La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

La Catedrala patriarhala din Bucuresti, Sf. Liturghie a fost oficiata de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor

[2006-01-22]
In cuvantul sau de invatatura, PS Varsanufie a evidentiat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: "Si evanghelia pe care am ascultat-o in aceasta Sfanta Duminica pune inaintea ochilor nostri sufletesti un exemplu de credinta al unui om care se afla in neputinta si care cere ajutorul Bunului Dumnezeu. Era neputincios pentru ca nu vedea. Dar, ne arata Evanghelistul Luca ca acesta statea la marginea cetatii si care auzind freamat in cetate, oameni care veneau ca sa intampine pe Domnul nostru Iisus Hristos, a intrebat: "Ce se intampla"? Si acestia i-au raspuns: "Vine Iisus Nazarineanul". Nu erau ei convinsi ca acesta era Fiul lui Dumnezeu, insa orbul acesta sarac, care cersea ca sa-si duca viata de pe o zi pe alta, care auzise si el cate minuni facuse Domnul Hristos in poporul Israel, incepe sa strige: "Iisuse, Fiul lui David, miluieste-ma"! Omul acesta care nu vedea, recunoaste in Iisus Hristos pe Fiul lui Dumnezeu si a ajuns sa cunoasca credinta cea adevarata. Oare cine era mai orb? Omul acesta care era lipsit de vederea trupeasca sau cei care in vremea aceea nu gaseau in Hristos implinirea tuturor proorociilor, care ochi aveau si nu vedeau, care urechi aveau si nu auzeau".

PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a subliniat in cuvantul sau de invatatura si faptul ca dreapta credinta pe care o pastram astazi se datoreaza Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Sfintilor Apostoli si Sfintilor Parinti: "Credinta pe care noi o marturisim a fost randuita din cuvintele Domnului Hristos, prin predica Sf. Apostoli si s-a randuit, s-a fixat atunci cand Sf. Parinti, in cele doua Sinoade la Niceea si de la Constantinopol, au alcatuit Simbolul credintei sau Crezul pe care il rostim la fiecare Dumnezeieasca Liturghie si pe care suntem datori ca macar o data pe zi sa-l rostim pentru slava lui Dumnezeu. Din Crezul acesta aflam ca ne inchinam unui singur Dumnezeu, dar slavit in Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, credinta pe care o marturisim si se bazeaza pe invatatura Sf. Scripturi, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament. S-a aratat Dumnezeu in Treime slavit la stejarul Mamvri, lui Avraam, dar S-a aratat Dumnezeu in Treime slavit la Botezul Domnului Hristos, cand Fiul lui Dumnezeu Se boteaza, Tatal din cer rosteste cuvinte binecuvantate, "Acesta este Fiul Meu cel iubit", iar Duhul Sfant Se coboara din slava cerului peste Domnul Hristos, asa cum Se va cobora si la Cincizecime peste Sf. Apostoli, care din momentul acela primesc acest dar de a propovadui credinta crestina pe fata intregului pamant".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1447, Ultimul acces: 2024-02-25 10:40:15