PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi Sf. Liturghie in Catedrala patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi Sf. Liturghie in Catedrala patriarhala

[2006-02-08]
Cu acest prilej, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala din Bucuresti, inconjurat de membrii Sfantului Sinod. In cuvantul rostit la finalul Sfintei Liturghii, PF Parinte Patriarh Teoctist a facut cateva marturisiri de suflet la acest moment aniversar: 'Ziua nasterii este o taina a vietii noastre, a fiecaruia dintre noi. Nimeni nu stie cand vine pe lume si nu stie pentru ce vine pe lume, dar avand Biserica ocrotitoare, avand pe cei din jur ocrotitori, profesori, persoane cu multa credinta, iata ca se imbogateste darul vietii asa cum ati auzit din cuvantul bogat pe care l-a rostit IPS Mitropolit Daniel. Viata este darul lui Dumnezeu cel mai de pret, iar atunci cand acest dar al lui Dumnezeu este ingradit de cele rele si este cultivat ca o gradina, el se dezvolta apoi si, de aceea, eu, indeosebi in ziua aceasta, de cand ma stiu am adus multumiri Bunului Dumnezeu si am inaltat rugaciuni pentru parintii mei scumpi, Dumitru si Marghioala, pe care nu-i pot uita atata timp cat Dumnezeu imi va pazi luminile constiintei mele'.

Din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a subliniat modul deosebit in care PF Parinte Patriarh Teoctist a inmultit darurile primite de la Dumnezeu, slujind Biserica Mantuitorului Iisus Hristos: 'Prea Fericirea Voastra, nu doar ati primit dar si l-ati cultivat, ci cea mai mare cultivare a darurilor este aceea cand aceste daruri sunt puse in slujba lui Dumnezeu si a semenilor. Din tinerete ati devenit monah, si atunci cand ati devenit monah ati intrat intr-o scoala, cea mai existentiala scoala crestina, si anume aceea de cultivare atat de intensa a darurilor de la Botez si de la al doilea Botez, cel duhovnicesc, care este calugaria. Aceasta daruire de sine totala lui Dumnezeu pentru a castiga nemurirea, viata vesnica si bucuria cereasca impreuna cu ingerii, este o temelie a vietii crestine, atat de puternica inradacinata in traditia sfintilor. Din aceasta perspectiva, a slujirii Mantuitorului Iisus Hristos, Imparatul cel fara de moarte, Care ne daruieste noua invierea si viata vesnica, ati inceput sa slujiti Biserica, PF Voastra. Pe aceasta temelie a daruirii de sine totale, caci atunci cand cineva devine calugar, se prezinta in fata altarului pe pamant, sub forma de cruce. In aceasta persepectiva a Crucii ati simtit bucuria invierii, a innoirii duhovnicesti in viata PF Voastre si ati slujit ca diacon, ca preot, ca ieromonah, ca arhimandrit, apoi ca episcop vicar, ca episcop la Arad, mitropolit la Craiova, mitropolit la Iasi si apoi patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Ati inmultit darurile nu doar pentru PF Voastra si nu doar pentru mantuirea PF Voastre personale, ci pentru mantuirea multor credinciosi'.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel i-a oferit PF Parinte Patriarh Teoctist o icoana cu Maica Domnului purtandu-L in brate pe Pruncul Iisus, din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: 'In numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in numele clerului si credinciosilor si tuturor celor prezenti aici, dorim sa Va oferim o icoana cu Maica Domnului purtand pe bratul ei sfant pe Mantuitorul Iisus Hristos, si aratandu-L cu bratul ei drept lumii, pentru ca in aceasta icoana noi avem icoana Bisericii, care iL arata lumii pe Hristos, si spune: 'Faceti tot ce va va spune El'. Rugam pe Hristos Domnul, Arhiereul Cel vesnic, pe Maica Domnului, icoana Bisericii, si pe toti sfintii sa Va daruiasca sanatate multa, bucurie, ani multi si binecuvantati, sa ne pastoriti si sa fiti in continuare bucurie pentru cler, pentru ierarhi, pentru poporul nostru in comuniune universala cu toata lumea. Intru multi si fericiti ani!', a concluzionat IPS Mitropolit Daniel.

Slujba Sfintei Liturghii de astazi a fost urmata de un moment aniversar ce a avut loc la Palatul Patriarhiei. La acest moment au participat personalitati ale vietii publice romanesti, reprezentanti ai altor culte si ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, care au transmis mesaje de felicitare Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane. Un prim mesaj de felicitare a fost cel al presedintelui tarii Traian Basescu, mesaj prezentat de catre domnul Bogdan Tataru-Cazaban, consilier prezidential pentru Culte: 'Sunt aici pentru a transmite cu multa bucurie din partea domnului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, cele mai calduroase urari de sanatate si de putere PF Sale de a conduce Biserica, arca Bisericii, cu intelepciunea varstei pe care i-a daruit-o Dumnezeu. La multi ani!'

A urmat apoi mesajul de felicitare al ministrului Culturii si Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu, mesaj adresat de catre domnul Adrian Lemeni, secretar de stat in acest minister: 'Cu mare bucurie am participat astazi la Sf. Liturghie si tin sa prezint mesajul de felicitari si de urari de bine, intru multi si fericiti ani, de putere in activitatea PF Voastre din partea domnului ministru Adrian Iorgulescu'.

PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a dat apoi citire mesajului adresat de catre presedintele Camerei Deputatilor, domnul Adrian Nastase, mesaj in care s-a adus la cunostinta decizia de ieri de aprobare a memorandumului privind cedarea terenului necesar pentru construirea ansamblului arhitectural 'Catedrala Mantuirii Neamului':
'Prea Fericite Parinte Patriarh,
O sfanta datorie ne indeamna sa Va anuntam pe aceasta cale despre hotararea Biroului permanent a Camerei Deputatilor in sedinta de luni, 6 februarie 2006, de a aproba trecerea in proprietatea Patriarhiei Romane a terenului situat in Calea 13 Septembrie, Sectorul V, amplasament unde se va realiza prin vointa lui Dumnezeu edificiul arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului. Prin acest demers, Camera Deputatilor probeaza, in pofida unor declaratii neavenite, cu un evident caracter politicianist, intreaga sa deschidere spre dialog, ca si hotararea de a colabora in continuare cu Patriarhia Romana pentru realizarea obiectivului de mare insemnatate care va fi Catedrala fiintei nationale. Nadajduim ca acest amplasament va ramane definitiv, cu atat mai mult cu cat in acest spatiu se regasesc simbolic suprafetele bisericilor demolate din acest perimetru al Bucurestiului. Va asiguram PF Parinte Patriarh, la aniversarea zilei de nastere a PF Voastre, de pretuirea, respectul si sprijinul Camerei Deputatilor ca si de credinta noastra ca locul acesta va fi unul binecuvantat si potrivit pentru cea mai importanta Biserica a neamului omenesc.
Intru multi si binecuvantati ani!'

A fost transmis apoi mesajul de felicitare de catre IPS Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, precum si un mesaj de felicitare din partea Asociatiei veteranilor de razboi. A urmat apoi cuvantul de binecuvantare al PF Parinte Patriarh Teoctist care a subliniat trairile deosebite de care s-a bucurat astazi la implinirea celor 91 de ani de viata. De asemenea, PF Sa a marturisit bucuria deosebita cu care a primit decizia Camerei Deputatilor de cedare a terenului necesar construirii Catedralei Mantuirii Neamului si si-a exprimat speranta ca ridicarea acestui lacas sa inceapa a fi ridicat cat mai repede posibil: 'Ati auzit o corespondenta care a venit aici, pe care o asteptam de 15-16 ani. Am auzit-o acum, dar fiindca omul se invata a nu fi convins deodata de anumite lucruri care le asteapta indelungat, asa si eu acum am auzit si am tresaltat in sufletul meu, dar m-am rugat si acum lui Dumnezeu ca sa se adevereasca cat mai curand a fi cu adevarat un rod al bucuriei noastre de astazi, al tuturor si, de aceea, v-am zis ca prin viata sa pastram in inima noastra, cu toti, si sa vedem cum se desfasoara mai departe, pentru ca lucrurile sunt foarte simple acum. Sunt foarte multumit pentru aceasta si sigur ii vom multumi celor care au scris scrisoarea aceasta si vom vedea cat o putem adeveri impreuna cu ei. Noi nu ne vom lasa, ci vom starui'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 882, Ultimul acces: 2024-06-14 08:31:24