Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria cere ajutorul credinciosilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria cere ajutorul credinciosilor

[2006-02-06]
Intr-un apel lansat recent, Episcopia Ortodoxa Romana in Ungaria solicita credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria sa doneze fiecare macar acel 1% din impozitul pe venit pentru bunastarea Bisericii si pentru continuitatea sa in beneficul credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria, informeaza Romanian Global News. Redam in cele ce urmeaza textul complet al acestui apel semnat de catre episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, PS Sofronie:

APEL

Preaiubiti fii si fiice ai Bisericii,
Pentru pastrarea neintrerupta a unitatii de credinta si de rugaciune cu stramosii nostri, precum si a legaturii neincetate cu intreaga Sfanta Biserica, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria are mare nevoie de obolul vostru.
Legislatia in vigoare in tara prevede separatia dintre Biserica si Stat, iar pentru functionarea bisericilor si comunitatilor religioase este prevazuta ca forma de ajutorare doar oferirea a 1% din impozitul cetatenilor bisericilor sau comunitatilor religioase respective.
Nu este un secret pentru nimeni scaderea continua si constanta a numarului credinciosilor inregistrati oficial in registrele Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
Nu este un secret pentru nimeni faptul ca, din delicatete, nu am impus o taxa unitara pentru cult. Mai mult, nu am obligat pe nimeni sa contribuie financiar la intretinerea institutiei religioase careia apartine, in conditiile in care, de exemplu, alte culte religioase pretind obligatoriu oferirea a 10% din castig, potrivit poruncilor date de Dumnezeu oamenilor si consemnate in Sfanta Scriptura - Biblia.
Daca doriti ca Biserica din care faceti parte, in care ati fost botezati si cununati, care v-a ingropat stramosii si in ale carei cimitire sunt ingropati in permanenta, pe bani foarte putini si fara nici o conditie, toti cei care cer lucrul acesta, in baza doar a unei simple declaratii ca stramosii sai au fost romani si ortodocsi si sunt ingropati in cimitirul respectiv, daca vreti asadar ca Episcopia in care se ridica neincetat rugaciuni pentru stramosii vostri si se fac incercari disperate de supravietuire, de transmitere catre acei putini tineri care mai au urme de educatie romaneasca si crestineasca a tezaurului mostenit de la inaintasi, va rugam ca macar acum, in ceasul al 12-lea, sa oferiti 1% din impozitul pe venit, atat Dumneavoastra, cat si fiii si fiicele, nepotii si nepoatele Dumneavoastra, Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
In anii trecuti, asa cum s-a aratat in saptamanalul "Foaia Romaneasca" de nenumarate ori, romanii ortodocsi din Ungaria au fost prea putin generosi cu Biserica ce le face aproape pe gratis toate serviciile religioase, in vreme ce toti ceilalti ortodocsi din Ungaria, precum si alte culte minoritare, cu numar mult mai mic de credinciosi decat cel oficial al ortodocsilor romani, au ajutat cu multa generozitate Bisericile si confesiunile lor.
Daca credeti in viitorul Bisericii Romane in Ungaria, impliniti-va datoria fata de credinta mosilor si stramosilor vostri.
Oferiti 1% din impozitul pe venit, atat Dumneavoastra, cat si membrii familiilor Dumneavoastra, indiferent daca familia este curat romaneasca sau mixta. Obligatia morala a unei persoane care intra intr-o familie mixta este de a respecta, ajuta si sustine financiar viata spirituala si materiala a comunitatii minoritare in care intra de buna voie.
Viitorul, grija pentru educarea si cresterea copiilor, a tineretului in frica de Dumnezeu si cinstirea parintilor, familiei, comunitatii, sta in mainile voastre.
In numele preotilor si deputatilor alesi in organele deliberative si executive bisericesti,

† Sofronie,
Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 992, Ultimul acces: 2024-06-03 01:36:24