Detalii despre Anului comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Detalii despre Anului comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare

[2009-01-05]
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 29 octombrie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2009 ca An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română. Programul manifestărilor - elaborat de Cancelaria Sfântului Sinod și care se va desfășura atât la nivelul Patriarhiei Române, cât și al Eparhiilor din țară și străinătate - cuprinde conferințe teologice și pastoral-misionare, simpozioane științifice, seri duhovnicești, proiecte editoriale, pelerinaje în provincia Capadocia (Turcia) etc.
Scopul manifestărilor este de a evidenția contribuția Sfântului Vasile cel Mare și a celorlalți Sfinți Capadocieni la definirea și apărarea învățăturii de credință, la dezvoltarea tâlcuirii Sfintei Scripturi, la îmbogățirea tezaurului liturgic și canonic, aportul la dezvoltarea vieții monahale, ca exemplu pentru lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică actuală a Bisericii Ortodoxe Române. În același timp, prin prezentarea unor manuscrise cuprinzând opera lor tradusă în limba română, ediții tipărite ale operei lor în limba română, contribuții ale teologilor ortodocși români la studierea vieții și operei acestora etc. se urmărește sublinierea prezenței Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și a celorlalți Sfinți Capadocieni în conștiința Bisericii Ortodoxe Române. Un moment important al manifestărilor îl va constitui publicarea operei integrale a Sfântului Vasile cel Mare în cadrul noii serii a Colecției Părinți și Scriitori bisericești (PSB), precum și a unei serii de studii, articole și texte liturgice privitoare la Sfinții Capadocieni.
În ul t ima parte a anului 2009, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod consacrată Anului comemorativ-omagial și va fi organizată o expoziție tematică (icoane și cărți) la Palatul Patriarhiei din București. Manifestările Anului comemorativ-omagial vor fi mediatizate pe larg de către Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica, Biroul de Presă), mass-media bisericească eparhială și presa laică. Site-ul Patriarhiei Române (Patriarhia.ro) va avea în 2009 o pagină specială care va prezenta programul și acțiunile ce se vor realiza, precum și imagini cu reprezentări ale Sfinților Capadocieni în pictură, miniatură și în manuscrisele românești.
(Sursa: < f ont size=1>Basilica.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1429, Ultimul acces: 2023-01-27 14:30:40