Sa fim siguri ca intr-o zi vom fi "una" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Să fim siguri că într-o zi vom fi "una"

[2006-01-22]
În continuare este oferită traducerea discursului de astăzi de la amiază, adresat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, înaintea rugăciunii Angelus, credincioșilor aflați în Piața San Pietro. După ritul latin, astăzi a fost a treia duminică din timpul de peste an, în perioada octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Dragi frați și surori!

Această duminică este celebrată în mijlocul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, ce are loc în fiecare an între 18 și 25 ianuarie. Este o inițiativă apărută în secolul trecut, care a cunoscut o evoluție pozitivă, devenind tot mai mult un ecumenic punct de referință, în care creștini de diferite confesiuni, din diferite colțuri ale lumii, se roagă și meditează împreună pe marginea aceluiași text biblic. Pasajul ales în acest an este luat din capitolul 18 al Evangheliei lui Matei, care se referă la câteva dintre învățăturile lui Isus legate de comunitatea discipolilor. Printre altele, se spune: "Dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo în mijlocul lor" (Matei 18,19-20).

Aceste cuvinte ale Domnului Isus ne dau mare încredere și speranță! În special ne invită, pe noi creștinii, să îi cerem împreună lui Dumnezeu unitatea deplină pentru care Cristos însuși, cu insistență fierbinte, s-a rugat Tatălui la Ultima Cină (cf. Ioan 17,11.21.23). Înțelegem de aceea motivul pentru care este atât de important ca noi, creștinii, să invocăm darul unității cu perseverentă constanță. Dacă facem așa cu credință, putem fi siguri că cererea noastră va fi auzită. Nu știm când sau cum, pentru că nu ne este dat nouă să știm, dar trebuie să fim siguri că într-o zi vom fi "una", așa după cum Isus și Tatăl sunt uniți în Duhul Sfânt. Rugăciunea pentru unitate este sufletul mișcării ecumenice, care, mulțumită lui Dumnezeu, avansează în lume. Desigur, dificultățile și încercările nu lipsesc, dar acestea au utilitatea lor spirituală, făcându-ne să avem răbdare, să fim perseverenți și să creștem în iubirea fraternă. Dumnezeu este iubire și doar dacă ne convertim Lui și acceptăm Cuvântul Lui vom putea fi uniți în Trupul mistic al lui Cristos.

Expresia "Dumnezeu este iubire", în latină "Deus Caritas Est", este titlul primei mele enciclice, care urmează să fie publicată miercurea viitoare, la 25 ianuarie, în sărbătoarea convertirii Sfântului Paul. Sunt bucuros că se suprapune cu încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În acea zi voi merge la Bazilica San Paolo fuori le mura, pentru a prezida Vesperele, ceremonie la care vor lua parte reprezentanții altor Biserici și comunități ecleziale. Fie ca Fecioara Maria, Maica Bisericii, să mijlocească pentru noi.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1182, Ultimul acces: 2023-03-21 22:41:03