Atac cu masina-capcana la Biserica Adventista din Bagdad - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Atac cu masina-capcana la Biserica Adventista din Bagdad

[2006-02-06]
(Alex Elmadjian / ANN)
Biserica Adventista din Bagdad a fost tinta unui atac cu o masina-capcana pentru a doua oara in ultimii doi ani, in urma atacului unul din cei doi gardieni ai bisericii fiind ranit.

Ambasada Vaticanului la Bagdad si alte biserici crestine din oras, ca si alte doua biserici din Kirkuk au fost de asemenea tinta atacurilor, dupa cum a anuntat I.R.I.N. – serviciul de informatii al Organizatiei Natiunilor Unite. De asemenea I.R.I.N. a anuntat ca 16 oameni au murit si alti 20 au fost raniti in urma acestor atacuri, si multi alti crestini au decis sa paraseasca Irakul.

Crestinii reprezinta aproximativ 3% din populatia Irakului (800.000 de oameni), conform unui recensamant din 2005. In Kirkuk se gaseste a doua comunitate crestina, ca marime, dupa Bagdad.

Duminica, 29 ianuarie, la ora 15.30, gardienii au observat o masina care circula pe latura de est a bisericii. Soferul a explicat gardienilor ca se ducea la un magazin din apropiere. Gardienii au fot suspiciosi de la inceput si s-au intors la post pentru a-si lua armele si a da alarma, cand masina a explodat.

Pagubele cauzate de explozie vin la mai putin de o luna de cand s-au incheiat lucrarile de renovare a bisericii in urma altor explozii in apropiere, cele mai grave fiind in octombrie 2003, cand o alta masina in care erau 150 kg de dinamita a explodat, pe latura cealalta a bisericii. „Chiar in 31 decembrie 2005 am obtinut noi fonduri din partea guvernului, dupa ce am terminat reparatiile dupa explozia de dinainte”, a spus Basim Fargo, presedintele Bisericii Adventiste din Irak. Acum el este pus din nou in situatia de a renova biserica.

Presedintele Bisericii in Orientul Mijlociu, dr. Kjell Aune, a fost informat telefonic despre atentat de catre administratorii bisericii. Acestia au primit incurajari din partea presedintelui Aune, care a facut un apel catre bisericile adventiste din toata lumea sa-i ajute pe membrii din Irak sa simta ca „sunt purtati mai departe pe un val de rugaciuni”.

„Fratii si surorile noastre care traiesc si se inchina in aceasta tara ravasita de razboi au nevoie de rugaciunile si de sprijinul nostru. Ei traiesc intr-un climat foarte periculos iar credinta lor este pusa la incercare zilnic. Rugati-va ca Dumnezeu sa dea poporului Sau pace in inimi, credinta in El si siguranta. Rugati-va ca dezvoltarea politica a tarii sa se faca astfel incat biserica noastra sa continue sa existe si credinciosii nostri sa traiasca mai departe credinta lor si numarul lor sa creasca”, a spus Aune.

Luni, 30 ianuarie, 400 de clerici crestini au demonstrat in Bagdad impotriva violentei. Opinia multor protestatari a fost aceea ca atacurile indreptate catre institutiile crestine sunt rezultatul direct al ocupatiei straine.

„Crestinii sunt fortati sa paraseasca Irakul dupa ani de pace”, a spus Ismael Kardush, un cleric ortodox care a participat la demonstratie. „Atentatele nu pot avea ca tinta americanii, asa ca ne ataca pe noi pentru ca avem aceeasi religie, chiar daca si noi suntem tot arabi. Guvernul ar trebui sa ne protejeze cumva”, a adaugat Kardush.

Acest atentat nu este primul care a avut loc in zone asociate cu comunitatea crestina. In august 2004, cel putin 12 persoane si-au pierdut viata si multi altii au fost raniti intr-un atentat cu bomba care a vizat crestinii din Bagdad si Mosul.

Dupa cum spun organizatiile locale, din 2003 si pana astazi, aproximativ 150.000 de crestini au parasit Irakul.

Sursa: www.InterCer.ro


Contor Accesări: 962, Ultimul acces: 2024-06-17 03:26:40