Catedrala mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste maine hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Catedrala mitropolitana din Iasi isi sarbatoreste maine hramul

[2006-02-01]
Constructia monumentala dateaza din veacul al XIX-lea si a fost construita pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi: Biserica Alba si Biserica Stratenia. Piatra de temelie si constructia propriu-zisa a actualei Catedrale mitropolitane din Iasi se datoreaza Mitropolitului Veniamin Costachi. Amanunte ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare aclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: "Actuala Catedrala mitropolitana este o constructie monumentala din veacul al XIX-lea, care este ridicata pe locul unde s-au mai aflat temeliile a doua biserici mai vechi. Prima, era Biserica Alba din secolul al XV-lea, iar a doua era Biserica Stratenia sau "Intampinarea Domnului", din secolul al XVII-lea. Cea care este astazi numita si Catedrala mitropolitana din Iasi este construita prin osteneala Mitropolitului Veniamin Costachi care, inca din 1883, a pus temeliile acestei Catedrale si a avut la baza un proiect a doi mari arhitecti vienezi. In timp de patru ani de zile s-a ridicata aceasta Catedrala, iar pictura Catedralei a fost realizata de marele artist Gheorghe Tatarascu. Sfintirea Catedralei a avut loc la 23 aprilie 1887, si a fost o sarbatoare pentru intreaga natiune".

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a spus si care sunt cateva dintre cele mai importante si mai valoroase obiecte de cult pastrate in Catedrala mitropolitana din Iasi: "Insasi familia regelui Romaniei, Carol I, a inzestrat aceasta Catedrala cu vitralii care au fost executate la Munchen, cu sfesnice, cu policandre, cu candele de argint, cu odoare si cu multe vesminte pretioase, iar tabloul votiv si tronurile regale pot fi vazute si astazi in Catedrala. Catapeteasma a fost executata la Kiev, iar mozaicul de la intrare care se vede din curtea Catedralei a fost executat in anii "80, fiind opera ctitorului Gheorghe Raducanu. Catedrala mitropolitana este un sanctuar de spiritualitate ortodoxa si opera de arta monumentala".

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a vorbit si despre semnificatia deosebita a hramului de maine pentru slujitorii de la Catedrala mitropolitana din Iasi: "Hramul acesta, fiind si hramul istoric, este un hram de suflet pentru ca nu este pentru slujitorii de la Catedrala o osteneala deosebita, asa cum o avem la Sf. Parascheva, cand trebuie sa ne ocupam cu organizarea si atunci noi nu ne putem bucura, ci se bucura musafirii, care sunt invitati, si pelerinii, care vin de departe si de aproape pentru a se inchina. Insa, noi, slujitorii de la Catedrala asteptam hramul acesta cu nerabdare, pentru ca, in primul rand putem sa slujim cu totii dimpreuna cu IPS Parinte Mitropolit Daniel, si apoi avem si cativa invitati, dintre care sunt parintii stareti ai manastirilor iesene si parintii care au fost slujitori la Catedrala mitropolitana pentru o vreme, si, de aceea, bucuria noastra este mare si incercam sa traim aceste momente intens, pentru ca ne gandim ca este si un praznic imparatesc".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1140, Ultimul acces: 2024-04-13 14:13:23