Ziua Persoanelor Consacrate si intrarea in vigoare a Cartii sinodale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Persoanelor Consacrate și intrarea în vigoare a Cărții sinodale

[2006-02-02]
PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, avându-l alături pe PS Aurel Percă, auxiliarul aceleiași Dieceze, a prezidat astăzi, 2 februarie, începând cu ora 10.00, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, o Liturghie pontificală. Episcopii au fost însoțiți la altar de 19 preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune, fiind și cea de-a X-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, peste 60 de călugări și călugărițe din diferite ordine călugărești, precum și un număr mare de credincioși. Totodată a avut loc și proclamarea în mod oficial a intrării în vigoare a Cărții sinodale.

După ce la începutul Liturghiei au fost sfințite lumânările, fiind invocată puterea Duhului Sfânt care să sfințească și să întărească pe toți cei care le vor menține aprinse, a urmat o procesiune spre altar formată din preoți și persoane consacrate. Pr. Alois Fechet, vicar episcopal responsabil cu viața consacrată, a proclamat evanghelia luată din Evanghelia după sfântul Luca 2,22-40 (2,22-32), în care este descrisă prezentarea Domnului la templu. La începutul cuvântului de învățătură, rostit de PS Petru Gherghel, au fost subliniate semnificația și istoricul sărbătorii Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea care permite "întâlnirea cu Cristos - lumina lumii... în care ne lăsăm luminați de prezența lui". Preasfințitul, pe baza Evangheliei proclamate, a evocat exemplul figurilor emblematice și al exemplelor de chemare pentru toți și mai ales pentru persoanele consacrate, exemplele oferite de bătrânul Simeon și prorocița Ana, care îl așteptau pe Mesia și care s-au bucurat întâlnindu-l pe Domnul în templu. "Ei s-au lăsat iluminați de Duhul Sfânt și s-au asociat la misterul venirii sale pentru a aduce lumii mult așteptata lumină și mântuire".

În continuare PS Petru a adresat un îndemn tuturor celor prezenți, dar mai ales persoanelor consacrate: "Voi trebuie să priviți astăzi cu o mare atenție spre acele persoane pe care le prezintă evanghelia și Liturghia: mai întâi spre Isus, cel care a venit să împlinească voia Tatălui, care s-a umilit ascultând până la moarte...; priviți cu atenție spre Maria, cea care a fost chemată și asociată de Dumnezeu la acest plan măreț de umilință, de slujire, dar și de mântuire... care a spus cu toată inima Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău, care n-a renunțat niciodată la această angajare, la acest pact de iubire...; priviți la Iosif, cel care împlinește voința Domnului în tăcere, cu dăruire totală...; priviți cu atenție spre Simeon, omul înțelept și legat de templu...; să o privim și pe Ana, prorocița, care de când a rămas singură nu a avut alt drum decât drumul templului, care a vorbit tuturor zi și noapte despre prunc și despre Domnul..."

După ce a fost evocat marele dar făcut de Dumnezeu pentru noi, acela al prezenței lui Cristos în Evanghelie, "mai ales că anul acesta suntem invitați ca să-l descoperim pe el în cuvântul său...", și al învățăturii magisteriului Bisericii, Preasfințitul a vorbit despre darul oferit de Dumnezeu Diecezei de Iași, acela al Sinodului diecezan și al rodului acestuia, Cartea sinodală. A subliniat că această carte, după ce a fost anunțată, proclamată și prezentată în ziua de 8 decembrie 2005, începe să fie actuală, să opereze din această zi de 2 februarie: "Carte care, ca o rază de lumină ce vine din lumina lui Cristos, devine o normă și un ghid pentru întreaga noastră activitate pe care trebuie să o desfășurăm în cadrul diecezei noastre".

După cuvântul de învățătură, Cartea sinodală a fost oferită unui vicar episcopal, unui paroh, unui călugăr, unei călugărițe, unui seminarist, unei familii și unui tânăr, ca simbol că ea trebuie să ajungă la toți. Au urmat rugăciunea credincioșilor și reînnoirea voturilor de către persoanele consacrate. Înainte de binecuvântarea finală, PS Aurel Percă a anunțat în mod oficial că începând din ziua de 2 februarie 2006 intră în vigoare Cartea sinodală. Din partea Episcopului Gherghel, printr-un decret episcopal, a fost acordată o distincție deosebită - crucea sinodală, însoțită de diplomă - unora dintre vicarii episcopali, care au fost membri ai comisiei de redactare a Cărții sinodale: pr. prof. dr. Ștefan Lupu, pr. prof. Cristinel Fodor, pr. prof. dr. Mihai Pătrașcu, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă. Preasfințitul a voit apoi să-și exprime mulțumirea sa tuturor membrilor care și-au adus contribuția la redactarea acestei cărți, amintindu-l și pe pr. Cornel Cadar, dar mai ales pe Preasfințitul Aurel Percă, episcopul auxiliar, cel care a coordonat întreaga muncă.

După încheierea Sfintei Liturghii, persoanele consacrate au coborât la subsolul catedralei unde s-au întâlnit cu PS Petru Gherghel și cu pr. Alois Fechet pentru a discuta despre capitolul al VI-lea din Cartea sinodală, capitol ce tratează despre viața consacrată. Sărbătoarea persoanelor consacrate a fost încununată, la Iași, cu o oră de adorație în catedrala veche, începând cu ora 14.00. Informațiile au apărut pe situl Diecezei de Iași, sub semnătura lui Adrian Blăjuță. La această pagină găsiți fotografii de la eveniment.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 997, Ultimul acces: 2024-06-24 11:39:00