Lansarea si prezentarea enciclicei "Deus caritas est" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lansarea si prezentarea enciclicei "Deus caritas est"

[2006-02-09]
Academia Catolicã "Sf. Augustin" a organizat miercuri, 8 februarie 2006, începând cu ora 19.00, în subsolul Catedralei romano-catolice "Sf. Fecioarã Maria, Reginã", lansarea si prezentarea primei scrisori enciclice "Deus caritas est - Dumnezeu este iubire" a Papei Benedict al XVI-lea, enciclicã apãrutã în limba românã la Editura "Presa Bunã", din Iasi, în colectia "Documente". Într-un moment urmãtor au fost prezentate alte douã cãrti ale Sfântului Pãrinte Benedict al XVI-lea.

La acest eveniment PS Petru Gherghel, Episcop de Iasi; pr. Nicolae Dascãlu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei; pr. prof. dr. Wilhelm Dancã, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi, în prezenta PS Aurel Percã, Episcop auxiliar de Iasi, a preotilor, persoanelor consacrate, a seminaristilor si a credinciosilor, au prezentat noua enciclicã. Episcopul de Iasi, dupã ce a amintit de câteva momente din activitatea Sfântului Pãrinte, a spus: "Ne apropiem acum de el, împreunã catolici si ortodocsi, de cel care vine la noi cu aceastã enciclicã în care ni se prezintã fundamentul oricãrei relatii interpersonale si al oricãrei actiuni ecumenice: iubirea... Iatã argumentul întregii sale doctrine, a întregii sale activitãti si al misiunii extraordinare pe care o desfãsoarã: Deus caritas est!".

La încheierea conferintei, PS Petru a multumit pr. prof. dr. Wilhelm Dancã pentru traducerea textului, si Editurii Presa Bunã, prin pr. Cornel Cadar, pentru tipãrire. A multumit apoi IPS Daniel, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru vestile de la întâlnirea de la Roma si pentru cã l-a delegat pe pr. Nicolae Dascãlu pentru cuvântul despre enciclicã, în cele din urmã a multumit Sfântului Pãrinte pentru faptul cã "a venit la noi cu aceastã primã enciclicã". Pr. Nicolae Dascãlu a spus cã din aceastã enciclicã se desprinde viziunea filozoficã a unui Suveran Pontif la început de mileniu cu privire la iubire, cu privire la ceea ce omul are mai multã nevoie. A fãcut în continuare o descriere a celor trei termeni, eros-philia-agape, termeni cu care este exprimat conceptul de iubire, dar cu nuante diferite; iubirea-agape fiind cea mai importantã, o altfel de iubire fatã de conceptele întâlnite înaintea sa, este cea care este adusã în lume de crestinism. Pãrintele a vorbit despre eros-iubirea ascendentã si agape-iubirea descendentã, un aspect important fiind acela cã "termenul agape a devenit cu timpul un alt nume pentru Euharistie".

Pãrintele Wilhelm Dancã a expus unele lucruri cu caracter general despre scrisorile enciclice si apoi a vorbit despre enciclica "Deus caritas est". A amintit cã o scrisoare enciclicã înseamnã un program al Papei si, pe lângã aceasta, atrage atentia asupra unor probleme. Vorbind despre noua enciclicã, care are 43 de paragrafe si 36 de note, pr. Dancã a spus cã Papa vrea prin aceasta sã demonstreze cã erosul-iubirea sensibilã nu-si gãseste finalitatea decât în agape-iubirea lui Dumnezeu, descendentã, kenoticã. Deoarece caritatea tine de esenta Bisericii, "aceastã iubire crestinã nu poate fi ascunsã, tãinuitã; prin natura ei, ea se aratã..., se împãrtãseste; astfel cã prin faptele noastre de caritate nu doar împãrtim din iubirea noastrã, ci îl facem prezent pe Dumnezeu". Pãrintele a spus cã în partea a doua, mai practicã, gãsim diferite exemple, ceea ce nu prea se întâlneste în alte asemenea documente.

Dupã prezentarea enciclicei "Deus caritas est", au fost prezentate pe scurt alte douã cãrti ale Papei Benedict al XVI-lea: "Introducere în crestinism. Prelegeri despre crezul apostolic", de cãtre pr. lect. dr. ªtefan Lupu, si "Sarea pãmântului" de cãtre pr. lect. dr. Lucian Farcas, ambele apãrute la Editura Sapientia.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 915, Ultimul acces: 2024-06-09 16:34:58