Cand satira trece dincolo de limita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Când satira trece dincolo de limită

[2006-02-09]
Publicația semi-oficială a Vaticanului propune o examinare a conștiinței privitoare la libertatea expresiei, în contextul violențelor provocate de publicarea caricaturilor cu Mohamed. L`Osservatore Romano afirmă că o astfel de examinare trebuie făcută de mass-media din toate țările, în special Spania, unde un spectacol de teatru îl ridiculizează pe Papa, jignește catolicii și incită la apostazie, iar un program de televiziune explică cum "să gătești un crucifix".

"Este licit ca în numele libertății de gândire să rănești sentimentele religioase ale celor ce aparțin unei anumite confesiuni?", se întreabă jurnalistul Francesco Valiente, în ediția italiană din 6-7 februarie. "Unde începe libertatea exprimării și unde rănește ea convingerile altora? Care este limita între satiră și batjocură, între ceva inteligent și ceva ofensator, între ironie și blasfemie? Fără îndoială, libertatea exprimării gândurii și libertatea exercitării credinței sunt drepturi fundamentale și inalienabile" de 60 de ani, conform Declarației Universale a Drepturilor Omului. În același timp "nu este nici o îndoială că orice exprimare a primului drept se ciocnește - să spunem așa - de limita celui de-al doilea drept", spune autorul articolului.

Articolul laudă satira de exemplu atunci când "biciuiește obiceiuri negative și denunță nedreptăți, demască idolatriile puterii". Dar, adaugă publicația, "când sunt atacate valori și simboluri religioase, [satira] își pierde funcțiunea. Lipsită de orice obiectiv critic și educațional, ea devine simplă furie. Este transformată într-o vulgaritate gratuită." În cazul caricaturilor cu Mohamed sau al blasfemiilor din Spania, "valoarea artistică sau culturală sau `satirică` nu este clară". Articolul se încheie observând că ceea ce s-a întâmplat în Spania nu pare "să fi provocat o reacție de nemulțumire a opiniei publice. Oricum, între excesele zgomotelor media și tăcerea binevoitoare, rămâne demnitatea jignită, conștiința rănită."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 856, Ultimul acces: 2024-06-24 06:21:43