Mons. Marcel Metzger, Doctor honoris causa al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Marcel Metzger, Doctor honoris causa al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu

[2008-01-10]
La initiativa IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Andrei Saguna' din Sibiu va acorda maine titlul de Doctor honoris causa parintelui Marcel Metzger, de la Universitatea din Strasbourg. Evenimentul va avea loc cu incepere de la orele 09.00, in aula Facultatii de Teologie din Sibiu. Mai multe amanunte despre evenimentul de maine am aflat de la IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: 'Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Andrei Saguna' din cadrul Universitatii 'Lucian Blaga' din Sibiu va oferi titlul de Doctor honoris causa prof. Marcel Metzger, un teolog apusean cunoscut nu numai prin pregatirea sa liturgica si canonica, prin lucrarile sale, ci si prin atitudinea sa foarte deschisa fata de teologia contemporana, fata de miscarea ecumenica si fata de Ortodoxie. Evenimentul va avea loc in aula Facultatii de Teologie, la ora 09.00, si consider ca este o cinste si o onoare pentru facultatea noastra de a-i oferi pretuirea aceasta'.
Mons. Marcel Metzger - repere biografice
Părintele profesor Marcel Metzger s-a născut la 28 august 1940, în Mulhouse, Haut-Rhin. Anii 1959 - 1967 și-i dedică studiului teologiei în două dintre instituțiile universitare remarcabile ale Strasbourg-ului, Facultatea de Teologie Catolică (1959 - 1964) și Institutul de Drept Canonic (1965 - 1967) pe care le va marca ulterior prin prodigioasa sa activitate universitară. Perioada iulie 1964 - octombrie 1965 reprezintă una dintre etapele maturizării sale umane, îndeplinindu-și stagiul militar în misiuni îndeplinite în Liban. Între 1967 - 1969 va urma cursurile Institutului Catolic de la Paris, în paralel, în 1968, obținând Doctoratul în Științe ale Religiei cu o teză care-l va impune în timp, purtând titlul „Liturghia euharistică în Constituțiile Apostolice”, avându-l ca îndrumător pe prof. Cyrille Vogel, informează mitropolia-ardealului.ro. În 1969, la finalizarea studiilor pariziene, va obține o specializare (master) în cateheză, anul 1982 aducându-i Doctoratul de Stat în Teologie catolică, cu o teză intitulat㠄Constituțiile Apostolice în opt cărți”, având același coordonator de teză. Activitatea universitară a fost dublată de o activitate misionar-pastorală relevantă, dovedind odată în plus că teologia academică nu poate fi completă fără latura ei duhovnicească, slujitoare. Astfel devine slujitor al altarului, din decembrie 1965 până în septembrie 1977 ca ajutor (vicar), iar mai apoi ca paroh în Strasbourg (octombrie 1977 - noiembrie 1983), paralel desfășurând o largă activitate catehumenală în cadrul Direcției Învățământ Religios și în administrația Episcopiei Catolice din Strasbourg, susținând cursuri la nivelul colegiilor și liceelor din Strasbourg. După două perioade scurte de experiență universitară (1970 - 1971 și 1976 - 1977), anul 1983 avea să-i aducă și numirea ca profesor al Facultății de Teologie Catolică din Strasbourg al cărui decan devine în perioada 1991 - 1996, timp de cinci ani coordonând la cel mai înalt nivel activitățile renumitei instituții de cultură și teologie din capitala legislației europene. Din anul 1992 până astăzi îndeplinește onoranta funcție de director al Institutului de Drept Canonic din Strasbourg, până în anul 2000 îndeplinind pe lângă diferite organisme catolice din domeniul dreptului canonic funcția de expert.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1665, Ultimul acces: 2024-05-15 03:09:25