele în centru.
- La final: cum poate cineva participa la Întâlnirea Mondială a Familiilor dacă nu poate în mod fizic?- Cred că oricine poate să participe activ la această a VI-a Întâlnire. Chiar dacă nu este prezent fizic, poate să urmărească congresul teologico-pastoral prin media, folosindu-se de Zenit, Catholic.net, situl Conferinței Episcopale Mexicane (CEM.org.mx) și situl ÎMF (EMF2009.com), care conțin informații în diverse limbi. Dacă în comunitățile noastre ne informăm și îi informăm pe alții, rude, prieteni sau vecini, atunci devenim promotori și participanți activi la a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 601, Ultimul acces: 2020-02-17 07:01:37