Credinciosii ortodocsi se pregatesc pentru a intampina ajunul Bobotezei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Credinciosii ortodocsi se pregatesc pentru a intampina ajunul Bobotezei

[2008-01-04]
Biserica Ortodoxa sarbatoreste maine ajunul Bobotezei. Aceasta zi este randuita de catre Biserica drept o zi de post aspru, prin care credinciosii se pregatesc sa primeasca in sufletele lor bucuria Epifaniei sau a Aratarii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Despre caracteristicile acestei zile ne-a vorbit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'Situatia calendaristica a acestui an este ca in ajunul Bobotezei se savarseste Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur, pentru ca de obicei in ajunul Bobotezei, cand ajunul cadea de luni pana vineri, se savarsea Liturghia Sf. Vasile cel Mare. Dar, anul acesta Liturghia Sf. Vasile se savarseste chiar in ziua praznicului. Tot in ziua ajunului Bobotezei, credinciosii postesc in mod deosebit. As putea numi ziua aceasta de post aspru, pentru ca cei mai multi dintre credinciosi, dupa perioada aceasta de bucurie care a insotit sarbatoarea Nasterii Domnului, praznicul Taierii imprejur, Sf. Vasile cel Mare si pana la Boboteaza, ajuneaza cu post aspru, pregatindu-se pentru intampinarea acestui praznic imparatesc al Botezului Domnului si pentru luarea aghizmei celei mari'.
De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre slujba Aghiezmei Mari care se oficiaza in anul bisericesc doar in ajunul Bobotezei si in ziua sarbatorii Botezului Domnului: 'Un alt lucru specific sarbatorii Botezului Domnului este si randuiala Aghiezmei celei Mari sau a sfintirii celei mari a apei. Acest lucru se face doar de doua ori pe an: in ziua ajunului, indata dupa terminarea Sf. Liturghii, randuiala care are in plus si cateva lecturi din Vechiul Testament, numite paremii, dar si o rugaciune amanuntita care este de fapt o lectie de teologie, rugaciune care a fost alcatuita de Sf. Sofronie, patriarhul Ierusalimului; de asemenea, sfintirea cea mare a apei se oficiaza si in ziua sarbatorii Botezului Domnului. Mai este obiceiul ca preotii si credinciosii sa mearga la o apa curgatoare, la un lac sau la o fantana din mijlocul satului pentru a savarsi acolo, in mijlocul creatiei si in prezenta intregii comunitati, slujba de sfintire a apei. Prin aceasta se arata ca in ziua Bobotezei se sfinteste intreaga creatie'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1750, Ultimul acces: 2025-01-14 21:08:10