Activitatea Arhiepiscopiei Iasilor pe anul 2005 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Activitatea Arhiepiscopiei Iasilor pe anul 2005

[2006-02-06]
- "Bani puțini, dar multă jertfelnicie" -

† DANIEL,
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Mulțumim lui Dumnezeu pentru activitatea desfășurată în anul 2005 pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor și-L rugăm să ne ajute și în anul acesta, 2006, în care am intrat.
Mulțumim mai ales pentru bucuria adusă în anul 2005 de aniversarea a 120 de ani de Autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885-2005), 80 de ani de Patriarhat (1925-2005) și 90 de ani de viață a Preafericitului Părinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (n. 7 februarie 1915). De asemenea, pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei, anul 2005 ne-a adus bucuria canonizării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona. La aceste bucurii sfinte se adaugă aducerea la Iași, de hramul Sf. Cuv. Parascheva, a moaștelor Sfântului Apostol Pavel, Apostolul națiunilor, în perioada 10-17 octombrie 2005.

Activitatea din eparhie a fost îndreptată în trei direcții:
- pastoral - liturgică
- cultural - misionară
- social - caritativă
Aceste trei direcții corespund unor cerințe majore:
1) apărarea, întărirea și promovarea credinței ortodoxe în fața fenomenului sectar;
2) intensificarea misionară a vestirii Evangheliei lui Hristos într-o lume din ce în ce mai secularizată și mai pluralistă din punct de vedere religios, cultural și politic;

I. Din punct de vedere pastoral - liturgic, în anul 2005 au fost hirotoniți 69 de preoți care au fost trimiși în parohiile vacante sau la mănăstiri. Astfel, în eparhia Iașilor se află 1185 de parohii, dintre care 251 sunt încă vacante, mai ales la sate.
Pentru a intensifica activitatea spirituală și liturgică a mănăstirilor s-a creat un post de exarh pentru zona Iași, alături de cei doi exarhi de zonă deja existenți pentru zonele Neamț și Botoșani.
În anul 2005 existau în eparhia Iașilor 109 unități monahale: 57 de mănăstiri și 52 de schituri cu un total de 2000 viețuitori (873 monahi și 1127 monahii).
Se constată însă o anumită scădere a numărului candidaților la călugărie, mai ales pentru că mulți tineri pleacă în străinătate.
Cât privește lucrările de construcție și reconstrucție a locașurilor de cult, în anul 2005, s-au aflat în construcție un număr de 224 de biserici (cel mai mare număr din 1990 până în prezent), din care 42 în mediul urban și 182 în mediul rural unde este nevoie mare de prezența preotului în mijlocul credincioșilor.
Lucrările de reparații, consolidare și restaurare a locașurilor de cult au cuprins un număr total de 76 biserici. Pe de altă parte, 107 biserici se află în lucrări de pictare sau repictare. Totuși, datorită crizei economice aceste lucrări se desfășoară încet sau cu întreruperi. Ele au nevoie de sprijin financiar urgent și substanțial, mai ales pentru a se evita degradarea zidurilor neterminate.

II. Activitățile cultural - misionare au fost multiple și bogate. Institutul Cultural Misionar TRINITAS prin Editură, Tipografie și Radio a contribuit la o intensificare majoră a acestor activități. În mod deosebit se remarcă extinderea ariei de emisie a postului de Radio TRINITAS în Moldova și Bucovina, dar și în Muntenia și Transilvania. Experiența echipei redacționale și cooptarea de noi redactori au condus la creșterea calitativă a emisiunilor. În anul 2005 au fost puse în funcțiune 12 stații de emisie noi, astfel încât astăzi radio TRINITAS poate fi recepționat pe 22 de frecvențe terestre care acoperă aproape 2/3 din suprafața României.
Au fost publicate o mulțime de cărți de teologie, spiritualitate și cultură creștină ortodoxă la tipografiile mitropolitane din Iași și de la Mănăstirea Neamț, precum și multe reviste și buletine pastorale și culturale la nivel de protopopiat, parohie și școală teologică.
Simpozioanele, conferințele și seminariile naționale și internaționale creștine care s-au desfățurat mai ales prin grija Centrului Cultural Pastoral Sf. Daniil Sihastru -Durău, a Institutului Sf. Nicolae din Iași, a Institutului Cultural Misionar TRINITAS, a Sectorului „Biserica și Societatea” și a Sectorului de Misiune și Prognoză Social-Pastorală (Centrul de Conferințe PROVIDENȚA) au tratat teme de o vie actualitate culturală și misionară.
În perioada 22-23 august 2005 au avut loc lucrările Conferinței preoțești a Arhiepiscopiei Iașilor cu tema: „Femomenul migrației din parohii: șanse, probleme și perspective pastorale”, desfășurate la Centrul de Conferințe „Providența”- Iași, cu participarea a peste 900 de preoți din Arhiepiscopia Iașilor, cu invitați și oratori din partea Comisiei Bisericilor pentru Migranți în Europa (Bruxelles), din partea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și cu participarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională.
Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae - Iași și cele șase Seminarii Teologice Liceale (Iași, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Agapia, Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi) au desfășurat și ele activități didactice și culturale cu rol misionar. În anul universitar 2004 - 2005 au fost înscriși la Facultatea de Teologie 1037 studenți și studente, dintre care 54 masteranzi și 30 doctoranzi.
La cele șase seminarii teologice au fost înscriși 1424 elevi și au promovat 1402. Elevii merituoși și elevele merituoase au fost premiați (premiate) la diferite olimpiade naționale sau la cursuri organizate de către Biserică.

III. Luminată și inspirată de Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni (cf. Ioan 3, 16), lucrarea social- caritativă, precum și lucrarea medical-caritativă a Arhiepiscopiei Iașilor în cursul anului 2005 s-a intensificat într-un proces de dezvoltare și adaptare la noile condiții social-politice ale societății românești (integrarea europeană, cu avantajele și dezavantajele implicite, cu speranțe, dar și cu acutizarea fenomenului migrației, a sărăciei, a însingurării etc.). În această activitate s-au implicat preoți, asistenți sociali și mulți credincioși laici.
Activitățile social-caritative și medical-caritative au avut în centrul preocupărilor bătrânii, copii, bolnavii și săracii. Cantinele pentru săraci și unitățile medicale au ajutat mii de persoane, în special săraci și bolnavi.
În anul 2005 prin Sectorul de Asistență Socială DIACONIA au fost oferite servicii de asistență socială unui număr de 25 554 persoane, iar prin Fundația Solidaritate și Speranță a Mitropoliei au beneficiat de servicii specializate de asistență socială un număr de 4 822 persoane. Valoarea totală a activităților de asistență socială a fost de 723.220 RON (7.232.200.000 ROL). La această sumă se adaugă suma de 2.477.475,25 RON (24.774.750.500 ROL) care reprezintă contribuția Arhiepiscopiei Iașilor la colecta pentru ajutorarea sinistraților din cursul anului 2005, pentru sinistrații din Asia, dar și din zonele Banat, Galați, Buzău, Bacău și Pașcani. La acestea se adaugă multe cheltuieli ale Centrului eparhial Iași cu organizarea de noi spații pentru servicii social-caritative în favoarea bătrânilor, copiilor și săracilor, mai ales la Casa „Diaconia” din Iași, lângă Biserica Sf. Sava.
Pentru intensificarea și organizarea mai adecvată a operei social-medicale din Arhiepiscopia Iașilor, în anul 2005, a fost înființat Sectorul pentru activități social-medicale.
Tot în anul 2005 au beneficiat de servicii medicale, cu reducere sau gratuitate, oferite de Centrul de Diagnostic și Tratament PROVIDENȚA, de Dispensarul clinic Sf. Apostoli Petru și Pavel (triaj PROVIDENȚA), de Cabinetul stomatologic Sf. Pantelimon din Iași, de Cabinetul stomatologic Sf. Pantelimon din Dorohoi, de Cabinetul medical Sf. Cosma și Damian din Mănăstirea Agapia, precum și de cabinetele medicale din mănăstirile: Sihăstria, Petru Vodă și Văratec, un număr de 12 114 persoane, iar valoarea totală a activității medicale-caritabile a Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2005 a fost de 131.859,24 RON (1.318.590.400 ROL).
De asemenea, trebuie menționată și activitatea caritabilă a Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși Români (AMFOR).
La toate acestea se adaugă mari cheltuieli ale Centrului eparhial Iași cu finalizarea lucrărilor la Centrul medical de conferințe PROVIDENȚA - Iași, foarte util pentru activitățile Mitropoliei.
Deși banii au fost puțini, totuși a contat mult jertfelnicia sau dăruirea de sine pe care au arătat-o mulți clerici și laici, mulți tineri și vârstnici sensibili la suferința altora și dornici de a aduce lumină și speranță, bucurie și mângâiere în sufletele celor întristați, devenind astfel pentru ei mâinile iubirii lui Hristos.
Mulțumim în mod deosebit tuturor celor care ajută Biserica noastră în lucrarea ei misionară.
Rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să continuăm și să intensificăm lucrarea noastră pastorală și misionară, pentru a aduce în sufletele oamenilor și mai mult lumina și bucuria Evangheliei iubirii lui Hristos.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1079, Ultimul acces: 2025-03-15 06:51:49