Sfintii si marturia iubirii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții și mărturia iubirii

[2006-01-31]
Joia viitoare Biserica Catolică va celebra Ziua Mondială a Vieții Consacrate. Înainte de rugăciunea Angelus de astăzi, Sfântul Părinte a legat în scurtul său discurs enciclica sa despre iubire, publicată săptămâna aceasta, de celebrarea din săptămâna viitoare. Iată cuvintele adresate de Papă la amiază, miilor de pelerini din Piața San Pietro.

Dragi frați și surori,

În enciclica pe care am publicat-o miercuri, reafirmând primatul iubirii în viața creștinului și a Bisericii, am dorit să amintesc că martorii privilegiați ai acestui primat sunt sfinții, care au făcut din viețile lor un imn cu o mie de note închinat lui Dumnezeu-Iubire. Liturghia ne face să celebrăm acest primat în fiecare zi a anului. Mă gândesc, de exemplu, la cei care sunt pomeniți în aceste zile: Apostolul Paul, cu discipolii Timotei și Titus; Sf. Angela Merici; Sf. Toma d`Aquino; Sf. Ioan Bosco. Sunt sfinți care diferă foarte mult unii de alții. Cei dintâi aparține începuturilor Bisericii; ei sunt misionarii primei evanghelizări.

În Evul Mediu, Toma d`Aquino este modelul teologului catolic care vede în Cristos sinteza supremă de adevăr și iubire. În timpul Renașterii, Angela Merici a sugerat o cale de sfințenie și pentru cei care trăiesc în mediul secular. În timpurile moderne, Don Bosco, aprins de iubirea lui Isus, Bunul Păstor, s-a îngrijit de băieții defavorizați și a devenit tatăl și învățătorul lor. Într-adevăr, întreaga istorie a Bisericii este o istorie de sfințenie, animată de acea Iubire ce își are izvorul în Dumnezeu. De fapt doar iubirea supranaturală, care izvorăște mereu nouă din inima lui Cristos, poate să explice înflorirea uimitoare de-a lungul secolelor a ordinelor călugărești, masculine și feminine, și a altor forme de viață consacrată. Printre sfinții cei mai cunoscuți pentru iubirea lor, i-am menționat în enciclică pe Ioan al lui Dumnezeu, Camillus de Lelis, Vincențiu de Paul, Louise de Marillac, Iosif Cottolengo, Luigi Orione și Tereza de Calcutta (cf. nr. 40).

Acești bărbați și femei, pe care spiritul lui Cristos i-a nutrit, făcându-i modele de angajare evanghelică, ne conduc la a considera importanța unei vieți consacrate ca expresie și școală a iubirii. Conciliul Vatican II a subliniat faptul că imitarea lui Cristos în castitate, sărăcie și ascultare este total orientată spre atingerea iubirii perfecte (cf. "Perfectae Caritatis", nr. 1). Pentru a sublinia importanța și valoarea vieții consacrate, Biserica va celebra la 2 februarie, în sărbătoarea Prezentării în Templu a Domnului, Ziua Vieții Consacrate. După-amiaza, așa după cum îi plăcea Papei Ioan Paul al II-lea să facă, voi prezida Sfânta Liturghie în Bazilica Vaticană, la care sunt invitați în special persoanele consacrate ce locuiesc în Roma. Împreună îi vom mulțumi lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate și ne vom ruga pentru ca el să fie un semn elocvent al iubirii sale milostive în lume.

Ne întoarcem acum spre Sfânta Fecioară Maria, oglinda iubirii: cu ajutorul ei matern, să îi ajute pe creștini, în special pe persoanele consacrate, să meargă cu repeziciune și bucurie pe calea spre sfințenie.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1128, Ultimul acces: 2025-01-18 02:37:29