La inceput era Cuvantul... - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La început era Cuvântul...

[2009-01-04]
Zeci de mii de pelerini s-au reunit duminică, prima din acesta an și a doua după Crăciun, în ritul latin, în Piața San Pietro,ca să asculte cuvântul de învățătură al Succesorului Apostolului Petru și să se roage împreună antifonul Angelus. Vă oferim în continuare textul alocuțiunii și Papei Benedict al XVI-lea în traducerea redacției române a Radio Vatican.
Dragi frați și surori,
Liturgia ne propune astăzi spre meditație aceeași Evanghelie proclamată în ziua de Crăciun, adică Prologul Sfântului Ioan. După vacarmul din zilele trecute, cu goana pentru procurarea cadourilor, Biserica ne invită din nou să contemplăm misterul Nașterii lui Cristos, pentru a-i înțelege mai mult semnificația profundă și importanța pentru viața noastră. Este vorba de un text ad mirabil, care oferă o sinteză vertiginoasă a întregii credințe creștine. Pornește de sus: "La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu" (Ioan 1,1); și iată noutatea nemaiauzită și omenește de neconceput: "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (Ioan 1,14a). Nu este o figură retorică, ci o experiență trăită! Cel care o relatează este Ioan, martor ocular: "Noi am văzut slava lui, slava unicului-născut din Tatăl, plin de har și de adevăr" (Ioan 1,14b). Nu este cuvântul doct al unui rabin sau al unui învățător al legii, ci mărturia împărtășită din pasiune a unui umil pescar care, atras de tânăr de Isus din Nazaret, în cei trei ani de viață comună cu El și cu ceilalți apostoli, i-a experimentat iubirea - până la a se autodefini "ucenicul pe care Isus îl iubea" - l-a văzut murind pe cruce și arătându-se înviat, și a primit apoi împreună cu ceilalți Duhul Său. Din toată această experiență, meditată în inima sa, Ioan a ajuns la o intimă certi t udine: Isus este Înțelepciunea lui Dumnezeu întrupată, este Cuvântul său veșnic făcut om muritor.
Pentru un adevărat israelit, care cunoaște sacrele Scripturi, aceasta nu este un nonsens, ci dimpotrivă este împlinirea întregii vechi alianțe: în Isus Cristos ajunge la plinătate misterul unui Dumnezeu care vorbește oamenilor ca unor prieteni, care se dezvăluie lui Moise în Lege, înțelepților și profeților. Cunoscându-l pe Isus, stând cu El, ascultând predica Sa și văzând semnele pe care El le făcea, ucenicii au recunoscut că în El se realizau Scripturile. Cum va afirma apoi un autor creștin: "Toată Scriptura divină constituie o singură carte și această carte unică este Cristos, vorbește despre Cristos și își află împlinirea în Cristos" (Hugo din Sfântul Victor, De arca Noe, 2,8). Fiecare bărbat și fiecare femeie are nevoie să găsească un sens profund pentru propria existență. Iar pentru aceasta nu sunt de ajuns cărțile, nici chiar Scripturile Sacre. Pruncul de l a Betleem ne dezvăluie și ne comunică adevăratul "chip" al lui Dumnezeu bun și credincios, care ne iubește și nu ne abandonează nici chiar în moarte. "Pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut vreodată", se încheie prologul lui Ioan, "dar unicul său Fiu, care este spre sânul Tatălui, el l-a făcut cunoscut" (Ioan 1,18).
Cea dintâi care și-a deschis inima și a contemplat "Cuvântul care s-a făcut trup" a fost Maria, Mama lui Isus. O umilă copilă din Galileea a devenit astfel "scaunul Înțelepciunii"! Asemenea Apostolului Ioan, fiecare dintre noi este invitat să "o primească la el" (Ioan 19,27), pentru a-l cunoaște profund pe Isus și experimenta iubirea credincioasă și inepuizabilă. Aceasta este urarea mea pentru fiecare dintre voi, dragi frați și surori, la începutul acestui nou an.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1273, Ultimul acces: 2023-01-28 00:09:52