Autonomie si cooperare intre Stat si Biserica – precizare a Biroului de Presa al Patriarhiei Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Autonomie și cooperare între Stat și Biseric㠖 precizare a Biroului de Presă al Patriarhiei Române

[2009-01-12]
 În legătură cu articolul intitulat “Patriarhul Daniel vrea să-l impună pe Adrian Lemeni șef peste culte”, apărut sub semnătura doamnei Cornelia Drăghici în cotidianul “Gardianul” din data de 12 ianuarie 2009, facem următoarele precizări:
Patriarhia Română cooperează cu Guvernele care se succed la conducerea executivă a României, întrucât Biserica noastră respectă principiile democrației constituționale, inclusiv votul popular, și instituțiile Statului Român. În plus, cooperarea dintre Stat și Biserică este consfințită prin Legea Cultelor nr. 489/2006 (art. 9, alin. 3).
Scopul cooperării Patriarhiei Române cu autoritățile Statului Român și implicit cu partidele politice nu constă în obținerea unui avantaj personal pentru Patriarh, ci în buna desfășurare a activității și misiunii Bisericii în societate. În acest sens, consultările Patriarhiei Române cu autoritățile centrale de stat sunt firești și necesare, iar parteneriatul dintre Stat și Biserică, prevăzut și în Legea Cultelor (art. 9, alin. 5), presupune coresponsabilitatea celor două instituții în rezolvarea problemelor de interes general ale poporului, mai ales în plan spiritual, social și educațional.
În concluzie, Biserica nu impune, ci propune autorităților de stat soluții pe care le consideră necesare, fără a urmări interese personale și de grup, respectând totodată autoritatea Statului laic, după cum și Statul respectă autonomia Cultelor și le sprijină, conform prevederilor Constituției României (art. 29, alin. 5).

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1244, Ultimul acces: 2022-12-02 19:27:06