MONTREAL :Biserici romanesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

MONTREAL :Biserici românești

[2009-01-13]
de Alex Botusan

Biserica este pentru românii care trăiesc departe de țară unul dintre locurile cele mai dragi. Este locul unde vin și se încarcă cu bucurie, cu lumină, unde se întâlnesc de Sărbători. Excepție nu fac nici românii de la Montreal .

Pentru prima dată, Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Nicolae" din Montreal și-a deschis porțile credincioșilor în martie 1994. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserică, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române din (SUA și ), condusă de ÎPS Arhiepiscop Nathaniel, la care au participat 182 de credincioși. Potrivit mărturiei preoților, biserica a fost înființată "din dorința mai veche a unui mare număr de credincioși ortodocși români din Montreal și din împrejurimi de a avea o biserică depinzând canonic de Episcopia de la Vatra Românească". De asemenea, creșterea masivă a numărului emigranților români în Montreal după 1989, mai ales tineri, dar și imposibilitatea grupării tuturor românilor ortodocși locali în cele două parohii care existau au determinat așadar, la 11 februarie 1994, 36 de credincioși, grupați în jurul preotului Cezar Vasiliu, să se constituie într-un Comitet de inițiativă, cerând în scris Episcopiei înființarea unei noi biserici la Montreal.

Astfel, la 20 martie 1994 a avut loc la Montreal, în sala socială a Catedralei "Sf. Petru și Pavel", adunarea generală de constituire a noii biserici, la care au fost prezenți 89 de credincioși cu drept de vot, de pe lista de 126 de nume înaintată la Episcopie. După ce preotul Remus Grama din Cleveland, trimisul Episcopiei, a prezentat istoricul Episcopiei, drepturile și îndatoririle credincioșilor din parohiile și misiunile acesteia, membrii Adunării Generale s-au pronunțat în unanimitate pentru acceptarea jurisdicției Episcopiei de la Vatră, a Statutului și Regulamentului ei, cerând ÎPS Nathaniel numirea preotului dr Cezar Vasiliu ca preot paroh. Așa cum se arată pe pagina de web a așezământului de cult, fondatorii misiunii sunt primii membri ai Consiliului Parohial. Consiliul Episcopal, reunit la 26 martie 1994, a aprobat înființarea noii misiuni la Montreal .

"CALEA DE LUMINĂ". Noua biserică a fost înregistrată oficial la autoritățile canadiene și provinciale ca organism religios fără scop lucrativ. De la Sfintele Paști 1994, biserica editează buletinul parohial "Calea de lumină", redactat de părintele paroh și un comitet, ajuns azi la numărul 141. Numărul enoriașilor a crescut de la an la an. După 15 ani de existență a Bisericii "Sfântul Nicolae", preoții, dar și enoriașii spun că și-au atins țelul propus, crezul lor de suflet: "Am ținut să păstrăm treze, prin sfânta biserică, credința ortodoxă, limba noastră, cultura și tradițiile românești, prin conferințe teologice și istorice, omagiind aniversările istorice ale neamului românesc, prin spectacole prezentate de tinerii de la școala duminicală, lansări de carte, expoziții și concerte etc. Am încercat să creăm în întreaga comunitate românească locală un climat de respect, de unitate și de solidaritate creștinească și românească".

VECHIME. Un alt locaș de cult al românilor de la Montreal este Biserica Buna Vestire. Biserica datează din anul 1918, când pe Strada Rachel se înălța, cu binecuvântarea Mitropoliei din Cernăuți, prima construcție a celei mai vechi biserici ortodoxe române din Montreal . Potrivit publicației Pagini românești, întâiul preot care a slujit la această biserică a fost părintele Jida.

Istoric

În anul 1973, din trupul Bisericii Buna Vestire se desprind câțiva dintre membrii Parohiei care pleacă și înființează Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Apoi, după ani buni, au urmat alte două rupturi: Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – în 2001, dar și Biserica Înălțarea Domnului – în decembrie 2004. Astăzi, preot paroh al Bisericii Buna Vestire este Liviu Alexandrescu. În noiembrie 2006, părintele Alexandrescu a venit la Buna Vestire din , unde a fost trimis la Misiunea "Sfânta Maria" din Boston .

"Am ținut să păstrăm treze, prin sfânta biserică, credința ortodoxă, limba noastră, cultura și tradițiile românești, prin conferințe teologice și istorice, omagiind aniversările istorice ale neamului românesc. Am încercat să creăm în întreaga comunitate locală un climat de respect, de unitate și de solidaritate creștinească și românească"

preoții Bisericii "Sf. Nicolae"

"Cetatea sfinților"

Numit și "Cetatea sfinților", orașul Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici. Sunt patru biserici romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick și Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph).

Ultima este cea mai mare biserică din , iar cupola sa este cea mai mare din lume după Basilica Sfântul Petru din Roma. Alte biserici faimoase, cunoscute ca locuri de "pelerinaj", sunt Notre-Dame-du-Bon-Secours (zisă biserica marinarilor) și biserica anglicană Catedrala lui Cristos, care a fost complet excavată și suspendată în timpul construcției unei părți a metroului.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2128, Ultimul acces: 2020-05-25 03:27:01