Sarbatoarea Botezului Domnului la Cluj-Napoca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Botezului Domnului la Cluj-Napoca

[2009-01-10]
Marți, 6 ianuarie 2009, în Sărbătoarea Arătării Domnului, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a Apei, potrivit tradiției ritualului liturgic. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a concelebrat la masa altarului cu Mons. Mihai Todea, Vicar general, pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal, pr. Radu Tălpălariu, pr. Iosif Irimie și pr. Vasile Gorzo, aflăm din știrea de pe BRU.ro. La finalul celebrării liturgice, cu toții s-au unit în rugăciune invocând harul Spiritului Sfânt peste apa special pregătită, care apoi a fost dusă de către credincioși la casele lor. De asemenea, PS Florentin a binecuvântat cu apă sfințită biserica și pe fiecare credincios în parte.
În predica la Sfânta Liturghie, Episcopul a explicat, pornind de la imnografia sărbătorii, în care se vorbește despre nașterea cea de-a doua prin apă și prin Spirit Sfânt, semnificația pe care o are "baia nașterii de-a doua", cum metaforic denumesc Taina Botezului atât Sfântul Apostol Pavel cât și Sfântul Vasile cel Mare: "Sunt trei momente care marchează viața creștinului: mai întâi, nașterea la viața trupească, momentul în care intrăm în timp, apoi, nașterea la viața sacramentală prin Taina Botezului, și în al treilea rând este nașterea la viața veșnică. Acestea sunt cele trei momente care marchează, fiecare dintre ele, o trecere spre un nivel superior de libertate, până la libertatea totală în Dumnezeu, prin Hristos, în harul Spiritului Sfânt. Nașterea după trup este eliberarea din sânul mamei, nașterea prin botez este eliberarea din robia păcatului și a morții, iar nașterea prin moarte, spre viața veșnică, este eli b erarea de toate legăturile materiale, pământești, și pătrunderea în fericirea fără de sfârșit, deplină și totală pentru fiecare".
Preasfințitul Florentin a continuat: "Nașterea spirituală spre viața sacramentală prin taina Sfântului Botez este legătura necesară între nașterea trupească și nașterea spre viața veșnică. De fapt, acest timp al vieții sacramentale la care ne naștem prin Botez este timpul esențial al vieții noastre de credință. În acest timp putem crește spiritual, hrănindu-ne prin credință sufletul, cu darurile Spiritului Sfânt, putem dobândi acel mare dar pe care Cel scufundat în apele morții ni l-a dobândit nouă, mântuirea sufletului". Preasfinția Sa și-a încheiat predica cu un îndemn adresat fiecărui credincios, de a-și înnoi și păstra darurile primite la Botez. "Sărbătoarea Arătării Domnului ne invită să medităm asupra credinței noastre prin prisma Sacramentului Botezului. Să ne aducem aminte cu toții de momentul în care, ținuți în brațe de pă r inții sau de nașii noștri, prin ei, am răspuns și noi, de trei ori, că ne lepădăm de Satana, privind spre răsărit... Să ne reamintim, de asemenea, harurile pe care le-am primit prin Taina Botezului, care sunt spre nașterea cea de-a doua, nașterea prin Botez".
"Să reînnoim această naștere, prin Taina Sfintei Mărturisiri, iertarea păcatelor, prin Taina Euharistiei - prezența Mântuitorului în sufletele noastre. Să fim tari în credință, să menținem credința noastră, pentru că prin credință vom dobândi sufletele noastre. Să arătăm tuturor, prin viața noastră, că suntem botezați, suntem sigilați prin Botez, prin această baie a nașterii de-a doua, spre mântuirea sufletului. `Mergeți în toată lumea - spune Isus la încheierea Evangheliei de la Marcu - și propovăduiți Evanghelia la toată făptura. Cel care va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede, se va osândi`. De aceea, să rămânem tari în credință, așa cum Sfântul Petru ne invită: `Rămâneți tari î n credință, știind că aceleași suferințe le îndură și frații voștri în lume, iar Dumnezeul a tot harul, Cel care v-a chemat la slava Sa cea veșnică întru Hristos Isus, El însuși, după ce veți suferi puțină vreme, vă va duce la desăvârșire, vă va întări, vă va împuternici, și vă va face neclintiți. Lui să-i fie toată cinstea și închinarea în vecii vecilor`".
(Sursa: BRU.ro)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 740, Ultimul acces: 2020-07-31 04:03:16