Imparatia cerurilor inseamna coborarea lui Dumnezeu printre oameni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Împărăția cerurilor înseamnă coborârea lui Dumnezeu printre oameni

[2009-01-12]
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit în ziua de 11 ianuarie 2009, în prima duminică după sărbătoarea Botezului Domnului, un cuvânt de învățătură în paraclisul Reședinței patriarhale, citim într-un articol din ziarul Lumina. Patriarhul BOR a amintit faptul că "Mântuitorul Isus Hristos nu propovăduiește Evanghelia înainte ca Sfântul Ioan să-și fi încheiat misiunea sa de pregătire a inimilor evreilor pentru primirea lui Hristos și nu înainte ca Sfântul Ioan să fie întemnițat, arătând prin aceasta că predica Evangheliei Mântuitorului Isus Hristos începe numai atunci când Sfântul Ioan și-a împlinit misiunea sa", subliniind faptul că între cele două propovăduiri este comună Taina Pocăinței, dar și Taina împărăției lui Dumnezeu - pocăința ca pregătire pentru dobândirea sau intrarea în împărăția cerurilor.
Preafericirea Sa a continuat spunând că împărăția cerurilor înseamnă iubirea Preasfintei Treimi împărtășită îngerilor ascultători și buni, drepților și sfinților. A dat ca exemplu pe Sfântul Apostol Pavel care ne spune că "împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt". "Dreptatea înseamnă viețuirea dreaptă. Pacea și bucuria în Duhul Sfânt sunt darurile iubirii Preasfintei Treimi către cei ce cred în Hristos și împlinesc poruncile Lui. Cine se împacă cu Dumnezeu prin pocăință și prin săvârșirea faptelor bune primește pacea. Cine împlinește voia lui Dumnezeu în viața lui primește bucuria rodirii celei adevărate în Duhul Sfânt", a mai spus Patriarhul, care a menționat că împărăția cerurilor înseamnă coborârea lui Dumnezeu pe pământ, printre oameni. Hristos, Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu, Cel nevăzut se face văzut, Cel necuprins se face cuprins.
Patriarhul a arătat faptul că Biserica Ortodoxă, pătrunsă de predica Sfântului Ioan Botezătorul și de prima predică a binevestirii Evangheliei mântuirii a lui Isus Hristos, a creat prin simbolism catapeteasma sau iconostasul. "Catapeteasma este transpunerea în formă vizuală permanentă a predicii Mântuitorului `Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor!`". Pe primul registru al iconostasului apare Dumnezeu-Copilul, Hristos cel Veșnic întrupat, purtat de brațele Mamei Fecioare, arătând prin aceasta venirea Lui în lume. Apoi, Hristos-Domnul în chip adult, Pantocratorul care poartă fie Evanghelia, fie globul pământesc ca simbol al Universului pe brațul stâng, lângă inimă, și binecuvântează cu mâna dreaptă. "Prin aceasta vedem că Taina Bisericii se leagă de Taina împărăției cerurilor. Biserica este spațiul și timpul în această lume, între prima venire a lui Hristos, ca prunc născut din Fecioară, ca Dumnezeu întrupat, și a doua venire a lui Hristos, ca Împărat al veacur i lor", a spus Patriarhul Daniel.
În registrul al doilea și al treilea al iconostasului vedem evenimente din viața Mântuitorului, momente ale mântuirii noastre, precum și pe Sfinții Apostoli și Sfinții Prooroci care au ascultat cuvântul lui Dumnezeu, l-au propovăduit și au îndemnat lumea să se pocăiască, să se convertească, căci împărăția cerurilor s-a apropiat de noi. "Întreg iconostasul este împărăția lui Dumnezeu apropiindu-se de oameni, ca oamenii că răspundă prin apropierea lor de Dumnezeu. De aceea, sfintele uși ale sfântului altar sunt simbolizate ca fiind ușile împărăției cerurilor". Și când noi primim prin ușile altarului Sfintele Taine, chemarea este "Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste apropiați-vă!"; suntem chemați să ne apropiem de împărăție, pentru că împărăția s-a apropiat de noi.
(Sursa: Basilica.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1299, Ultimul acces: 2022-12-03 13:26:47