Rugaciunea neincetata si omul modern - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rugăciunea neîncetată și omul modern

[2008-01-23]
Al cincilea moment de rugăciune comună din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor de la Iași a avut loc marți, 20 ianuarie, ora 17.00, în biserica romano-catolică 'Sfântul Anton'. Celebrarea ecumenică a fost prezidată de pr. Iosif Comorașu, parohul comunității gazdă. La celebrare au participat 10 preoți romano-catolici și cinci preoți ortodocși. Lor li s-au alăturat în rugăciune credincioși, atât catolici cât și ortodocși, prezenți într-un număr mare la celebrare.
În cuvântul de învățătură, pr. Mihai Mărgineanu, făcând referință la tema Săptămânii, 'Rugați-vă fără încetare', a afirmat că la o sinceră și atentă cercetare a conștiinței noastre fiecare poate observa că aceasta este mai degrabă un deziderat. Auzim adesea expresia 'omul modern nu mai are timp să se roage ', încât ne întrebăm: 'De vreme ce nu mai am timp să mă rog, cum oare mai este posibil să mă rog fără încetare?' Cu o astfel de gândire s-a ajuns la a considera rugăciunea apanajul monahilor, al eremiților, al călugărilor, al celor mai bisericoși, al celor care nu reușesc să se descurce singuri și apelează la Dumnezeu. Cum ar putea omul de astăzi să se roage fără încetare? Răspunsul îl poate oferi într-o dublă direcție parabola vameșului și fariseului care a fost lecturată la celebrare. Rugăciunea se petrece în intimitatea sufletului. Rugăciunea vameșului a căpătat în spiritualitatea ortodoxă o formă mai elaborată și a devenit o formă de rugăciune neîncetată. Rugăciunea smerită a vameșului a făcut ca acesta să se întoarcă mai îndreptățit.
După cuvântul de învățătură a urmat rugăciunea Tatăl nostru. La acest moment al celebrării, preoții de la altar și credincioșii din biserică s-au rugat împreună ținându-se de mână. După acest moment, corul bisericii 'Sfântu l Anton' a intonat cântecul 'Ce bine e când frații', iar corul bisericii ortodoxe 'Bărboi' a cântat 'Ave Maria' de Anton Bruckner. La sfârșitul celebrării, pr. Iosif Comorașu, amintind că Sfântul Anton este rugat în mod special în ziua de marți, i-a invitat pe cei prezenți să ceară de la Dumnezeu prin mijlocirea acestui sfânt darul unității, păcii, liniștii.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1218, Ultimul acces: 2025-04-15 04:25:46