A fi preot este o decizie profunda pentru Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
0

Știri și Evenimente

A fi preot este o decizie profundă pentru Dumnezeu

[2009-01-13]
Seminariștii nu sunt un fel de specie pe cale de dispariție, a explicat un oficial al Vaticanului, arătând că numărul de seminariști din lumea întreagă a crescut de la 50.000 în urmă cu câteva decenii la 72.000 în prezent. Acesta a fost unul dintre principalele puncte de reflecție oferite de teologul Hubertus Blaumeiser, asesor în cadrul Congregației Vaticanului pentru Educația Catolică, în cadrul celei de-a V-a Întâlniri Internaționale a Seminariștilor din Mișcarea Focolarelor. Întâlnirea s-a desfășurat la Castel Gandolfo la începutul acestei luni. Blaumeiser a arătat creșterea semnificativă a numărului de seminariști în America Latină, Africa și Asia, recunoscând în același timp scăderea puternică a numărului lor în Europa.
El a vorbit în fața a 500 d e seminariști în cadrul conferinței cu tema "Există o cale: provocarea relațiilor umane". Discuțiile s-au axat asupra formării umane și spirituale a seminariștilor pentru a sluji mai bine în cadrul relațiilor dintre credincioși. Blaumeiser a afirmat că "a fi preot nu mai oferă o poziție privilegiată, ci mai degrabă cere o alegere contra culturii dominante, o decizie profundă pentru Dumnezeu". La rândul său, Andreas Tapken, psiholog și rector al unul seminar din Munster, Germania, a atras atenția asupra riscului de a se trăi celibatul ca o "afectivitate reprimată" sau "un mod redus de viață". Dimpotrivă, a spus el, vocația la preoție trebuie "să răspundă la așteptările unei societăți tot mai închise în singurătate, într-un individualism care izolează și ne face incapabili să ne deschidem față de descoperirea celuilalt". "Preoții", a spus el, "sunt celibi, nu burlaci în vârstă".
Prefectul Congregației pentru Educația Catolică, Cardinalul Zenon Grocholewski, a s u sținut predica la Liturghia de încheiere a conferinței. El a declarat că preoții sunt chemați "să construiască o rețea de relații întrețesute cu iubirea evanghelică - mai presus de toate relația cu Cristos, cu Episcopul și cu alți preoți, cu întreaga comunitate de credincioși, pe scurt cu întreaga omenire". Cardinalul Grocholewski, citând-o pe fondatoarea Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich, i-a invitat pe seminariști "să ia asupra lor durerile lumii, așa cum a făcut pe cruce Isus, care cu strigătul abandonării i-a unit pe oameni cu Dumnezeu și între ei înșiși".
Maria Voce, președinta Mișcării Focolarelor, i-a invitat pe studenți să trăiască, "fiecare în propriul lui mediu, arta iubirii... pentru ca în seminarii, în facultățile de teologie, în parohii, în orice loc, să fie remarcată prezența vie a lui Cristos". Voce i-a îndemnat pe seminariști să formeze o "rețea de unitate", aceeași propunere făcută de Lubich în urmă cu 40 de ani, dând naștere ramurii preoțe ș ti a Mișcării Focolarelor. "Cu spiritul unității, tinerii seminariști nu doar își vor salva vocațiile, ci vor stârni în timpul perioadei lor din seminar o iradiere de unitate astfel încât vor atrage mulți alți tineri", a spus ea. Conferința s-a încheiat cu o întâlnire cu Papa Benedict al XVI-lea în Piața San Pietro pentru rugăciunea Angelus de la amiază. Papa le-a dat seminariștilor binecuvântarea sa pentru călătoria lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 662, Ultimul acces: 2020-02-21 18:09:35