Cardinalul Kasper propune un Sinod cu ortodocºii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Kasper propune un Sinod cu ortodocºii

[2005-05-25]
Reprezentantul Vaticanului pentru ecumenism a propus un sinod de reconciliere cu Ortodoxia, ºi o alianþã cu fii Reformei Protestante pentru redescoperirea rãdãcinilor creºtine ale Europei. Cardinalul Walter Kasper, preºedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitãþii Creºtinilor, a fãcut aceste propuneri miercuri, adresându-se Congresului Euharistic Naþional, desfãºurat în Italia. Cardinalul a participat la o ceremonie împreunã cu Arhiepiscopul ortodox Kirill de Yaroslavl ºi Rostov, þinând de Patriarhia Moscovei, ºi Episcopul luteran Eero Huovinen de Helsinki, Finlanda.

Cardinalul Kasper a început amintind de sinodul desfãºurat la Bari cu participarea Episcopilor greci ºi latini în 1098. "De ce sã nu sperãm aici, la Bari, la o mie de ani dupã sinodul din 1098, adicã în 2098, sau de ce nu mai rapid? Am putea sã celebrãm din nou un sinod al Episcopilor greci ºi latini, un sinod al reconcilierii", a spus el. "Sunt profund convins cã, dupã marele eforturi ºi dupã importanþii paºi fãcuþi de Papa Ioan Paul al II-lea, noul Papã, Benedict al XVI-lea, va netezi ºi va deschide calea spre un astfel de viitor", a adãugat Cardinalul.

Preºedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitãþii Creºtinilor a subliniat cã ortodocºii ºi catolicii sunt "moºtenitorii unei culturi europene comune, ºi avem aceleaºi valori etice, care sunt esenþiale pentru binele societãþilor ºi popoarelor noastre. Dar aceste valori sunt serios ameninþate, atât de secularismul din Europa de Vest, când ºi de sfâºierile profunde provocate în Europa de Est timp de 40 sau 70 de ani de propaganda ºi de educaþia ateistã. Ce poate fi mai evident sau mai urgent decât, ca urmãtor pas pe lungul drum spre comuniunea deplinã, sã formãm o alianþã pentru redescoperirea rãdãcinilor creºtine ale Europei?"

El a descris aceastã alianþã ca având ca scop "ajutorarea reciprocã în favoarea valorilor comune, a culturii vieþii, a demnitãþii persoanei, a solidaritãþii ºi dreptãþii sociale, a pãcii ºi protejãrii creaþiei". Cardinalul Kasper a prezentat aceastã "alianþã" fraþilor protestanþi, care împãrtãºesc aceleaºi provocãri. În plus, el a ridicat problema ministerului petrin, al Episcopului Romei, care este unul dintre dificultãþile pe drumul spre unitatea deplinã. În acest sens, Cardinalul a amintit propunerea Papei Ioan Paul al II-lea din enciclica din 1995 "Ut Unum Sint" "de a se gãsi cãi de exercitare a primatului care, fãrã sã renunþe la ceea ce este esenþial misiunii sale, sã deschidã totuºi spre o nouã situaþie". "Ce ne împiedicã sã discutãm începând de astãzi, de aici de la Bari, aceste propuneri?", i-a întrebat Cardinalul pe cei prezenþi. "De ce sã nu reflectãm împreunã la o osmozã între principiul sinodalitãþii ºi colegialitãþii ºi principiul petrin, care, tocmai în ultimele sãptãmâni, ºi-a arãtat vigoarea spiritualã?" (SE05-10350)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1832, Ultimul acces: 2024-03-23 11:48:28