Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sfantul Apostol Timotei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sfantul Apostol Timotei

[2006-01-22]
Originar din cetatea Listra, Sfantul Apostol Timotei a fost ucenic al Sf. Ap. Pavel. Mai multe amanunte despre viata Sfantului Apostol Timotei, dar si despre inceputul activitatii sale, ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Numele de "Timotei" provine din limba greaca, de la verbul "timao", care semnifica "a cinsti", "a onora". Deci, "Timotei" inseamna "cinstitor de Dumnezeu". Ucenicul iubit al Sf. Ap. Pavel s-a nascut la Listra, o localitate din tinutul Licaoniei. Aceasta era colonie romana fondata de imparatul Augustus, in anul 6 i.Hr., si facea parte din provincia romana Galatia. Mama lui se numea Eunice si era iudee convertita la crestinism. In casa parinteasca, Timotei isi insuseste o sublima pregatire duhovniceasca pe care apoi o va cultiva si o va hrani neincetat. Cand a venit in contact pentru prima data cu invatatura evanghelica nu stim. Aceasta s-a produs poate catre anul 45, cand Sf. Ap. Pavel era in prima calatorie misionara, oprindu-se si in Listra. Aici, el a propovaduit Evanghelia si a vindecat in chip minunat pe un neputincios de picioare. In scurt timp, Timotei se impune prin credinta si prin pregatirea sa. El era cunoscut in cele doua Biserici din Asia Mica, in Listra si in Iconiu. Timotei devine pentru Pavel ajutor, colaborator, frate, fiu drag si drept intru Domnul. Isi incepe ucenicia precum odinioara Pavel la picioarele marelui Gamaliel. Din ziua aceea pana la sfarsitul vietii Sfantului Pavel gasim pe Timotei langa Apostoli, ajutandu-i la propovaduirea Cuvantului si la organizarea Bisericilor intemeiate in cetatile pagane".


Sfantul Apostol Timotei a fost primul episcop al Efesului. A ramas in aceasta demnitate bisericeasca pana la trecerea sa la Domnul, in timpul imparatului Domitian. Detalii despre sfarsitul vietii pamantesti al Sf. Ap. Timotei am aflat tot de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Intreaga Traditie bisericeasca afirma ca Timotei a fost cel dintai episcop al Efesului. Sf. Ap. Timotei va ramane episcop in Efes si va pastori Biserica de aici pana la sfarsitul vietii sale. Dupa o veche traditie consemnata de patriarhul Fotie al Constantinopolului, Sf. Ap. Timotei a suferit moarte martirica, ca episcop al Efesului, in timpul lui Domitian. Biserica Ortodoxa l-a trecut in randul mucenicilor, asa cum este trecut si in randul apostolilor, facandu-i pomenirea cu laude in ziua de 22 ianuarie".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1272, Ultimul acces: 2023-04-01 13:59:54