Eutanasia este tot mai acceptata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Eutanasia este tot mai acceptată

[2006-01-31]
Eutanasia este legală doar în câteva țări, dar chiar și acolo unde e interzisă, justiția este tot mai reținută în a-i pedepsi pe cei ce o practică. Un exemplu recent este cazul unui tată britanic, Andrew Wragg. Fiul de zece ani al acestuia, Jacob, suferea de o boală degenerativă, cunoscută ca sindromul Hunter, și avea multiple dizabilități. La 24 iulie 2004, tatăl și-a sufocat fiul, după care a chemat poliția și a declarat că l-a ucis pe Jacob, informa BBC la 12 decembrie 2005. În timpul procesului, acuzarea a susținut că gestul lui Andrew a fost o "crimă egoistă", făcută doar pentru că nu mai putea face față îngrijirii copilului. Judecătoarea Anne Rafferty a considerat însă cazul "excepțional", afirmând că nu s-ar câștiga nimic prin trimiterea tatălui la închisoare. Wragg a fost condamnat la închisoare, dar cu suspendarea sentinței.

Un caz similar a avut loc cu trei luni mai înainte. La 3 septembrie 2005, Times informa că Donald Mawditt a recunoscut că a contribuit la moartea soției sale, dându-i medicamente antidepresive și apoi sufocând-o. Soția sa, Maureen, suferea de hemocromatoză, o boală ce îi provoca prea mult fier în sânge, dăunând ficatului și pancreasului, inclusiv inimii. Medicii i-au spus că are doar 50% șanse să mai trăiască peste doi ani. În timpul procesului au fost aduse dovezi care arătau că cuplul a făcut un pact în momentul căsătoriei: că un partener îl va ucide pe celălalt dacă acesta din urmă va ajunge în stare terminală datorită unei boli. Judecătorul Thomas Crowther a declarat cazul ca "excepțional" și l-a scutit pe soț de închisoare. Donald a fost condamnat la trei ani de închisoare, pe care nu a trebuit să îi efectueze.

Un alt caz din 2005 este cel al lui Brian Blackburn, care a pledat vinovat pentru uciderea soției sale, Margaret. Publicația Guardian informa la 15 iunie anul trecut că Brian a ucis-o, după care a încercat fără succes să se sinucidă. Soția avea cancer la stomac, într-o fază avansată, și ar fi murit în câteva săptămâni. Judecătorul Richard Hawkins a vorbit despre "circumstanțe excepționale", așa că Brian a fost condamnat la închisoare, dar tot cu suspendarea sentinței.


Fără închisoare

Judecătorii australieni scutesc de asemenea de închisoare pe rudele care și-au ucis soții, soți, copii, părinți... Un caz este cel al Catherinei Anne Pryor, din statul Tasmania. Pryor a fost găsită vinovată de uciderea mamei sale și a pledat vinovată pentru că l-a ajutat pe tatăl ei să se sinucidă, informa publicația locală Mercury la 20 decembrie 2005. În martie 2003, ea i-a dat mamei sale o injecție cu insulină, iar după opt luni i-a injectat tatălui ei insulină și petidină, după care i-a pus o pungă de plastic peste cap, până a încetat să respire. La tribunal ea a spus că ambii părinți erau grav bolnavi. Anne Grant avea 77 de ani și începea să dea semne de demență, iar Peter Grant avea 79 de ani și suferea de cancer, fiind în etapa terminală. Pryor a primit două condamnări, ambele cu suspendare. Judecătorul Michael Hill a declarat că "nu crede că comunitatea ar dori să o vadă la închisoare", informa articolul de luna trecută.

La începutul anului trecut, primul caz de acest gen a avut loc în statul New South Wales, unde magistratul curții locale, Alan Railton, l-a eliberat pe Fred Thompson după ce acesta și-a ucis soția, Katerina. Conform publicației Sydney Morning Herald, ediția din 21 februarie 2005, el i-a dat șase somnifere, după care a sufocat-o. Katerina suferea de scleroză multiplă avansată. Inițial autoritățile au crezut că a fost o moarte naturală, dar mai apoi Thompson și-a recunoscut crima în fața poliției.


Dovadă de iubire?

Unii comentatori au criticat blândețea arătată în cazul lui Andrew Wragg, din Anglia. În paginile de opinii ale publicației British Telegraph, din 18 decembrie 2005, Mary Wakefield scria că deși verdictul oficial în acest caz a fost că Wragg avea "responsabilitatea diminuată", argumentul care a convins tribunalul să fie atât de blând a fost acela că el ar fi făcut crima din iubire față de fiul său. Această gândire i-ar putea încuraja pe alții să deducă faptul că legea este blândă cu crimele din milă, comenta Wakefield. De fapt, scrie ea, "se pare că Andrew Wragg nu l-a iubit suficient de mult pe Jacob pentru a vrea să continue zi de zi îngrijirea acestuia până la moartea naturală; s-a iubit doar pe el, suficient de mult pentru a-și ucide fiul".


Mary Wragg s-a declarat șocată
de sentința tribunalului
Muriel Gray scria la 18 decembrie 2005 în Sunday Herald, publicație scoțiană, că Jacob fusese "nevinovat de orice, mai puțin de faptul că s-a născut cu o deficiență la cromozomi". Jacob era cel bolnav și suferind, dar tribunalul s-a concentrat mai mult pe suferința părinților lui, observa Gray. Ea mai nota în articol faptul că judecătoarea a justificat gestul criminal al tatălui, deși nu acesta era cel care se ocupa în principal de Jacob. Doamna Wragg a spus că soțul i-a cerut la 24 iulie să se ducă cu George, fiul lor mai mic, acasă la mama ei. Profitând de lipsa soției și a băiețelului mai mic, Andrew l-a ucis pe Jacob, după care a sunat la poliție și apoi pe soția sa. "Nu mi-a venit să cred ce îmi spunea", a declarat Mary Wragg, citată de BBC. Vorbind cu presa în afara tribunalului, Mary s-a declarat șocată de sentința tribunalului: "A fost extrem de dificil să stau și să ascult cum demnitatea copilului meu a fost distrusă doar pentru a reduce impactul uciderii sale." Revenind la articolul din Sunday Herald, Gray scria la final că decizia tribunalului transmite următorul mesaj: "copiii noștri cu dizabilități merită mai puțin să trăiască decât cei sănătoși".

Presiunile pentru acceptarea eutanasiei în Marea Britanie sunt tot mai mari. Anul trecut, în Camera Lorzilor, a sosit o cerere privată a lordului Joel Joffe, care cerea ca bolnavilor în stare terminală să li se permită cererea de ajutor calificat pentru comiterea sinuciderii. Comentând această propunere, Arhiepiscopul Peter Smith declara că de fapt este nevoie de o mai bună îngrijire paliativă. "Bolnavii în stare terminală au nevoie să fie îngrijiți corespunzător, siguri că viețile lor au valoare, că societatea nu îi dorește morți", a spus prelatul într-un comunicat din 9 noiembrie. "Trebuie îngrijiți, nu omorâți."


Dezbaterea olandeză

Vești îngrijorătoare continuă să vină între timp din Olanda, țara în care eutanasia legală și-a făcut pionieratul. La 9 septembrie 2005, publicația Irish Examiner informa despre un studiu al unor cercetători de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, ce evidenția faptul că medicii ajută la grăbirea morții copiilor bolnavi, acționând uneori la limita legii. Studiul invocat a fost publicat în numărul din septembrie al Arhivelor de Pediatrie și Medicină, dezvăluind existența a 64 de morți de copii într-o perioadă de patru luni, în 42 dintre cazuri moartea implicând decizii medicale de eutanasiere.


Nenumărați copii riscă să aibă
aceeași soartă cu Jacob (în foto)
doar pentru "vina" de a fi bolnavi.
La 29 septembrie 2005, Associated Press informa că guvernul olandez intenționează să lărgească politica privind eutanasia, fixând noi limite în cadrul cărora medicii au dreptul să pună capăt vieților nou născuților bolnavi în stare terminală, cu acordul părinților. Noul cadru a fost schițat în 2004 de medicii de la Centrul Medical Universitar Groningen, solicitându-se ca eutanasia să fie permisă atunci când se respectă următoarele condiții: copiii sunt în stare terminală fără perspective de recuperare; când suferă foarte puternic; când două echipe de medici consideră că situația este fără speranță; și când părinții își dau consimțământul.

Numărul din 10 decembrie anul trecut al publicației British Medical Journal mai dă unele detalii suplimentare. Medicii care vor eutanasia copii vor fi judecați de un comitet format din experți în medicină și drept, comitet căruia trebuie să îi fie raportate toate cazurile de acest gen. Eutanasierea copiilor va rămâne ilegală, dar dacă medicii aderă la criteriile stabilite este puțin probabil că vor fi urmăriți penal. Conform publicației medicale amintite, începând din 1997 au fost raportate justiției peste 22 de cazuri de medici care au ucis copii. După achitarea primelor două cazuri, în final toate acuzațiile au fost respinse.


Catehismul Bisericii Catolice explică faptul că analgezicele pot să fie folosite pentru ușurarea suferințelor persoanelor aflate pe moarte, chiar dacă drept urmare zilele le sunt scurtate (nr. 2279). Eutanasia directă însă, ce urmărește încetarea vieții persoanelor handicapate, a celor bolnave sau pe moarte "este inadmisibilă din punct de vedere moral", avertizează Catehismul la nr. 2277. Acest mesaj este însă tot mai trecut cu vederea de judecători și de legislatori.

Zenit

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1145, Ultimul acces: 2025-01-18 06:55:18