Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sf. Mucenic Trifon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa il pomeneste astazi pe Sf. Mucenic Trifon

[2006-02-01]
Originar din tinutul Frigiei, Sf. Mucenic Trifon a fost inzestrat inca din primii ani ai vietii cu darul facerii de minuni. Despre viata Sfantului Trifon ne-a vorbit parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie, slujitor la Catedrala patriarhala din Bucuresti: "Acest Sf. Mucenic Trifon este cinstit in ceata mucenicilor ca unul care l-a marturisit pe Hristos, daruindu-si viata si nevrand sa-si inchine grumazul slujirii idolesti. A trait in vremea veacului al III-lea - inceputul veacului al IV-lea crestin, in regiunea Frigiei. Inca din tinerete s-a bucurat de o crestere aleasa, parintii sai apropiindu-l de Dumnezeu si invatandu-l dreapta credinta. De asemenea, el insusi a fost un propovaduitor al dreptei credinte, in regiunile sale fiind cunoscut inca din tinerete ca mare facator de minuni. In timpul imparatului Gordian, acest mucenic a fost chemat pentru a vindeca pe fiica imparatului ce suferea de o boala cumplita, intrand intr-insa un demon. Din randuiala lui Dumnezeu s-a facut aceasta, deoarece sfantul a izgonit prin rugaciunile sale demonul din fata imparatului si prin aceasta a marturisit in fata tuturor ca Domnul este Cel care leaga si cel care dezleaga puterile diavolesti. El si-a sfarsit viata in timpul imparatului prigonitor Deciu, care a urmat la tron".

Parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie, slujitor la Catedrala patriarhala din Bucuresti, ne-a vorbit si despre traditiile liturgice din ziua pomenirii Sf. Trifon, dat fiind faptul ca acest sfant este si ocrotitorul holdelor: "Pastreaza Biserica noastra o randuiala deosebita in legatura cu acest mare mucenic, pentru ca el este invocat in rugaciunile pentru ocrotirea holdelor, de daunatorii care strica adeseori roadele crestinilor. Avem o rugaciune speciala, Molitfele Sf. Trifon numite, care se citesc in aceasta zi sau atunci cand este nevoie. Preotul merge la holda si citeste rugaciunea, care are in ea niste blesteme cutremuratoare impotriva daunatorilor holdelor, care tot din randuiala lui Dumnezeu, datorita pacatelor oamenilor, navalesc si de multe ori strica osteneala acestora. Se obisnuieste ca in aceasta zi, in biserici sa se faca Sf. Liturghie, se aprinde candela inaintea icoanei Sf. Trifon si apoi preotul face aghiazma cu care stropeste holdele sau iata se pastreaza de catre crestini la casele lor si se foloseste atunci cand este nevoie".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1197, Ultimul acces: 2024-05-20 07:30:59