Icoana cu un fragment din moastele Sf. Antipa, la Manastirea Christiana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Icoana cu un fragment din moastele Sf. Antipa, la Manastirea Christiana

[2008-01-10]
In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit astazi Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti. O icoana cu un fragment din moastele acestui sfant se afla, din anul 2002, la Manastirea Christiana din Capitala, unde astazi a fost oficiata slujba Sfintei Liturghii de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor prezenti la Sf. Liturghie, PS Sa a evidentiat mai intai principalele repere din viata Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti: 'S-a nascut la anul 1816, in localitatea Calapodesti - judetul Bacau, intr-o familie de preoti. Mai intai, in copilaria sa, a pascut turmele satului, insa s-a simtit atras de viata calugareasca. Pentru aceasta, pe cand avea 20 de ani, a venit langa noi, aici, la Manastirea Caldarusani, dupa care a mers in Sf. Munte, unde s-a statornicit la schitul romanesc Lacu, unde traiau in vremea aceea peste 80 de pustnici. Aici, Alexandru, cum il chema din botez, si-a primit numele de Antipa, imbracand schima monahala si devenind calugar. A petrecut la schitul romanesc Lacu vreme de 15 ani, dupa care s-a mutat in manastirea mare, numita Esfigmenu, una dintre cele mai vechi manastiri din Sf. Munte. Mai petrece o vreme si aici, fiind si promovat in treapta de diacon. A fost trimis in Tarile Romane, la Iasi, pentru a construi un schit metoc. De la Iasi, dorind sa stranga ajutoare cu care sa construiasca schitul, a mers in Rusia si in Ucraina, unde la Manastirea Valaam isi sfarseste viata'.
PS Sebastian s-a referit si la contextul in care a fost canonizat Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti: 'A dus o viata plina de sfintenie, asa incat ucenicii sai, la numai un an dupa moartea sa (1882), i-au scris viata, numindu-l deja sfant, si aceasta scriere a fost reeditata cativa ani mai tarziu. Calugarii rusi care petreceau in Sf. Munte la Manastirea Pantelimon il consacra, il canonizeaza, si asa se explica faptul ca inca din anul 1910 este canonizat, adica trecut in randul sfintilor, i-au facut slujba, asa incat in Mineiul pe luna ianuarie, la ziua 10, gasim slujba si pomenirea acestui sfant roman'.
De asemenea, PS Sebastian Ilfoveanul a subliniat cinstirea deosebita de care se bucura Sf. Cuvios Antipa de la Calapodesti in randul obstii Manastirii Christiana din Capitala: 'Sfantul Antipa este pentru noi, si pentru maicile de aici, o incurajare ca se poate petrece in legea si in voia lui Dumnezeu chiar si intr-o societate ca aceasta. Este tot timpul pentru calugaritele de aici o invitatie si o provocare la post, la rugaciune, la iubirea linistii si la iubirea slujirii lui Dumnezeu'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1574, Ultimul acces: 2024-04-12 04:17:48