Preotul ucis in Turcia este un martir - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preotul ucis în Turcia este un martir

[2006-02-10]
Cardinalul Camillo Ruini, Vicarul Papei pentru Dieceza de Roma, a anuntat intentia sa de a deschide procesul de beatificare si canonizare a preotului ucis duminica trecutã în Turcia. Anuntul - pe care Cardinalul l-a inclus în predica sa din cadrul serviciului funerar pentru preotul Diecezei de Roma, ce s-a desfãsurat în Bazilica San Giovanni in Laterano - a fost salutatã cu aplauze. Credinciosii au aplaudat de asemenea atunci când Cardinalul a citat cuvintele mamei preotului: "Mama lui Don Andrea iartã din toatã inima persoana care s-a înarmat pentru a-l ucide pe fiul ei si simte mare întristare pentru el, deoarece si el este un fiu al unicului Dumnezeu, care este iubire."

Cardinalul Ruini a vorbit despre misiunea pr. Santoro în Turcia, unde a fost nevoie de el ca preot Fidei Donum, "dar de credintã, trimis de Roma pentru a-l face pe Cristos prezent în acele pãmânturi unde credinta crestinã a avut rãdãcini robuste si fecunde la început." Pr. Santoro si-a început misiunea în Turcia în 2000, la început în Urfa, mai apoi în Trabzon, unde "cu bucurie si încredere a continuat sã se roage, încercând sã facã binele si respectând în acelasi timp legile locale, pânã în ultima duminicã", a reamintit Vicarul Papei. "Trebuie sã respingem cu indignare acuzatiile si insinuãrile absurde si calomniatoare privind mijloacele ilicite de a obtine convertiri, complet dezmintite de constiinta sa riguroasã de crestin si preot", a spus Cardinalul.

"Pr. Andrea l-a luat foarte în serios pe Isus Cristos", a spus Vicarul Papei, "si a încercat cu toatã tãria sa sã intre întotdeauna în logica lui Cristos", fiind "inseparabil un om al credintei si un martor al iubirii crestine", a spus Cardinalul. El a fost cãlãuzit de "o convingere simplã: Isus Cristos si-a dat viata pe cruce si de aceea un discipol al lui Cristos, în special un preot, trebuie la rândul lui sã îi iubeascã pe toti si sã se dãruiascã pe sine pentru toti, fãrã deosebire". Un om "de o inteligentã pãtrunzãtoare", pr. Santoro "a stiut bine cã în acea tarã si între acei oameni elanul sãu apostolic va trebui sã accepte foarte multe limitãri si, într-adevãr, le-a acceptat si interiorizat cu seninãtate", a spus Cardinalul Ruini. "A fost convins cã prezenta rugãciunii si a mãrturiei de viatã vor vorbi de la sine, vor fi un semn eficient al lui Isus Cristos si plãmadã de iubire si reconciliere", a continuat el.

Cardinalul a arãtat cã pr. Santoro a avut "curajul crestin, acel curaj tipic de care au dat dovadã martirii, de-a lungul secolelor, în nenumãrate ocazii", si care "îsi are rãdãcina în unirea cu Isus Cristos, în tãria care vine de la El, într-un mod atât de misterios si în acelasi timp real si concret". Cel care este acuzat de uciderea preotului a admis cã a fost condus de ura stârnitã de publicarea caricaturilor lui Mahomed în presa apuseanã, care în ultimele zile au dus la proteste în mai multe tãri musulmane. Dreptul canonic prevede cã dacã nu existã o dispozitie specialã din partea Papei pentru începerea procesului de beatificare, se aplicã perioada prevãzutã de cinci ani.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 886, Ultimul acces: 2024-06-13 01:01:01