Martirii "Trandafirului alb" prezentati la ZMT - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Martirii "Trandafirului alb" prezentați la ZMT

[2005-07-25]
Studenții martiri din Munchen care s-au opus nazismului vor fi propuși ca modele de credință într-o expoziție ce va putea fi vizitată la Koln cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Intitulată "Trandafirul alb: fețele prieteniei", expoziția este pregătită de un grup de studenți și de profesori din Comunione e Liberazione, care s-au ocupat de strângerea de scrieri, fotografii și mărturii directe de la rudele și prietenilor acestui grup de tineri din vremea nazismului.

"Trandafirul alb" a fost numele unui grup ce inițial avea șase membri, prieteni, de diferite credințe: cinci studenți - Alexander Schmorell, Hans și Sophie Scholl, Willi Graf și Christoph Probst - și un profesor universitar Kurt Huber, care "au avut curajul să îl înfrunte pe Hitler" se spune în prezentarea expoziției. Timp de nouă luni, grupul a scris și distribuit șase pliante îndreptate împotriva regimului nazist. La 22 februarie 1943, Hans și Sophie Scholl, împreună cu Probst, au fost acuzați de propagandă anti-nazistă și au fost condamnați la moarte. În zilele următoare, ceilalți studenți au fost de asemenea arestați, apoi executați sau închiși.

Mons. Helmut Moll al Arhidiecezei de Koln, consultor teologic al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a sugerat în 2003 ca acești studenți să fie prezentați ca modele pentru tinerii participanți la ZMT. Martirii "au luptat pentru apărarea demnității omului și a religiei în fața nazismului", a spus el. "Au fost tineri bogați în credință, cu o profundă viziune ecumenică. Deși au trăit în alte vremuri, au o importanță enormă" pentru prezent, a mai spus prelatul. "Societății noastră îi lipsesc modelele creștine; avem nevoie de figuri care să fi trăit exemplar credința, speranța și iubirea. Acești martiri sunt modele reale de credință care au ceva de comunicat tuturor tinerilor."

Expoziția a fost deja prezentată în diferite școli din Germania, în universitățile din Freiberg și Munchen, următoarele opriri fiind Berlin, Koln (pe perioada ZMT), Viena, iar apoi Rimini, Italia, unde va avea loc o întâlnire a Comunione e Liberazione.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 851, Ultimul acces: 2020-12-02 04:03:02