Ce strica oamenii doar Dumnezeu poate repara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce strică oamenii doar Dumnezeu poate repara

[2008-01-22]
Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iași a găzduit cea de-a patra zi de rugăciune ecumenică, luni, 21 ianuarie 2008. Celebrarea a avut loc în capela 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gabriel' a facultății, iar rugăciunea a fost condusă de pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultății, alături de el aflându-se numeroși preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, de la Institutul Teologic Romano-Catolic 'Sfântul Iosif' din Iași și de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității 'Al.I. Cuza' din Iași. Acestora li s-au alăturat în rugăciune numeroși studenți și credincioși, catolici și ortodocși, informează Ercis.ro.
Pr. prof. dr. Viorel Sava i-a salutat la începutul rugăciunii pe toți cei prezenți. A îndemnat apoi la o unire în rugăciun e cu sfinții și îngerii. Celebrarea propriu-zisă a început cu înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru curățirea păcatelor și vindecarea neputințelor. A fost cântată ectenia mare, în care s-au rostit diferite rugăciuni: pentru pace și pentru mântuirea sufletelor, pentru bunăstarea Bisericilor și pentru unirea tuturor, pentru credincioși, pentru ca aceștia să progreseze cât mai mult spiritual, dar și material, pentru ierarhii bisericești și pentru conducătorii civili, pentru tot clerul și poporul și pentru cei aflați în primejdie.
În cuvântul de învățătură, bazat pe textele propuse pentru această zi, pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de Teologie Morală la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, a vorbit despre dreptate. În aceste momente de rugăciune invocăm de la Dumnezeu lucrarea unității creștine. Ceea ce oamenii strică nu poate repara decât Dumnezeu, a afirmat preotul cat o lic. Pentru această zi, a patra, avem să înțelegem rugăciunea, să săvârșim rugăciunea și în același timp să o facem să devină vie împreună cu dreptatea, pentru că rugăciunea din această zi vrea să implore dreptatea lui Dumnezeu. O rugăciunea autentică va invoca numai și numai dreptatea lui Dumnezeu. Când creștinul se roagă, mai ales pentru dreptate, nu este el cel care forțează mâna lui Dumnezeu, este mai întâi cel care îl ascultă pe Dumnezeu și îl lasă pe Dumnezeu să lucreze dreptatea în ființa lui.
După omilie, a urmat ectenia întreită, alte rugăciuni făcute pentru clerici și pentru credincioși și cântecul Cât de mărit intonat de seminariștii din corul Institutului Teologic Romano-Catolic. După rugăciunea și binecuvântarea finală, pr. prof. dr. Viorel Sava a mulțumit preoților, seminariștilor și credincioșilor care au ales să se unească în rugăciune, dorind ca momentul de rugăciune să fie o permanentizare în viața de zi cu zi. O mulțumire specială i-a fost a dresată părintelui Lucian Farcaș pentru cuvântul de zidire, rostit în cadrul omiliei.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1093, Ultimul acces: 2024-09-18 13:11:04