Biserica din satul Rediu Scanteii, judetul Iasi, a ars astazi in intregime dupa ce un adventist din localitate i-a dat foc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica din satul Rediu Scanteii, judetul Iasi, a ars astazi in intregime dupa ce un adventist din localitate i-a dat foc

[2005-07-22]
Barbatul in varsta de 31 de ani a incendiat sfantul lacas cu ajutorul unei galeti de motorina apoi a intrat in cimitir unde a daramat mai multe cruci de pe morminte. Amanunte ne-a oferit Pr.Vilie Dorosinca, Protopopul Protopopiatului Iasi II: "La ora 5.30, 22 iulie, un tanar, in varsta de 31 de ani, numit Tonea Gheorghe, din satul Rediu Scanteii, apartinand cultului adventist, a sustras o galeata de motorina de la cetateanul Aniculaesei E. Constantin, fara ca acesta sa stie de asa ceva. A venit, a fortat poarta Bisericii si usa de la pridvorul Bisericii, aruncand in interiorul Bisericii combustibilul, dupa care a dat foc Bisericii. Cu toate insistentele oamenilor din sat, impreuna cu preotul paroh, a pompierilor din Scanteia si din Iasi, nu s-a putut absolut nimic, ramanand doar zidurile din piatra. De mentionat, faptul ca in piciorul sfintei mese, care s-a daramat si acela, a ramas intact tubul de inox cu sfintele moaste, care au fost puse de catre ierarh, atunci cand a fost sfintita biserica. Dupa ce a facut aceasta fapta necugetata, respectivul a mers in cimitirul care imprejmuieste biserica, a rupt cateva cruci de la mormintele de acolo si le-a aruncat pe geamul bisericii, acolo unde era focul, pentru ca sa arda si aceste cruci. Faptasul nu a parasit locul faptei, amenintand ca daca se ve reface Biserica ii va da din nou foc. El a fost arestat de catre Politia Iasi pentru cercetari". Biserica din satul Rediu Scanteii judetul Iasi era recent construita prin contributia, in special, a localnicilor care si-au dorit foarte mult o biserica la ei in sat. Detalii despre acest sfant lacas ne-a oferit Pr.protopop Vilie Dorosinca: "Biserica a fost construita dupa anul 1990 si sfintita in anul 1994, pe 18 iulie. Pr. paroh suplinitor este parintele Mihaila Vasile de la parohia Scanteia. Satul are un nr. de 78 de familii ortodoxe, 12 familii adventiste, crestini dupa evanghelie si penticostali. Ctitor al acestei biserici este Aniculaesei T. Gheorghe din sat, care a fost sprijit de catre credinciosii satului pentru aceasta constructie".
Pagubele produse de incendiu se ridica la aproximativ 3 miliarde lei vechi. Cu toate acestea, Pr. protopop Vilie Dorosinca ne-a spus ca localnicii sunt hotarati sa refaca sfantul lacas: "Pagubele, din cele constatate cu consiliul, comitetul parohial si preotul paroh de aici, sunt estimate la 3 miliarde lei, iar credinciosii, stand de vorba cu ei, vor cauta, atat ei, cat si cei care au dragoste si dare de mana, sa refaca Biserica, pentru a avea biserica, pentru ca inainte de 1990, in acest sat, nu a fost biserica, oamenii trebuind sa mearga km intregi ca sa poata ajunge la biserica din Scanteia. As putea spune ca este o forma vizibila de prozelitism necugetat fata de Biserica Ortodoxa, dar credem noi ca cei in masura vor da la vremea potrivita verdictul asupra faptei pe care a savarsit-o acest individ, care nu avea nici un fel de regret fata de ceea ce a facut".
Biserica din satul Rediu Scanteii, judetul Iasi, era recent construita prin contributia, in special, a localnicilor care si-au dorit foarte mult o biserica la ei in sat. Acum credinciosii ortodocsi din Rediu Scanteii au ramas fara biserica, iar pana la refacerea ei vor trece ani de zile deoarece puterea financiara a localnicilor este foarte mica. Pr.paroh Vasile Mihaila ne ofera amanunte: "Credinciosii sunt foarte necajiti si spun ca vor trece peste acest incident, dar problema este ca nu sunt fonduri ca sa reparam acolo si sa o facem din nou. Distrugerea este completa. Duminica vom lua niste hotarari pe plan local, pentru ca atunci vom face Sf. Liturghie acolo. Asa cum am mai facut si alta data, ma voi deplasa eu, pentru orice problema religioasa, acolo, inclusiv Sf. Liturghie, si nu-i nevoie sa se deplaseze ei, pentru ca e greu, ei sunt batrani, insa, problema este ca, vom face sub cerul liber anumite servicii. Cat priveste pe celelalte servicii, le vom face la casa omului". Pr.Vasile Mihaila paroh suplinitor al Bisericii din satul Rediu Scanteii sustine ca barbatul care a incendiat sfantul lacas a planificat totul cu cateva zile inainte: "El frecventeaza cultul adventist impreuna cu rude de-ale lui. La Biserica n-a venit niciodata. N-am avut amenintari, insa el a spus in familie, de vreo 3-4 zile, ca vrea sa faca un lucru ca asta. Parintii lui stiau de acest lucru, si dimineata, cand cineva a anuntat la vite, cum duc ei vacile la pascut, el era cu galeata. Mama lui a alergat mai repede, inainte, sustinand ca el se duce sa dea foc la Biserica. Asta inseamna ca el a premeditat lucrul acesta, discutasera in familie, iar parintii lui l-au avertizat, insa el a trecut la implinirea faptei". Biroul de Presa al Bisericii Adventiste de Ziua a saptea Conferinta Moldova ne-a transmis un comunicat prin care afirma ca nu il recunoaste ca membru pe Gheorghe Donea autorul incendiului bisericii de la Rediu Scanteii si dezaproba acest gest iresponsabil care nu corespunde modelului crestin, indiferent de apartenenta la o biserica sau alta. De asemenea, in comunicat, Biserica Adventista de Ziua a saptea Conferinta Moldova isi exprima increderea ca relatiile interconfesionale cu biserica ortodoxa nu vor fi afectate din cauza acestui incident.

Sursa: www.Intercer.ro


Contor Accesări: 1553, Ultimul acces: 2020-10-28 00:25:35