Animale rasfatate si copii murind de foame - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Animale răsfățate și copii murind de foame

[2006-02-02]
Cheltuielile făcute pe animalele de companie ating cifre astronomice. Locuitorii Marii Britanii au cheltuit peste 120 de milioane de euro pe daruri de Crăciun pentru animalele lor favorite, informa o publicație citând un sondaj efectuat de "Churchill Insurance". Conform sondajului, 70% dintre posesorii de animale cumpără cadouri pentru ele de Crăciun.

Cheltuielile pentru animale nu se opresc aici. Dacă stăpânii vor să meargă singuri într-o vacanță, există opțiunea hotelului pentru animale. În Japonia, anunța publicația Guardian la 1 decembrie 2005, s-a deschis un hotel de cinci stele pentru animale. Aflat lângă aeroportul Narita din Tokyo, Pet Inn Royal are 170 de camere, plus cuști pentru cei cu buget mai mic. Oaspeții hotelului au bineînțeles parte de servicii veterinare, precum și de menajerie, dar și de exerciții de gimnastică, totul sub supraveghere continuă, 24 de ore pe zi. Taxa pentru o cușcă standard este de aproximativ 4.000 de yeni (28 euro), ridicându-se la 20.000 de yeni (140 euro) pentru un apartament de lux - adică dublul prețului pentru o cameră pentru oameni, la un hotel de calitate medie, subliniază Guardian. Toate camerele hotelului pentru animale au aer condiționat. Conform unui raport, în Japonia există circa 19 milioane de animale de companie - depășind numărul copiilor sub 15 ani -, industria animalelor aducând 7,2 miliarde euro anual.

Astfel de hoteluri se găsesc însă și în Statele Unite ale Americii. PetSmart a înființat un lanț de 20 de astfel de hoteluri, pe lângă magazinele sale, aflăm dintr-un articol din 3 august 2005 apărut în Financial Times. În SUA se poate vorbi de fapt de o adevărată explozie în industria animalelor, informa New York Times într-un articol din 16 noiembrie 2005. Sectorul lucrativ a atras mari corporații ce se ocupă de vânzare, precum Wal-Mart și Target, pe lângă firme specializate precum Petco și PetSmart. Petco are aproximativ 765 de magazine și 17.000 de abonați, în ultimele luni ale anului 2005 deschizându-și 90 de noi magazine, a declarat Kevin Wayland, purtătorul de cuvânt al companiei. PetSmart avea în acel moment în total 750 de magazine.

Conform New York Times, industria de alimente pentru animalele de companie încasează 30 de miliarde dolari anual. Vânzările de articole pentru animale, excluzând mâncarea, au adus în 2004 un venit de 7 miliarde euro, în comparație cu 5,1 miliarde euro proveniți din articole pentru copii. Vânzările de articole pentru animale cresc cu 7% anual, în timp ce la articolele pentru copii se înregistrează o scădere an de an. Un alt semnal important este faptul că Asociația Americană a Producătorilor de Produse pentru Animale are acum 900 de membri, față de 500 acum trei ani. Times mai notează faptul că atunci când uraganul Katrina a lovit orașul New Orleans, forțând evacuarea lui, multe persoane au refuzat să plece fără animalele lor de casă. Drept urmare, mai mulți membri ai Congresului au propus modificarea legislației pentru ca planurile de evacuare să țină cont pe viitor și de animale.

Servicii medicale
Bani mulți se cheltuiesc și pentru sănătatea animalelor. În Australia, unii posesori de animale pot acum să folosească primul aparat cu raze dedicat necuvântătoarelor, informa la 20 octombrie 2005 publicația Herald-Sun din Melbourne. De la sosirea aparatului în iulie anul trecut, peste 60 de pisici și câini au fost examinați cu acest scump aparat, costul unei radiografii fiind undeva la peste 700 de euro. Unul dintre clienți a fost Steve Kastelic, care dorește să își trateze ciobănescul german de tumoarea pe care o are. Kastelic a estimat că va plăti în final cam 7.500 de euro pe scanări, pe intervenția chirurgicală și pe chimioterapie.

În numărul din 8 octombrie 2005, publicația britanică Spectator nota: "suntem darnici cu animalele de companie, le oferim o îngrijire și un confort care ar putea fi invidiate de unii oameni în vârstă". Autoarea articolului, Rachel Johnson, subliniază că de fapt asistăm la o egalizare a statutului deținătorilor de animale cu statutul animalelor lor, fapt denotat de chiar expresia "animale de companie". În unele cazuri, animalele o duc mult mai bine, asigurările medicale pentru ele acoperind aproape orice. Prin comparație, asigurările medicale pentru oameni acoperă tot mai puține boli. În schimb cele mai noi asigurări medicale pentru animale acoperă chiar și cheltuielile pentru probleme de comportament. Și când viața lor s-a încheiat, firma de asigurări plătește incinerarea lor și așezarea urnei cu cenușă într-un cimitir pentru animale.

Să nu ne închipuim că deținătorii de animale nu au mult de plată. Taxele veterinarilor au crescut cu 12% în ultimul an, iar asigurările de asemenea cresc, a informat publicația britanică Telegraph în ediția din 27 aprilie 2005. În medie, cheltuielile pentru un câine variază pe an de la 70 la 700 de euro, în funcție de rasa și vârsta animalului, precum și de asigurarea medicală. Și pisicile costă scump. Telegraph a citat un sondaj al Societății Regale pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor, arătând că o pisică presupune cheltuieli de aproximativ 13.800 euro de-a lungul vieții ei. Aici sunt incluse nu doar cheltuielile medicale, ci toate costurile. Iar costurile amenință să tot crească, odată cu apariția unor tratamente medicale tot mai sofisticate. Darrell și Nina Hallett din Washington, de exemplu, au cheltuit 37.000 euro pentru un transplant de celule rădăcină pentru câinele lor, informa Associated Press la 7 aprilie. Motivul tratamentului: cancerul de care suferea animalul. Cuplul a petrecut luni întregi căutând rudele de sânge ale câinelui lor, pentru a găsi donatorii potriviți.

Pentru cei care nu au bani pentru a-și îngriji animalele, există alternativa adăposturilor. La 9 iunie 2005, publicația Chronicle of Philanthropy (Cronica Filantropiei) anunța că Dave Duffield, fondatorul companiei de software PeopleSoft, și soția sa, Cheryl, au donat 76 de milioane de euro pentru o fundație înființată de ei în 1999, ce urmărește îngrijirea animalelor în adăposturi. Până anul trecut, ei mai donaseră un total de peste 160 de milioane de euro aceleiași fundații. Prin aceste fonduri se urmărește în principal ca adăposturile de animale să fie încurajate să nu mai eutanasieze câinii și pisicile.

Nevoile copiilor
Mulți copii nu sunt la fel de bine îngrijiți. La sfârșitul anului trecut, UNICEF a dat publicității un raport intitulat "Starea Copiilor Lumii în 2005: excluși și nevăzuți". Într-o conferință de presă desfășurată la Londra, directorul executiv al UNICEF, Ann Veneman, comenta: "Nu poate să existe un progres durabil dacă vom continua să îi trecem cu vederea pe copiii cei mai nevoiași - pe cei mai săraci și mai vulnerabili, exploatați și abuzați". Raportul explică faptul că între săraci, copiii ocupă un proces disproporționat, dat fiind că țările cel mai puțin dezvoltate au de regulă și populațiile cele mai tinere. Copiii săraci sunt apoi cei mai expuși la a rămâne fără educație, și deci fără șansa de putea mai apoi, la maturitate, să aibă un câștig decent, care să le permită să scape de sărăcie. Conform raportului, peste un miliard de copii suferă de una sau mai multe forme extreme de lipsă de hrană adecvată, sau apă bună de băut, sau facilități sanitare decente, sau servicii medicale, adăpost, educație, informație.
Catehismul Bisericii Catolice are unele sfaturi utile privind întrebarea cât de multe resurse și atenție se cuvine să fie alocate animalelor, în comparație cu oamenii. La nr. 2416, se arată că oamenii le datorează animalelor bunăvoință, deoarece acestea sunt creaturile lui Dumnezeu. Nr. 2418 avertizează însă că "este nedemn să se cheltuiască pentru ele sume care ar trebui în mod prioritar să aline nenorocirile oamenilor". Mai mult, textul explică faptul că în timp ce desigur putem iubi animalele, "nu trebuie să deturnăm în direcția lor afecțiunea datorată numai persoanelor". Iubește-ți animalul, dar păstrează primul loc întotdeauna pentru copil.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1127, Ultimul acces: 2024-05-21 03:53:05