Tensiuni pe marginea unei declaratii a Cardinalului Martino - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tensiuni pe marginea unei declarații a Cardinalului Martino

[2009-01-12]
Cardinalul Renato Martino a declarat că remarca lui din ziua de miercuri, 7 ianuarie 2009, prin care a comparat Fâșia Gaza cu "un mare lagăr de concentrare" nu poate fi interpretată ca anti-israeliană, după ce anumiți lideri evrei au protestat față de această referință. Potrivit unor relatări din mass-media, Cardinalul, care este președinte al Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, și comparația pe care a făcut-o ar putea compromite călătoria Papei Benedict al XVI-lea în Țara Sfântă planificată pentru luna mai a acestui an. Comentatorii sunt de acord, însă, că această călătorie era probabil deja incertă, având în vedere continua vărsare de sânge din această zonă.
Cardinalul Martino a declarat însă pentru cotidianul italian "La Repubblica", primul care a scris des pre această comparație, că situația din Fâșia Gaza este într-adevăr "oribilă", și "contrară demnității umane". El i-a declarat jurnalistului Marco Politi: "Am spus că trebuie să privim la starea în care trăiesc oamenii acolo: înconjurați de un zid dificil de trecut, în condiții contrare demnității umane. Ceea ce se întâmplă în aceste zile este îngrozitor. Dar atunci când vorbesc, trebuie să se țină cont de tot ceea ce am spus". Cardinalul a afirmat că amândouă părțile sunt "vinovate" și că este "necesar să fie despărțite, așa cum sunt despărțiți doi frați care se ceartă", și convinse "să se așeze și să negocieze".
"Israelul are cu siguranță dreptul de a se apăra și trupele hamas trebuie să țină cont de acest lucru. Dar ce putem spune atunci când atât de mulți copii sunt uciși, când sunt bombardate școlile ONU?" "Dacă Israelul dorește să trăiască în pace, trebuie să facă pace", a susținut Cardinalul Martino. Pe de altă parte, "trupele hamas nu îi reprezintă pe toți palestinienii. Nu apăr trupele hamas: dacă doresc o casă, dacă doresc un stat palestinian, trebuie să înțeleagă că drumul pe care au pornit este greșit".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1621, Ultimul acces: 2024-04-18 08:41:25