Problema cantului liturgic, reanalizata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Problema cântului liturgic, reanalizată

[2005-07-22]
Documentul de lucru pentru următorul Sinod al Episcopilor sugerează că "muzica folosită în prezent" în liturgie trebuie "reanalizată". Această propunere apare la nr. 60 al documentului ce va sluji ca și cadru de dezbatere în Sinodul Episcopilor ce se va desfășura la Roma între 2 și 23 octombrie, cu tema: "Euharistia, sursă și culme a vieții și misiunii Bisericii". Pe baza răspunsurilor primite din Dieceze, textul recunoaște la nr. 61 că "pentru a intra în uzul sacru și liturgic, muzica instrumentală sau vocală trebuie să aibă o dimensiune de rugăciune, demnitate și frumusețe."

În liturgie, muzica trebuie "să aibă integritatea formei, să fie cu adevărat artistică, să corespundă diferitelor ritualuri și să poată fi adaptată la cerințele legitime ale inculturării, [...] fără a se renunța la ideea de universalitate", se spune în document. Instrumentul de lucru, publicat la 7 iulie, descrie temele de discuție la viitorul Sinod. O sugestie cuprinsă este ca "muzicienii și poeții să fie încurajați să compună noi imnuri, după standardele liturgice, care să conțină învățătura autentică despre misterul pascal, despre duminică și despre Euharistie". Documentul recomandă în special redescoperirea cântului gregorian, care "satisface aceste cerințe" și, deci, poate "servi ca model", se spune citându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea.

La nr. 61, textul afirmă că în răspuns la chestionarul efectuat pentru elaborarea textului pregătitor, "unii s-au plâns de calitatea slabă a traducerilor textelor liturgice și că multe texte în limbile naționale sunt sărăcite de frumusețe și sunt chiar neclare teologic, contribuind astfel la slăbirea învățăturii Bisericii și la înțelegerea greșită a rugăciunii". Textul se referă în special la Liturghiile de tineret, subliniind nevoia "evitării formelor muzicale care, datorită folosirii lor profane, nu conduc spre rugăciune". Unele chestionare primite din Dieceze relevă faptul că "există o anume nerăbdare în compunerea de noi cântece, până acolo încât se aliniază mentalității consumiste, arătând prea puțină atenție la calitatea muzicii și textului, trecând rapid cu vederea patrimoniul artistic care și-a dovedit eficiența teologică și muzicală în liturgia Bisericii".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 851, Ultimul acces: 2020-10-27 08:57:00