81 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

81 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane

[2006-02-06]
La data de 4 februarie 1925, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa infiinteze Patriarhia Ortodoxa Romana, iar mitropolitul primat sa fie ridicat la treapta de patriarh. Despre acea sedinta a Sfantului Sinod de pe 4 februarie ne-a dat amanunte parintele conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae", din Iasi: "Mitropolitul de atunci al Bucovinei, Nectarie Cotlarciuc, a citit in Sf. Sinod propunerea de infiintare a Patriarhiei, propunere care fusese intocmita de mitropolitul de atunci al Moldovei, Pimen Georgescu, la care a primit raspuns favorabil, intre cei care au luat cuvantul fiind si ministrul Cultelor de atunci, Alexandru Lapedatu. Cel care a citit documentul de infiintare a Patriarhiei a fost episcopul Bartolomeu Stanescu. Asa a intrat in istorie, la data de 4 februarie, ziua in care s-a aprobat in Sf. Sinod, mai precis actul de infiintare a Patriahiei Romane".

Parintele conf. dr. Ion Vicovan ne-a vorbit si despre importanta hotararii Sf. Sinod de infiintare a Patriarhiei: "Pentru noi, romanii, acest eveniment este foarte important deoarece, in primul rand, este recunoasterea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut in decursul timpului. Pe de alta parte, aceasta ne creaza un grad de responsabilitate mai mare, pentru ca am avut inaintasi ilustri care au facut ca peste vitregiile vremii aceasta Biserica sa-si duca mai departe misiunea si sa aiba un rol fundamental in pastrarea si cultivarea limbii romane, unitatii nationale, culturii, demnitatii si spiritualitatii noastre crestin ortodoxe".

Legea pentru infiintarea Patriarhiei a fost promulgata la 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc investitura si inscaunarea primului patriarh, Miron Cristea (1925-1939). Urmasul sau a fost patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948), autor a numeroase lucrari teologice originale, traducator din literatura teologica rusa. Sub acesti doi patriarhi s-au infiintat cateva eparhii noi (Oradea, Cluj, Constanta, Maramures, Timisoara si o Episcopie misionara pentru romanii ortodocsi din America). Urmasii lor au fost patriarhii Justinian Marina (1952-1954) si Iustin Moisescu. Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist Arapasu, va implini 91 de ani, pe data de 7 februarie, in acest an.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1000, Ultimul acces: 2024-06-09 20:01:57